Της Βάσως Βεγίρη
vveg@naftemporiki.gr
Ευοίωνες προοπτικές για μια νέα «χρυσή εποχή» για τη σηροτροφία και τη μεταξουργία στο φημισμένο από τον 19ο αιώνα για τα μεταξωτά του Σουφλί του Έβρου δημιουργούν μια ιδιωτική επένδυση για τη δημιουργία σύγχρονου αναπηνιστηρίου από τη Μεταξουργία Μουχταρίδη, το οποίο θα «προστεθεί» στο υπάρχον πειραματικό αναπηνιστήριο της Μεταξουργίας Τσιακίρη στην περιοχή, σε συνδυασμό με την υπό σύσταση Ομάδα Παραγωγών Σηροτρόφων και την αναμενόμενη επιβεβαίωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του έντονου ενδιαφέροντος που εκδήλωσε πριν από έναν χρόνο (άνοιξη 2020) για στήριξη της σηροτροφίας και της παραγωγής μεταξιού στην περιοχή με μια σειρά μέτρων.
Όσον αφορά κατ’ αρχάς την επένδυση της μεταξουργίας Μουχταρίδη, είναι της τάξης των 600.000 ευρώ, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ» του ΕΣΠΑ, θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και όπως επισημαίνει στη «Ν» ο ιδιοκτήτης και επικεφαλής της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μουχταρίδης, «θα είναι ένα μικρό αλλά σύγχρονο αναπηνιστήριο. Εμείς ως εταιρεία θα επιλέξουμε μόνο άριστης ποιότητας κουκούλια» (σ.σ.: αναπήνιση είναι το ξετύλιγμα της μεταξωτής κλωστής από το κουκούλι με τη βοήθεια ζεστού νερού). Για τον λόγο αυτό η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με ντόπιους σηροτρόφους για το πώς να βελτιώσουν την ποιότητα της παραγωγής τους.
Η επένδυση αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2021, με προοπτική ολοκλήρωσής της σε διάστημα επτά-οκτώ μηνών από την έναρξή της και θα επιφέρει εκ των πραγμάτων μεγάλη ανάπτυξη στην καλλιέργεια (σηροτροφία) στην περιοχή, η οποία κινείται ήδη ανοδικά και οι σηροτρόφοι στον Έβρο είναι πλέον σήμερα πάνω από 50. Περαιτέρω, με δεδομένο ότι η μουριά, στα φύλλα της οποίας εκτρέφεται ο μεταξοσκώληκας, δεν δέχεται κανένα φυτοφάρμακο, η δάσωση της περιοχής με μουριές θα έχει θετικά αποτελέσματα και για το τοπικό περιβάλλον. Ο κ. Μουχταρίδης είναι επίσης της άποψης ότι θα ήταν καλύτερα οι επιδοτήσεις της σηροτροφίας να πάνε βάσει παραγωγής και όχι βάσει δήλωσης, ώστε να δοθεί κίνητρο για τη βελτίωση της παραγωγής.
Ομάδα εργασίας
Όπως επισημαίνει στη «Ν» από την πλευρά του ο Γιώργος Τσιακίρης, επικεφαλής της ομώνυμης γνωστής μεταξουργίας της περιοχής, πριν από έναν χρόνο είχε εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη της σηροτροφίας και μεταξουργίας, είχε πραγματοποιηθεί διά ζώσης συνάντηση ομάδας σηροτρόφων, μεταξουργών και επιστημονικών συνεργατών στο γραφείο της υφυπουργού κ. Αραμπατζή, στην οποία συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για τη σηροτροφία, αυτή συστάθηκε και ακολούθησαν άλλες δύο τέτοιες διαδικτυακές συναντήσεις της ομάδας με την κ. Αραμπατζή στη διάρκεια της πανδημίας και επί του παρόντος -μετά από αρκετούς μήνες- βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την πραγματοποίηση νέας συνάντησης, στην οποία οι παραγωγοί και μεταξουργοί προσδοκούν την επιβεβαίωση της πρόθεσης στήριξης από την πολιτεία.
Μεταξύ άλλων η εν λόγω ομάδα έχει προτείνει και ζητά την επιτάχυνση των δασώσεων με μουρεώνες, τη δημιουργία τμήματος με κατεύθυνση τη σηροτροφία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με έδρα την Ορεστιάδα, την εκπαίδευση γεωπόνων που με τη σειρά τους θα κάνουν σεμινάρια στους σηροτρόφους, την υλοποίηση προγράμματος χρηματοδότησης της κατασκευής σηροτροφείων (είτε με επανένταξη της σηροτροφίας στις επιλέξιμες δραστηριότητες του προγράμματος Leader είτε με άλλο πρόγραμμα).
Λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Τσιακίρη, «φρεναρίστηκε» επίσης η σύσταση Ομάδας Παραγωγών Σηροτρόφων, η οποία ευελπιστεί ότι θα γίνει εντός του 2021, ενώ ιδιαίτερα σημαντική -όπως τονίζει- είναι η υλοποίηση επένδυσης στην περιοχή για την παραγωγή αυγών μεταξοσκώληκα.
Η εκτροφή μεταξοσκώληκα
Χαρακτηριστικοί της ιδιαιτερότητας της σηροτροφίας και της «μαγείας» της παραγωγής μεταξιού είναι οι εξής αριθμοί-στοιχεία από σχετικές ιστοσελίδες: Ένα κουτί 25 γραμμαρίων μεταξόσπορου περιέχει 40.000 μεταξοσκώληκες. Για να εκτραφούν πλήρως και να δώσουν το μετάξι πρέπει να καταβροχθίσουν 500 κιλά μορεόφυλλα. Ο μεταξοσκώληκας, από 2-3 χιλιοστά μήκος που έχει αρχικά, φθάνει τα 8-9 εκατοστά στο τελευταίο στάδιο της εκτροφής και αυξάνει το βάρος του 10.000 φορές. Επίσης από την εκτροφή ενός κουτιού μεταξόσπορου 25 γρ. παράγονται 60-70 κιλά χλωρά κουκούλια, από αυτά μετά την απόπνιξή τους παράγονται 20-30 κιλά ξερά και τελικά 3-4 κιλά μεταξωτή κλωστή. Το κάθε κουκούλι δίνει περίπου 2.500 μέτρα μεταξωτή κλωστή.