ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβίωσε το Ανατολικοθρακιώτικο έθιμο “Τζαμάλα” από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κομοτηνής και τον “Μικρό Διάκοσμο” του Γιάννη Βουλτσίδη

Αναβίωσε το Ανατολικοθρακιώτικο έθιμο “Τζαμάλα” από τον “Μικρό Διάκοσμο” του Γιάννη Βουλτσίδη σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κομοτηνής που εδρεύει στον οικισμό του  Νέου  Σιδηροχωρίου

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο  έθιμο για τη σπορά και τους καρπούς της γης,  που έχει ρίζες τόσο στην Ανατολική Θράκη όσο και την Ανατολική Ρωμυλία.

Εκεί στην πλατεία του Νέου Σιδηροχωρίου παιδιά από το  Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κομοτηνής  υποδύθηκαν διάφορους ρόλους του δρώμενου. Όλο το δρώμενο αφορά την σπορά που λαμβάνει χώρα αυτή την εποχή και συνοδεύεται ανά τους αιώνες από ευχές για  καλή παραγωγή και κατ’ επέκταση πλούτο στην περιοχή.

Στην Θρακική Αγορά μίλησαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, με πρώτο τον  κ. Γιάννη Βουλτσίδη που είχε και την ιδέα της αναβίωσης του δρώμενου, αλλά και όλη την επιμέλεια:

“Το Δρώμενο της Τζαμάλας είναι ένα πανάρχαιο δρώμενο που ξεκινά από τη γη, από το σπόρο και είναι έθιμο της περιοχής όλης, αλλά κυρίως του οικισμού της Νέας Ανδριανής, είναι Ανατολικοθρακιώτικο και Ανατολικορωμυλιώτικο. Να πούμε πως η   λέξη “Τζαμάλα” είναι μια ιαχή, και έχει διάφορες ερμηνείες, σημαίνει φωτιά, σημαίνει να σπάσει ο πάγος κ.α. Το δρώμενο έχει τη δομή αρχαίας τραγωδίας, χωρίζεται σε τρία μέρη, στο γέρο  (ο γέρος συμβολίζει το χρόνο που πέρασε), στο νέο (που συμβολίζει το σπόρο και πρέπει να βλαστήσει), στη νύφη (που συμβολίζει τον έρωτα και  τη γονιμότητα που προσπαθούν να την κερδίσουν όλοι), και τον χορό όπως και στις αρχαίες τραγωδίες υποστηρίζει τον νέο. Αυτό το δρώμενο γινόταν στην εποχή της σποράς για καλά “μπερεκέτια”! Τα παιδιά είναι πολύ πρόσχαρα, το ίδιο και οι καθηγητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου. Το θέατρο ο έλληνας το κουβαλάει  μέσα του, το ίδιο και αυτά τα παιδιά,  γι αυτό και είναι ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ το θέατρο, ούτε η Ελλάδα τελικά!”

Η Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Κομοτηνής, κ. Λένα Χατζή  μίλησε  για τη συμμετοχή των μαθητών στο δρώμενο: 

“Το σχολείο μας συμμετείχε σ’ αυτό το δρώμενο μετά από πρόσκληση της αντιδημαρχίας Πολιτισμού και  των πολιτιστικών συλλόγων των τριών οικισμών της περιοχής. Ο κ. Βουλτσίδης είναι αυτός που επιμελήθηκε την αναβίωση του λαϊκού αυτού δρώμενου και φυσικά το σχολείο μας δέχτηκε να συμμετέχει με μεγάλη χαρά, γιατί θέλουμε να σώσουμε αυτά τα έθιμα και να τα γνωρίσει ο κόσμος, θέλουμε να ζωντανέψουμε το χωριό (Νέο Σιδηροχώρι) όπου εδρεύει το σχολείο μας και θελουμε οι κάτοικοι της περιοχής εδώ να λαμβάνουν μέρος σε τέτοια δρώμενα και να δίνουν το δικό τους στίγμα.  Τα παιδιά του σχολείου μας χαίρονται πολύ με τέτοιου είδους δράσεις, έχουν έτσι κι αλλιώς κατευθύνσεις θεάτρου, κινηματογράφου, εικαστικών και χορού και γι αυτό και συμμετέχουν με πολλή μεγάλη χαρά  γιατί έτσι μπορούν να εκφραστούν, αφού αυτός είναι κι ο σκοπός του σχολείου. Πέρα δηλαδή από τα μαθήματα γενικής παιδείας που γίνονται κανονικά, υπάρχουν και οι καλλιτεχνικές κατευθύσνεις και  δικός μας στόχος  είναι να τα βοηθήσουμε να εκφράσουν τα ταλέντα τους, να δείξουν στον κόσμο κάτι όμορφο και καλλιτεχνικό. Ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν με επιτυχία κι άλλες τέτοιου είδους δράσεις”.

Ο πρόεδρος της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Κομοτηνής κ. Γιάννης Κυριαζής  ανέφερε με την σειρά του: 

“Αυτή η εκδήλωση αποτελεί μια όμορφη συνεργασία προκειμένου να υπάρχει μια επαφή του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με τους οικισμούς της περιοχής. ήταν μια πολύ καλή  ιδέα του κ. Βουλτσίδη και μεις σαν αντιδημαρχία πολιτισμού την υποστηρίξαμε, για να υπάρχει έτσι μια συνάφεια με τους πολιτιστικούς συλλόγους των οικισμών Νέου Σιδηροχωρίου, Νέας Ανδριανής και Αγίων Θεοδώρων ακόμη και των Παγουρίων, έτσι ώστε να ασκηθούν τα παιδιά πάνω σ’ αυτά τα έθιμα, αλλά και να αναδειχθούν δρώμενα από τις περιοχές αυτές που είναι όλες προσφυγικές. Ο Γιάννης Βουλτσίδης είχε επαφή με τα παιδιά του σχολείου, έγινε μια προγύμναση και προετοιμασία, αφού  τα παιδιά  πήγαν στον πολιτιστικό χώρο του κ. Βουλτσίδη “Μικρό Διάκοσμο”. Ευχαριστώ τα παιδιά που συμμετείχαν, όλους όσους βοήθησαν να γίνει αυτή η εκδήλωση, τον κ. Βουλτσίδη, το Καλλιτεχνικό Σχολείο και την Δ/ντρια Λένα Χατζή, την κα Κοσμίδου της Περιφερειακής Δ/νσης κ.α. . Αυτη εκδήλωση είναι η αρχή, θα υπάρξουν κι άλλες με συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Εύχομαι το Καλλιτεχνικό Σχολείο να συνεχίζει όλες αυτές τις όμορφες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και να αποτελέσει πόλο έλξη και φάρο όλων των πολιτιστικών δρώμενων της περιοχής μας”

 

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος