ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρειος Πάγος: Οι ποινές για μάσκα -Από απλό πρόστιμο έως ισόβια

Βαριές ποινές που ξεκινούν από απλό διοικητικό πρόστιμο και φτάνουν σε πολυετείς καθείρξεις εώς και ισόβια, έχει φέρει στην κοινωνική ζωή του τόπου, η επιβολή του αποκαλούμενου «Δίκαιου της ανάγκης» εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19.

Νέες διατάξεις με κατεπείγοντα χαρακτήρα δημιουργήθηκαν και άρχισαν να εφαρμόζονται ποινικές διατάξεις, οι οποίες έμεναν ανεφάρμοστες για δεκαετίες.

Όλα αυτά έχουν επιφέρει σύγχυση στην κοινωνία και αναταραχή στο νομικό κόσμο όταν ακόμα και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου χρειάσθηκε να εκδώσει εγκύκλιο (έχουν εκδοθεί συνολικά 3) καθορίζοντας τα πλαίσια για άσκηση ποινικής δίωξης για συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά.

Το dikastiko.gr σε συνεργασία με τον Ποινικολόγο Κωνσταντίνο Γώγο παρουσιάζει αναλυτικό ποινολόγιο με όλες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που αφορούν παράνομες πράξεις σχετιζόμενες με τον Covid-19.

Ποινικές Κυρώσεις:

 285 ΠΚ:

«1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:

α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα,

β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

  1. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
  2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
  3. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται:

α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και

β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».

Επί παραδείγματι:

Η παραβίαση της καραντίνας συνιστά στοιχειοθέτηση του εγκλήματος του άρθρου 285 ΠΚ παρ. 1 β και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 έτη, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να επιβληθεί και το διοικητικό πρόστιμο των 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας.

Η παραβίαση των μέτρων όμως μπορεί να έχει ραγδαία αποτελέσματα. Αν για παράδειγμα κάποιος ενώ γνωρίζει ότι φέρει τον ιό παραβιάσει τα μέτρα και κολλήσει κάποιος συμπολίτη του ο οποίος καταλήξει τότε το αδίκημα μετατρέπεται σε κακούργημα με επαπειλούμενη ποινή από δέκα έως δεκαπέντε έτη. Αν οι θάνατοι είναι πολλοί τότε μπορεί να επιβληθεί μέχρι και η ποινή των ισοβίων.

Η παραβίαση επομένως της καραντίνας δε συνιστά απλώς μία αμελή για τον συνάνθρωπο πράξη αλλά αποτελεί μία ποινικά κολάσιμη πράξη μπορεί να καταλήξει μέχρι και στην ποινή των ισοβίων.

183 ΠΚ:

«Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή».

(Το συγκεκριμένο άρθρο προτάθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την άσκηση της ποινικής δίωξης κατά του «κινήματος κατά της μάσκας»).

Επομένως, η μη εφαρμογή των μέτρων προστασίας από μόνη της συνιστά διοικητική παράβαση, ήτοι αν δε φοράω τη μάσκα θα καταλήξω να μου επιβληθεί το ποσό των 150 πρόστιμο.

Αντιθέτως, αν αρχίσω να κάνω δημόσιες αναρτήσεις στις οποίες καλώ τους πολίτες να μη φορούν τη μάσκα τότε τελώ ποινικό αδίκημα του άρθρου 183 ΠΚ, συνιστά αυτόφωρο και μπορεί να μου επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.

Διοικητικές Κυρώσεις:

Α. Χρήση μάσκας στα σχολεία:

Για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία έχει εκδοθεί η ΚΥΑ: Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 55339 – ΦΕΚ B’ 3780/08.09.2020.

Άρθρο 2

  1. Η χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής/χειρουργικής) μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Ειδικά για τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,

β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου,

γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών,

δ) κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/ άθλησης.

«Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του. Ο ειδικός χώρος ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων, υπό την εποπτεία του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμόνων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας».

Β. Μέτρα προστασία στα δικαστήρια.

Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 55169 – ΦΕΚ 3879/Β/11-9-2020.

Άρθρο δεύτερο:

«1) υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου από τους δικαστές, εισαγγελείς, γραμματείς, συνηγόρους, διαδίκους και λοιπούς παριστάμενους εντός των χώρων των δικαστηρίων,

2) διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους,

3) τήρηση ενάμισι (1,5) μέτρου απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων,

4) καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών στα είκοσι έως εικοσιπέντε (20-25) άτομα, με ανάλογη αύξηση αριθμού ατόμων για τις μεγαλύτερες αίθουσες».

Γ. Ιδιωτικές Επιχειρήσεις και συναθροίσεις.

Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 55962

ΦΕΚ Β’ 3870/2020

Άρθρο 4

Υποχρέωση χρήσης μάσκας

Άρθρο 6

Η μη τήρηση των μέτρων γεννά διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος:

Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 37992

ΦΕΚ Β’ 24001/2020

-τιμωρούνται όσοι είναι υπότροποι,

-προβλέπεται αναδρομική ισχύ ώστε να μην ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ειδικότερα, προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα από 1.000 ως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15- 90 ημέρες ως εξής:

-15 μέρες αναστολή λειτουργίας στην πρώτη παράβαση,

-30 ημέρες στη δεύτερη

-και 90 μέρες στην τρίτη παράβαση αν γίνεται εντός τριμήνου – 60 αν γίνεται εντός εξαμήνου

Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι επί της ουσίας ότι για τον ιδιώτη υπάρχουν απλώς διοικητικά πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 150 ευρώ. Οι επιχειρήσεις όμως που δε τηρούν τα μέτρα είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν υπέρογκα πρόστιμα αλλά κυρίως κινδυνεύουν με σφράγιση της επιχείρησής τους. Ταυτόχρονα όμως με βάση τα πραγματικά περιστατικά μπορούν να υπάρξουν συνδυαστικά και ποινικές ευθύνες.

Ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης, ο οποίος γνωρίζει ότι κάποιος από το προσωπικό του είναι φορέας του Covid – 19, θα μπορούσε να κινδυνεύει και με ποινικές κυρώσεις αν δε λάβει τα απαραίτητα μέτρα, πόσο μάλλον αν όντως κάποιοι θαμώνες της επιχείρησής του κολλήσουν τον ιό. Τότε θα τύχει εφαρμογής η ανωτέρω διάταξη του άρθρου 285 ΠΚ και θα κινδυνεύει και με ποινικές κυρώσεις.

πηγή: https://www.aftodioikisi.gr/

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος