Στα ελληνικά νοικοκυριά δεν είναι και τόσο διαδεδομένη στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, ωστόσο πολλές χώρες την έχουν πρωταγωνίστρια στην παράδοσή τους. Πώς ξεκίνησαν όλα;
O κινηματογράφος μας έχει ωθήσει να τη συνδυάσουμε με την Ημέρα των Ευχαριστιών, αλλά πέραν τούτου, πρωταγωνιστεί και στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, κυρίως σε αγγλοσαξωνικές χώρες. Όπως και να’χει, η γαλοπούλα επιλέγεται κυρίως σε γιορτές, έχει περίοπτη θέση στο τραπέζι και ως γαστρονομική συνήθεια έχεις τις ρίζες της αιώνες πίσω.
Στην Αγγλία, η γαλοπούλα έγινε δημοφιλής ως χριστουγεννιάτικο φαγητό τον 16ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Ερρίκος Η’ την επέλεξε για το χριστουγεννιάτικο γεύμα. Από τότε, η γαλοπούλα καθιερώθηκε σε πολλές χώρες ως το παραδοσιακό κρέας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Η γαλοπούλα συνήθως ψήνεται στον φούρνο και σε πολλές χώρες την γεμίζουν με διάφορα υλικά, όπως ψωμί, κρεμμύδια, μήλο, κάστανα, λουκάνικο, κράνμπερι ή καρύδια. Κάποιες συνταγές περιλαμβάνουν και γέμιση με κρέας ή ρύζι. Μετά το ψήσιμο, σερβίρεται συνήθως με πουρέ πατάτας, λαχανικά και σάλτσες, όπως η σάλτσα κράνμπερι ή σάλτσα από το ζωμό της γαλοπούλας.
Στην Ελλάδα η γαλοπούλα δεν είναι τόσο καθιερωμένη ως παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Παραδοσιακά, προτιμάμε το χοιρινό ή το αρνί, ενώ στη βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές μπορεί να καταναλωθεί και κουνέλι ή γεμιστό κοτόπουλο. Παρ’ όλα αυτά, έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των διεθνών επιρροών και της αύξησης των επιλογών για γιορτινά τραπέζια.
Ποιες χώρες, όμως, ψηφίζουν γαλοπούλα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι;
Η γαλοπούλα είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως μια γαστρονομική συνήθεια που ξεκίνησε τον 16ο αιώνα και καθιερώθηκε πλήρως κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτορίας. Στις ΗΠΑ, η γαλοπούλα είναι το παραδοσιακό πιάτο για την Ημέρα Ευχαριστιών (Thanksgiving) τον Νοέμβριο, αλλά είναι επίσης πολύ δημοφιλής και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Συνοδεύεται από διάφορες γαρνιτούρες και γεμίσεις. Στον Καναδά, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γαλοπούλα είναι το παραδοσιακό φαγητό για την Ημέρα Ευχαριστιών και για τα Χριστούγεννα. Το γεύμα περιλαμβάνει συνήθως ψητή γαλοπούλα με γέμιση και σάλτσες.
Η γαλοπούλα είναι δημοφιλής και στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αν και τα Χριστούγεννα είναι καλοκαίρι σε αυτές τις χώρες, οπότε συχνά τα γεύματα περιλαμβάνουν και άλλα πιάτα, όπως μπάρμπεκιου. Παρ’ όλα αυτά, η γαλοπούλα παραμένει κλασική επιλογή για πολλές οικογένειες.
Στη Γερμανία, η γαλοπούλα είναι επίσης αρκετά συνηθισμένη για τα Χριστούγεννα, αν και πιο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι το χοιρινό ή η πάπια. Η γαλοπούλα, όμως, κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους τα τελευταία χρόνια. Στη Γαλλία, η γαλοπούλα είναι συνήθως ένα πιάτο πολυτελείας για το χριστουγεννιάτικο δείπνο, με αρκετές οικογένειες να την επιλέγουν για τις γιορτές, ειδικά εκείνες που θέλουν κάτι ιδιαίτερο. Στη νότια Γαλλία, ωστόσο, είναι πιο συνηθισμένο να τρώνε άλλα πιάτα όπως το κατσίκι ή το αρνί.