ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ταυτοποίησαν τον χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βεργίνα

Έλληνες αρχαιολόγοι, με επικεφαλής τον Αντώνιο Μπαρτζώκα, ομότιμο καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υποστηρίζουν ότι ταυτοποίησαν τον χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Field Archaeology», πρόκειται για ένα κομμάτι μοβ υφάσματος που είχε βρεθεί σε έναν από τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα, μέσα σε χρυσό οστεοφυλάκιο στον Τύμβο ΙΙ, μαζί με τα λείψανα ενός άνδρα και το ένα χρυσό στεφάνι.

Ο υφαντός μοβ χιτώνας με το λευκό στρίφωμα ήταν γνωστός ως σάραπις, το ένδυμα των Περσών βασιλιάδων, το οποίο υιοθέτησε και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Η ομάδα του καθηγητή Μπαρτζώκα έκανε εκτενείς αναλύσεις στο κομμάτι του υφάσματος, σύμφωνα με το allthatsinteresting.com, και ανακάλυψε ότι είναι φτιαγμένο από βαμβάκι, υλικό σπάνιο για την εποχή, και ήταν βαμμένο με το βασιλικό μοβ χρώμα. Επίσης, ανάμεσα στις επιστρώσεις του υφάσματος, βρέθηκε χουντίτης, ένα λαμπερό λευκό ορυκτό που χρησιμοποιούταν στην αρχαία Περσία.

Επιπλέον, η ανακάλυψη του χιτωνίου στον Τύμβο ΙΙ της Βεργίνας συνδέεται με τις απεικονίσεις στο διάζωμα του τάφου, όπου σε μια σκηνή κυνηγιού, ένας από τους κυνηγούς φορά έναν μοβ χιτώνα με λευκές ρίγες, παρόμοιο με την περιγραφή της σαράπιδος στις ιστορικές πηγές.

Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι το κομμάτι υφάσματος που βρέθηκε στη Βεργίνα ανήκει σε βασιλικό ένδυμα με προέλευση από την Ανατολή και πιθανότατα το έφερε μαζί του πίσω στη Βεργίνα ο Μέγας Αλέξανδρος.

Πρόκειται για μια ανακάλυψη με σπουδαίες προεκτάσεις, καθώς σηματοδοτεί ότι πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον Τύμβο ΙΙ ανήκαν πράγματι στον Μέγα Αλέξανδρο και όχι στον βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας, όπως πιστεύεται.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ο τάφος στον Τύμβο ΙΙ ανήκε στον Φίλιππο Β’, τον πατέρα του Αλέξανδρου, αλλά οι νέες ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και τοιχογραφιών, υποδηλώνουν ότι μπορεί να άνηκε στον Φίλιππο Γ’ Αρριδαίο, ετεροθαλή αδερφό του Αλέξανδρου.

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος