Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης, που περιμένουν να στηρίξουν τα νοικοκυριά τους με σκληρή προσωπική εργασία στη μονοκαλλιέργεια του διάσημου Μπασμά. Όπως πρόσφατα μετέφερε και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, «τα τελευταία δύο χρόνια οι έμποροι πληρώνουν 4,50 ευρώ το κιλό, ενώ την περίοδο 2015-2017 πουλούσαμε με 5,50-5,60 κατά μέσο όρο».
Θυμίζει ότι το 2017 παρήγαγαν 8 εκατ. κιλά και πληρώθηκαν 42 εκατ. ευρώ, το 2018 έπεσαν στα 4 εκατ. κιλά και πήραν 17 εκατ. ευρώ, τιμή ενδεικτική της μεγάλης μείωσης του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών, αλλά και της παραγωγής. «Πέρυσι, οι μεταποιητικές επικαλέστηκαν την πανδημία κι έδωσαν 60 λεπτά κάτω», σχολιάζει ο κ. Χουσεΐν, ζητώντας να βάλουν τουλάχιστον 60 λεπτά ακόμη, γιατί οι εξαγωγές συνεχίζονται. «Το 98% της παραγωγής εξάγεται, δεν τις επηρεάζει η πανδημία», αναφέρει.
Ξεκίνησαν τα ζυγίσματα
Η τωρινή εικόνα χαρακτηρίζεται από μεγάλη καθυστέρηση στα ζυγίσματα, καθώς οι αγοραπωλησίες άργησαν τρεις μήνες.
Τέσσερις εταιρείες ξεκίνησαν και ζυγίζουν τα πρώτα χέρια και η τιμή είναι στα 2,50-2,80 ευρώ το κιλό. Στα δεύτερα χέρια η τιμή διαμορφώνεται στα 3,20-3,50 ευρώ το κιλό. Στη Θράκη ζυγίζουν οι ΣΕΚΕ, Γκλαούδης, Μισσιριάν, SOCOTAB και αναμένεται να ξεκινήσει ο Ναξιάδης. Η Μισσιριάν ΑΕ παραλαμβάνει το πρώτο και δεύτερο χέρι, επιβεβαιώνει ο Νίκος Τζούμας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ο κ. Χουσεΐν υπολογίζει ότι η μέση τιμή φέτος θα διαμορφωθεί στα 5,20-5,30 ευρώ το κιλό, καθώς η ποιότητα στη φετινή παραγωγή είναι πολύ καλή.
Αντίθετα, ο κ. Τζούμας σχολιάζει ότι η ποιότητα είναι χαμηλότερη από την αναμενομένη, «αλλά ελπίζουμε ότι θα βρούμε καλύτερη ποιότητα στο τρίτο και τέταρτο χέρι». Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η τιμή παραγωγού δείχνει να είναι κατά 3% χαμηλότερη από πέρυσι, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από την ποιότητα.
Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, ο ίδιος θυμίζει πως στο μέτωπο του ανταγωνισμού η Ελλάδα έχει ισχυρούς αντιπάλους δύο γείτονες. «Η αγορά του καπνού υποφέρει από τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία που πέρασε σε ισχυρότατες υποτιμήσεις, άρα έχουμε έναν ανταγωνιστή σχεδόν αθέμιτο, με αποτέλεσμα μια στροφή των πελατών της διεθνούς αγοράς προς την Τουρκία που έχει παραγωγή 70.000 τόνους. Επιπλέον, η Βόρεια Μακεδονία είναι μια επιδοτούμενη από την κυβέρνησή της αγορά». Παράλληλα, προσθέτει ότι εμφανίζουν μια υπερπαραγωγή 4.000 τόνων, καθώς από 23.000 τόνους συμβολαίων έχουν παραγάγει 27.000.
Ο κ. Τζούμας εξηγεί ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω σκληρού νομίσματος και διεθνών τιμών που θέτουν οι βιομηχανίες τσιγάρων. Όλες οι μεταποιητικές εξάγουν σε οίκους του εξωτερικού, όπως οι Philip Morris, Japan Tobacco, British American Tobacco, Imperial, που ενδέχεται να έχουν παραρτήματα ή εργοστάσια στην Ελλάδα, όπως η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ (θυγατρική της Philip Morris) και η JTI. Στο ερώτημα πώς θα μπορούσε η χώρα μας να ανταγωνιστεί τους γείτονες, ο πρόεδρος της Μισσιριάν παραδέχεται ότι η θέση μας είναι μειονεκτική. «Συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι πως ο Μπασμάς και η Κατερίνη ήταν πάντα γνωστές καλές ποικιλίες. Η κατάσταση, δυστυχώς, για τον καπνό είναι δύσκολη και συναντούμε τη στεναχώρια των παραγωγών απέναντι στις τιμές».
Η πραγματικότητα δείχνει πως οι προ τριετίας παραγωγές του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης θα μείνουν στο παρελθόν. Ο ίδιος βλέπει μέλλον μόνο στην ποιοτική παραγωγή, αλλά μεταφέρει με πικρία πως απουσιάζει ένα συγκεκριμένο συμφωνημένο πλαίσιο, τη στιγμή που οι βιομηχανίες τσιγάρων, που επί δεκαετίες εισάγουν από την Ελλάδα, δεν ξεκαθαρίζουν τι θέλουν. «Υποπτευόμαστε πως η αγορά έχει τάση προς το φθηνό χωρίς να είναι το ποιοτικότερο κι αυτό δεν μάς ευνοεί ως χώρα».
Το κυρίαρχο ζήτημα παραμένει η τιμή και, σύμφωνα με τον κ. Τζούμα, εάν «τα ελληνικά καπνά μπορούσαν να είναι σημαντικά φθηνότερα, δεν θα υπήρχε θέμα απορρόφησης των ποσοτήτων, ακόμη και αν η Τουρκία είναι σε πλεονεκτική θέση». Βέβαια, ένα ποιοτικό προϊόν, που αποτελεί πρωτίστως μονοκαλλιέργεια στην Ανατολική Μακεδονία και ειδικά στη Θράκη αφορά κυρίως μικροκαλλιεργητές με κλήρο συχνά κάτω από τα 10 στρέμματα, απαιτώντας πολλή χειρωνακτική εργασία, δεν μπορεί να ρίξει κι άλλο την τιμή του. Ο ίδιος σχολιάζει κλείνοντας πως «το μοντέλο της παραγωγής δεν είναι καλά μελετημένο. Σχεδιάζω να το θέσω σύντομα στον υπουργό, μετά τις γιορτές, γιατί πολλά θέματα χρειάζεται να επιλυθούν».
ypaithros.gr