Με δημοσίευση της η NASA παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός ακόμη εξωπλανήτη που ανήκει στην κατηγορία των αποκαλούμενων «καυτών Ποσειδώνων».
Τα ολοένα και πιο προηγμένα τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι αστρονόμοι σε συνδυασμό με νέες μεθόδους παρατήρησης του Διαστήματος έχουν οδηγήσει σε μια επανάσταση στον τομέα της ανακάλυψης εξωπλανητών, πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα.
Έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες και έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων πέντε χιλιάδων και απομένει η επιβεβαίωση με νέες παρατηρήσεις. Παράλληλα οι ανακαλύψεις αυτές κατέρριψαν την άποψη που υπήρχε για δεκαετίες στην επιστημονική κοινότητα ότι οι τύποι πλανητών στο Σύμπαν είναι σε γενικές γραμμές όσοι τύποι πλανητών υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα.
Όμως αποδείχτηκε ότι η ποικιλομορφία των πλανητών στο Σύμπαν είναι και πολύ μεγάλη αλλά και ιδιαίτερα εντυπωσιακή όσον αφορά τα πραγματικά εξωτικά ή απόκοσμα χαρακτηριστικά που διαθέτουν πολλοί εξωπλανήτες. Οι εξωπλανήτες που ονομάστηκαν «καυτοί Ποσειδώνες» αφορούν έναν τύπο γιγάντιου εξωπλανήτη με μάζα παρόμοια με εκείνη του Ουρανού ή του Ποσειδώνα που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο. Αρχικά θεωρήθηκε ότι οι καυτοί Ποσειδώνες είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο είδος πλανητών αλλά η ανακάλυψη όλο και περισσότερων εξ αυτών οδηγεί τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι ο αριθμός τους μπορεί τελικά να είναι αρκετά μεγάλος στο γαλαξία μας.
Διεθνής ομάδα επιστημόνων χρησιμοποιώντας διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια ανακάλυψαν σε απόσταση 980 ετών φωτός από τη Γη έναν καυτό Ποσειδώνα, έναν εξωπλανήτη με μάζα περίπου 30 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Ο εξωπλανήτης που έλαβε την ονομασία TOI-3261 b βρίσκεται τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο με αποτέλεσμα να ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 21 ώρες, η διάρκεια του έτους του δηλαδή είναι μικρότερη από τη διάρκεια μιας γήινης μέρας.
Τα μοντέλα
Ο πλανήτης TOI-3261 b αποδεικνύεται ιδανικός υποψήφιος για τη δοκιμή νέων μοντέλων για το πώς σχηματίζονται πλανήτες. Ένας από τους λόγους που οι καυτοί Ποσειδώνες είναι τόσο σπάνιοι είναι ότι είναι δύσκολο να διατηρηθεί μια παχιά αέρια ατμόσφαιρα τόσο κοντινή απόσταση από ένα άστρο. Τα άστρα είναι ογκώδη και επηρεάζουν με την πολύ ισχυρή βαρυτική και ενεργειακή τους ισχύ τα διαστημικά σώματα που βρίσκονται στο βαρυτικό και ενεργειακό τους βεληνεκές. Όσο πιο κοντά στο άστρο βρίσκεται ένα διαστημικό σώμα τόσο περισσότερο επηρεάζεται. Στη περίπτωση των πλανητών που βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο ένα από τα φαινόμενα που συμβαίνουν είναι ότι οι τεράστιες ποσότητες ενέργειες του άστρου απογυμνώνει τον πλανήτη από τα στρώματα αερίου του.
Για αυτόν τον λόγο οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι καυτοί Ποσειδώνες όπως ο TOI-3261 b μπορεί να ξεκίνησαν ως πολύ μεγαλύτεροι πλανήτες σε μεγέθη παρόμοια με αυτά του Δία και έκτοτε έχουν χάσει μεγάλο μέρος της μάζας τους. Έχουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον οι χημικές μελέτες σε αυτούς τους πλανήτες που επίσης μπορούν να αποκαλύψουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τον σχηματισμό πλανητών και την σχέση τους με τα μητρικά τους άστρα.
Naftemporiki.gr