Στο βάθρο των αθλητικών πρωταθλημάτων με τα υψηλότερα έσοδα στον κόσμο, η κορυφαία αμερικανική λίγκα μπάσκετ συνεχίζει χωρίς διακοπή την οικονομική ανάπτυξή της.

 

Ανταγωνισμός κορυφαίου επιπέδου, διευθυντικές ικανότητες κι επιχειρηματικές δραστηριότητες δισεκατομμυρίων δολαρίων: όλα αυτά είναι το NBA, του οποίου η σεζόν 2024-25 βρίσκεται στην αφετηρία.

Μιας από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες διοργανώσεις σε παγκόσμια κλίμακα, όταν μετριέται με τα έσοδα που καταφέρνει να αποφέρει.

Αν κοιτάξουμε την περασμένη σεζόν, το πρωτάθλημα μπάσκετ των ΗΠΑ κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των πιο κερδοφόρων αθλητικών πρωταθλημάτων παγκοσμίως, με παραγωγή 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια κερδοφόρα μηχανή που εγγυάται την τέλεια συνύπαρξη αθλητισμού και θεάματος, και της οποίας η μόνη δυσκολία είναι η διαφορά ώρας με την Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί οπαδοί του NBA στη Γηραιά Ήπειρο που κρατούν μέρος των νυχτερινών ωρών τους για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα των μεγάλων ονομάτων μεταξύ των 30 συλλόγων που συμμετέχουν.

Τα έσοδα από την τηλεόραση και οι χορηγίες

Η ακμάζουσα οικονομική κατάσταση του NBA επιβεβαιώνεται από τον σημαντικό όγκο των ετήσιων εσόδων.

Σύμφωνα με το Forbes, τις τελευταίες σεζόν η αξία των ομάδων αυξήθηκε σημαντικά, με το ελάχιστο όριο για να δημιουργηθεί μια ομάδα πρωταθλήματος να φτάνει τα 4-5 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν λιγότερο από τέσσερα χρόνια πριν ήταν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια.

Επί του παρόντος, η μέση αξία ενός συλλόγου NBA είναι 3,85 δισεκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει αύξηση 35% σε σχέση με πέρυσι και 75% σε σύγκριση με το 2019.

Τα συγκεντρωτικά έσοδα (4,5 δισεκατομμύρια δολάρια) αντιπροσωπεύουν το 41% ​​του συνολικού τζίρου, ενώ το κύριο στοιχείο αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνει τα τηλεοπτικά συμβόλαια, που αποφέρουν 2,66 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το τρέχον συμβόλαιο θα λήξει στο τέλος του επόμενου πρωταθλήματος, αλλά έχει ήδη βρεθεί συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ από τη σεζόν 2025-26: 76 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 11 χρόνια!

Οι αγώνες του πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο θα μεταδοθούν από το ESPN και το ABC του ομίλου Disney και αυτό είναι επιβεβαιωμένο, όπως επίσης, κι αυτό είναι είδηση, από το NBC και το Amazon Prime.

Συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων NBA και εισιτήρια

Η συμφωνία του NBA με το ESPN, το NBC και την Amazon Prime για τα δικαιώματα εκπομπής βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα αποφέρει 70 δισ. σε διάστημα 11 ετών, με τους τελικούς να παραμένουν αποκλειστικά στο ESPN, ενώ το δίκτυο TNT είναι έτοιμο να «προσκολληθεί» σε συμβατικά κενά για να διατηρήσει τα δικαιώματα.

Ο άλλος παράγοντας εσόδων είναι οι χορηγίες, οι οποίες έφτασαν τα 1,66 δισεκατομμύρια δολάρια για τη σεζόν 2022-2023, σημειώνοντας αύξηση 1,3% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την IEG.

Οι πρόσφατες συνεργασίες περιλαμβάνουν νέες συμφωνίες με τη Sorare και την Hisense, καθώς και συνεργασίες για συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι Σικάγο Μπουλς με τη Motorola και οι Σαν Αντόνιο Σπερς με την Self Financial.

Οι πωλήσεις εισιτηρίων αντιπροσωπεύουν το 27% των εσόδων, που ισοδυναμούν με 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 2% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Η μέση τιμή του εισιτηρίου είναι ιδιαίτερα υψηλή στις πιο διάσημες αρένες, όπως αυτές του Λος Άντζελες και της Νέας Υόρκης, όπου οι θέσεις στην πρώτη σειρά κοστίζουν περίπου 3 χιλιάδες δολάρια η μία.

Στα έσοδα συμβάλλουν και οι χορηγίες σε μπλουζάκια (12%, ίσο με 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια), που εισήχθησαν από τη σεζόν 2017-2018, με τη σημαντικότερη συμφωνία, ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων, να έχει υπογραφεί μεταξύ της WeBull και των Μπρούκλιν Νετς.

Μεταξύ των πιο κοινών κατηγοριών προϊόντων βρίσκουμε τα οικονομικά, την τεχνολογία και την υγειονομική περίθαλψη.

Τέλος, επιπλέον 875 εκατομμύρια δολάρια προέρχονται από τομείς όπως η στάθμευση, το merchandising και οτιδήποτε περιβάλλει την εμπειρία της εκδήλωσης, εμπλουτίζοντας περαιτέρω την εμπειρία, αν και με σημαντικό κόστος.

Γκόλντεν Στέιτ, η ομάδα με την μεγαλύτερη αξία

Η οικονομική σημασία του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ των ΗΠΑ αναδεικνύεται, παράλληλα με την αξία του πρωταθλήματος, και από την ατομική αξία των συλλόγων που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Sportico, μεταξύ των δέκα αθλητικών συλλόγων με τη μεγαλύτερη οικονομική σημασία σε παγκόσμιο επίπεδο οι τρεις ανήκουν στο NBA, και μάλιστα στην πρώτη πεντάδα.

Η μεγαλύτερη αξία πηγαίνει στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, με 8,28 δισεκατομμύρια δολάρια, στη δεύτερη θέση πίσω από την ομάδα του NFL, Ντάλας Καουμπόις.

Την τέταρτη και πέμπτη θέση κατέχουν οι άλλες δύο ομάδες του ΝΒΑ, οι Νιου Γιορκ Νικς (7,43 δισ. δολάρια) και οι Λος Άντζελες Λέικερς (7,34 δισ. δολάρια).

Ανασκοπώντας την πλήρη κατάταξη των 10 πολυτιμότερων αθλητικών συλλόγων, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι προέρχονται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ. Ακολουθεί η πλήρης κατάταξη (σε παρένθεση το πρωτάθλημα στο οποίο ανήκουν):

  • Ντάλας Καουμπός (NFL): 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια
  • Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (NBA): 8,28 δισεκατομμύρια δολάρια
  • Νιου Γιορκ Γιάνκις (MLB): 7,93 δισεκατομμύρια δολάρια
  • Νιου Γιορκ Νικς (NBA): 7,43 δισεκατομμύρια δολάρια
  • Λος Άντζελες Λέικερς (NBA): 7,34 δισεκατομμύρια δολάρια
  • Νιου Γιορκ Τζάιαντς (NFL): 7,04 δισεκατομμύρια δολάρια
  • Λος Άντζελες Ραμς (NFL): 6,94 δισεκατομμύρια δολάρια
  • Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς (NFL): 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια
  • Λος Άντζελες Ντότζερς (MLB): 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια
  • Σαν Φρανσίσκο 49ερς (NFL): 6,15 δισεκατομμύρια δολάρια

naftemporiki.gr