ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αφιέρωμα: 35 χρόνια από τον ιστορικό αγώνα του ΓΑΣ Κομοτηνή με τον Άρη του Νίκου Γκάλη

Ήταν 19 Μαρτίου του 1986 και για την φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδος ο ΓΑΣ Κομοτηνή αντιμετώπιζε τον Άρη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, που σήμερα έχει πάρει το όνομα του Νίκου Γκάλη.

Ο Άρης βρισκόταν τότε στην απαρχή της… αυτοκρατορίας του, έχοντας την προηγούμενη χρονιά κατακτήσει το πρώτο του νταμπλ, ενώ είχε φτάσει μέχρι και τους 4 του Κυπέλλου Κόρατς, όπου και αποκλείστηκε από την μετέπειτα φιναλίστ Βαρέζε, έχοντας τον Νίκο Γκάλη στην εξέδρα με σπασμένο χέρι.

Ο ΓΑΣ Κομοτηνή βρισκόταν επικεφαλής του Β’ Ομίλου του Βορρά του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής. Για την ιστορία, η ομάδα της Θράκης δεν κατάφερε να τερματίσει πρώτη (πρωταθλητής αναδείχθηκε ο ΠΑΟΔ), πήρε όμως την άνοδο για την Α2, όπου και έμεινε επί 10 συνεχόμενα χρόνια, γράφοντας ιστορία με την έδρα-φόβητρο που είχε.

Ο Άρης δεν είχε κανένα πρόβλημα να κερδίσει το παιχνίδι, με το τελικό 135-45 να μαρτυρά την διαφορά δυναμικότητας τον δύο ομάδων. Όπως είχε δηλώσει ο σημερινός τεχνικός του ΓΑΣ Κομοτηνή Νεοκλής Λεμονίδης, ο οποίος στην φωτογραφία μαρκάρει τον «Gangster», που από το 2017 ανήκει στο «Hall of Fame»«Ο Γκάλης, μετά το 27′ όταν αντικαταστάθηκε, πήγε κάτω στο υπόγειο του Παλέ που ήταν το γυμναστήριο με τα βάρη και έκανε προπόνηση, γιατί το ματς ήταν το ζέσταμά του. Ευτυχώς, για μας, το αρνητικό ρεκόρ των 90 πόντων έσβησε μετά από τρεις μέρες, όταν ο Άρης κέρδισε την Near East, στο πρωτάθλημα, με 91 πόντους διαφορά.»

Παρά την δεδομένα μεγάλη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων, οι εφημερίδες της εποχής είχαν ασκήσει κριτική στον ΓΑΣ γράφοντας ότι: «δεν δικαίωσε καθόλου την πρωτιά που έχει στον β’ όμιλο του Βορρά στην Β’ Εθνική» και υποστηρίζοντας ότι «η εμφάνισή της δεν ταίριαζε  ούτε σε ερασιτεχνική ομάδα».

Αντίθετα οι εφημερίδες του Άρη μιλούσαν για μια «καλή προπόνηση» της ομάδας της Θεσσαλονίκης, ενώ αναφέρουν ότι αν ο κόουτς Γιάννης Ιωαννίδης δεν έκανε πειράματα, το σκορ θα ήταν… αστρονομικό.

Ο κόουτς Ιωαννίδης είχε σεβαστεί απόλυτα την ομάδα της Κομοτηνής, καθώς έπαιξε με τους βασικούς παίχτες στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού. Παρακάτω η αποτίμηση του ΓΑΣ Κομοτηνή στα σόσιαλ μίντια και οι… δεισιδαιμονίες του Ιωαννίδη που στέρησαν μερικές ωραίες φωτογραφίες: «Χάσαμε με… 90 πόντους διαφορά 135-45. Ο «ξανθός» σεβάστηκε την ομάδα μας και έβαλε όλους τους βασικούς να παίξουν και έτσι είχαμε την ευκαιρία να αγωνιστούμε απέναντι στον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φιλίππου και τα άλλα παιδιά που έλεγε και η Μαρινέλα στο τραγούδι της», ενώ προσθέτει: «Παρ’ όλα αυτά, στο ξεκίνημα του αγώνα δεν δέχθηκε να φωτογραφηθούνε οι δυο ομάδες μαζί, λόγω των γνωστών δεισιδαιμονιών του, που τον κυνηγούσαν. Να ΄ναι καλά η τότε διοίκηση που πλήρωσε φωτογράφο για να έχουμε αναμνήσεις από το παιχνίδι».

Παρ’ όλα αυτά, χάρη στη συνεργασία ενός point guard, ενός shooting guard και ενός power forward, μπόρεσε και ανέβηκε ολόκληρο το βίντεο του αγώνα στο youtube. Ο Πασχάλης Αθανασίου ξετρύπωσε τη βιντεοκασέτα, ο Ζαχαρίας Γεωργιάδης ανέλαβε την ψηφιακή μετατροπή και ο Νεοκλής Λεμονίδης την επεξεργασία και το ανέβασμα στο κανάλι του ΓΑΣ Κομοτηνή.

Μάλιστα, το παιχνίδι ανέβηκε και στον λογαριασμό του Νίκου Γκάλη στο youtube, που δεν γνωρίζουμε αν το διαχειρίζεται ο ίδιος, που όπως έχει πει δεν τα έχει πολύ καλά με την τεχνολογία, αλλά σίγουρα δώθηκε η ευκαιρία να δουν εκείνες τις στιγμές πριν 35 χρόνια πολύ πειρσσότερος κόσμος.

Ο Άρης στα προημιτελικά απέκλεισε τον Ιωνικό Νίκαιας με 119-74, ενώ στον ημιτελικό αποκλείστηκε από τον μετέπειτα κυπελλούχο Παναθηναϊκό με 87-84.

Τα πεντάλεπτα: 22-5, 43-7, 52-13, 65-21 (ημίχρονο), 88-25, 97-34, 110-38, 135-45 (τελικό αποτέλεσμα).

Διαιτητές: Μπαγλάνης – Ταρσινός.

ΆΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: (Ιωαννίδης) Γκάλης 21, Ρωμανίδης 21, Φιλίππου 11, Γιάννακης 8, Σταμάτης 16, Μαντόπουλος 7, Τσιτάκης 6, Παπαγεωργίου 21, Δοξάκης 15 Λυπιρίδης 8.

ΓΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ: (Ταξιλδάρης) Οικονομίδης 11, Βακιρτζής 4, Γεωργιάδης 9, Μαρκολέφας, Λεμονίδης 9, Γεωργίου 6, Μαλάτος 2, Αθανασίου 4, Λιβάνης.

thrakisports.gr

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος