Για ένατη μέρα καίγεται το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς και κανένας δεν δικαιούται να μιλά για απρόβλεπτη εξέλιξη, για κλιματική αλλαγή και έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι πάντες, ελάχιστα ενημερωμένοι, γνώριζαν ότι το Δάσος ήταν γερασμένο και η συσσωρευμένη καύσιμη ύλη είχε ανησυχητικά μεγαλώσει. Έμπειροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και δασολόγοι, εδώ και πολλά χρόνια μιλούσαν για ωρολογιακή βόμβα που εάν έσκαγε οι καταστροφή θα ήταν τεράστια, διότι μια φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς δύσκολα θα μπορούσε να τιθασευτεί.
Τι όμως είχε συμβεί τα τελευταία χρόνια:
- Ιδρύθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς, Λευκίμμης, Σουφλίου και αφέθηκε χωρίς πόρους και προσωπικό να ασχολείται κυρίως με το κομμάτι της επισκεψιμότητας και της φροντίδας της πλούσιας ορνιθοπανίδας. Πρόσφατα ο φορέας καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε με μια Μονάδα Διαχείρισης ενός ενιαίου κεντρικού φορέα που η αποτελεσματικότητα της δεν έχει ακόμη κριθεί.
- Το Δασαρχείο Σουφλίου τα τελευταία τριάντα υπέστη σταδιακά τεράστια μείωση του προσωπικού αλλά και διαθέσιμων πόρων με αποτέλεσμα ούτε επαρκής φύλαξη να υπάρχει, ούτε να μπορούν να υλοποιηθούν σχέδια διαχείρισης, καθαρισμού και ανανέωσης του Δάσους ή να δημιουργηθούν πρόσθετες αντιπυρικές ζώνες και δεξαμενές νερού. Την αδυναμία υλοποίησης σχεδίων διαχείρισης του Δάσους πέρα από την πρόληψη επεσήμανε, πολύ χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του σε γνωστή ιστοσελίδα, ο αν. καθηγητής Δασολογίας του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΔΠΘ που εδρεύει στην Ορεστιάδα, Γιώργος Κοράκης, μέχρι πρότινος μέλος του Δ.Σ. καταργημένου φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς, Λευκίμμης, Σουφλίου.
- Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σουφλίου με πολλές ελλείψεις προσωπικού και με μία τεράστια περιοχή ευθύνης στεγάζεται σε ένα κτίριο του οποίου η στατική επάρκεια αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο των εργαζομένων.
- Οι διαθέσιμες λιμνοδεξαμενές (φράγματα-ταμιευτήρες Λύρας, Προβατώνα κ.α.) στην γύρω περιοχή του Δάσους λειτουργούν με αυτόματο πιλότο χωρίς κάποιος υπεύθυνος να ελέγχει την πληρότητα τους ώστε να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες νερού. Το παραπάνω επισήμανε πολύ χαρακτηριστικά και ο αν. καθηγητής Δασολογίας στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιόνιου Πανεπιστημίου και μέχρι πρότινος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς, Λευκίμμης, Σουφλίου Κώστας Ποϊραζίδης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι του Έβρου.
- Γύρω από το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο πάρκο ανεμογεννητριών, παρά τις επιφυλάξεις, αντιρρήσεις και αρνητικές, πολλές φορές, εισηγήσεις του Τμήματος Υδροοικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου που ανησυχεί για την διατάραξη της ορνιθοπανίδας, μοναδικής στην Ευρώπη, εισηγήσεις όμως που αγνοούνται, συχνά-πυκνά, χωρίς επιστημονικά επιχειρήματα, από τη Διοίκηση της Περιφέρειας και τις συνεργαζόμενες με αυτήν παρατάξεις, με αποτέλεσμα να εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι, όταν πιθανόν καταφθάνουν εντολές από την Αθήνα υπαγορευόμενες από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Πρόσφατο περιστατικό καταγράφηκε στο τελευταίο (18-7-2022) Περιφερειακό Συμβούλιο.
Την 4η μέρα της φωτιάς κατέφθασαν οι «επί τόπου» υπεύθυνοι για να συντονίσουν το έργο της κατάσβεσης, ζαλίζοντας με τις υποδείξεις τους του ντόπιους πυροσβέστες, δασολόγους και υλοτομικούς συνεταιρισμούς που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τη δουλειά τους. Επικεφαλής των «επιτόπου» ο εισαγόμενος εκ Κύπρου Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, γνωστός για την «αποτελεσματικότητα» του στο πρόβλημα εγκλωβισμού χιλιάδων πολιτών στην Αττική Οδό από χιονόπτωση που κατάφερε να απεγκλωβίσει σε μόλις 24 ώρες. Μαζί του ο NATURAκτόνος υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. Και βέβαια μέχρι την άφιξη των δυο αυτών ¨μεγαλόσχημων προσωπικοτήτων¨, η περιοχή δεν είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.
Αλλά τραγική εικόνα παρουσιάζουν και οι άλλοι γηγενείς «επιτόπου», αιρετοί και σύμβουλοι πολιτικής προστασίας, αργόμισθοι απόστρατοι αξιωματικοί που συμμετείχαν στη λίστα υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων της κυβερνώσας παράταξης της Περιφέρειας, οι οποίοι λαμβάνουν πρωτοβουλίες που κανένας δεν τους ζήτησε, φροντίζοντας πρωτίστως για την επικοινωνία και την προβολή στα ΜΜΕ και μόνο. Κάποια στιγμή θα σβήσει η φωτιά, θα σκέπτονται, και είναι έτοιμοι να προβάλουν το «Κατόπιν ενεργειών μου».
Δεν επιθυμούμε να κάνουμε τους ειδικούς, ούτε τους πυροσβέστες της ξαπλώστρας, πολύ περισσότερο τώρα, που κορυφώνεται η τεράστια προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης. Ως Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Παράταξη της Περιφέρειας ΑΜΘ, με πλήρη γνώση και επίγνωση της κατάστασης επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα που αναδείχτηκε με την ανεξέλεγκτη φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, Λευκίμμης, Σουφλίου, είναι διαχρονικό και δυστυχώς άλυτο και επιδεινούμενο για τουλάχιστον τρείς δεκαετίες.
Και επειδή θέλουμε και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι καλούμε την κυβέρνηση
- Να ενισχύσει τις Δασικές υπηρεσίες του Σουφλίου προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα σε έργα διαχείρισης, δηλαδή καθαρισμού, ανανέωσης και ουσιαστικής πυροπροστασίας του Δάσους ,
- Να ενισχύσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σουφλίου με προσωπικό και μέσα και να εξασφαλίσει την ασφαλή στέγαση της σε αξιοπρεπές κτίριο.
- Να λειτουργήσει κανονικά και ουσιαστικά η Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, που αντικατέστησε τον Φορέα, αποτελεούμενο από ειδικούς και προσωπικό στο τόπο του Εθνικού Πάρκου και όχι με γραφειοκράτες που ενεργούν εκ του ασφαλούς και εξ αποστάσεως.
- Να καθορίσει θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και ευθύνης για την εξασφάλιση της πληρότητας κάθε τύπου λιμνοδεξαμενών απαραίτητων για την πυροπροστασία των Εθνικών Πάρκων.
- Να δώσει ουσιαστικότερο ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού ενισχύοντας τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας που έχουν καλή τεχνογνωσία, καταργώντας τους «επιτόπου» αργόμισθους δήθεν συμβούλους Πολιτικής Προστασίας που το μόνο που κάνουν είναι δημόσιες σχέσεις και ανέξοδα, άνευ λόγου, ταξιδάκια.
Επίσης καλούμε την Διοίκηση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. να αποφύγει τις επικοινωνιακού χαρακτήρα δηλώσεις και εμφανίσεις, να αποφύγει τις εκτός σχεδιασμού, πολλές φορές, δαπανηρές πρωτοβουλίες αιρετών και μετακλητών άσχετων επί της ουσίας συμβούλων και να ανταποκριθεί ουσιαστικά σ’ αυτά που της ζητούν και μόνο, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα.