Πριν από έξι χρόνια παλαιοντολόγοι που αναζητούσαν στην Μαδαγασκάρη απολιθώματα δεινοσαύρων και αρχαίων κροκόδειλων ανακάλυψαν τα απολιθώματα ενός άγνωστου είδους θαλάσσιας χελώνας. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι πρόκειται για ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος αρχαίας θαλάσσιας χελώνας με ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά που πλησίαζαν αυτά των αμφίβιων. Το κεφάλι της έμοιαζε πολύ με αυτό των βατράχων.
Οι ερευνητές ονόμασαν το είδος αυτό Sahonachelys mailakavava που στην γλώσσα των ιθαγενών της Μαδαγασκάρης σημαίνει «γρήγορη χελώνα με στόμα βατράχου». Η χελώνα εκτιμάται ότι έκανε την εμφάνιση της στην διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου η οποία ξεκίνησε πριν από 100 εκατ. έτη. Η χελώνα ζούσε σε γλυκά νερά στην Μαδαγασκάρη και ήταν κατά πάσα πιθανότητα ενδημικό είδος για αυτό και δεν είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα η παρουσία της σε άλλη περιοχή του πλανήτη.
«Τα απολιθώματα ήταν σε εξαιρετική κατάσταση και είναι μια από τις καλοδιατηρημένες θαλάσσιες χελώνες της Κρητικής περιόδου που γνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα» αναφέρει ο Γουόλτερ Τζόις του Πανεπιστημίου Fribourg στην Ελβετία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας η οποία εκτιμά ότι η… βατραχοχελώνα κατάφερε να επιβιώσει από την πτώση γιγάντιου αστεροειδή που έπεσε στην Γη πριν από 66 εκατ. έτη εξαφανίζοντας τους δεινοσαύρους αλλά και το 80% της ζωής στον πλανήτη.
https://www.naftemporiki.gr/story/1722754/anakalufthike-arxaia-batraxoxelona