Η μυθιστορηματική διαδρομή του Έλληνα μεγιστάνα, οι έρωτες, τα πάθη, η τραγωδία και το τέλος της μυθικής του ζωής στο Παρίσι
Ο paparazzi περίμενε ώρες στημένος στο κατάλληλο σημείο απέναντι ακριβώς από το Αμερικάνικο Νοσοκομείο του Παρισιού. Περίμενε υπομονετικά όπως το αρπακτικό περιμένει το θήραμά του, εκείνη την κρύα μέρα του Φλεβάρη. Όταν οι κουρτίνες του δωματίου που σημάδευε παραμέρισαν, δίστασε μόνο για μερικά δευτερόλεπτα, όσα του χρειάστηκαν για να συνέλθει από την εικόνα που αντίκρισε.
Σε ένα κρεβάτι, ότι είχε απομείνει από τον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, δεν θύμιζε σε τίποτα τον άνθρωπο που κρατούσε μέχρι πριν από λίγους μήνες ολόκληρο τον κόσμο στα χέρια του.
Ο φακός του ‘αιχμαλώτισε’ μια ύπαρξη που απλά μέτραγε τις μέρες, ξέροντας ότι είχε ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ταξίδι, αυτό που δεν έχει επιστροφή. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου του 1975 στην βρετανική εφημερίδα ‘Sunday Mirror’ προκαλώντας σοκ, όπως και ότι έκανε συνήθως ο δαιμόνιος Σμυρνιός. Μόνο που αυτή την φορά, δεν χαμογελούσε έχοντας γύρω του μια glam παρέα από διάσημους του jet set. Δεν είχε δίπλα του ούτε την Μαρία Κάλλας, ούτε την Jackie, ούτε κάποια από τις δεκάδες κατακτήσεις του. Αυτή που στεκόταν πάνω από το κρεβάτι του ήταν μια ηλικιωμένη νοσοκόμα, που τακτοποιούσε τον ορό του, ένα μήνα πριν κλείσει για πάντα τα μάτια του. Αυτά τα μάτια που πρωτοείδαν τον ήλιο της Σμύρνης το 1904 σύμφωνα με τις πιο έγκυρες πληροφορίες, λίγες δεκαετίες πριν κατακτήσουν τον κόσμο, πληρώνοντας όμως και το ανάλογο τίμημα. Μόνο που στην περίπτωσή τους ήταν πολύ ακριβό…
Στην ομίχλη του μύθου
Η ζωή του ήταν ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα, μια αέναη αναζήτηση του κόσμου και ότι περιείχε. Ακόμα και σήμερα, τριάντα χρόνια από εκείνο το βροχερό πρωινό στο Παρίσι που ο Ωνάσης έφυγε αθόρυβα από τον κόσμο, συνεχίζει να προκαλεί βιογράφους και αρθρογράφους σε όλο τον κόσμο. Δεκάδες βιβλία γράφτηκαν για την μυθική ζωή του, τις αμέτρητες κατακτήσεις του στο γυναικείο φύλο, τις κόντρες του, τις σχέσεις του με τα παιδιά του και τις απίστευτες ατάκες του.
Αυτές, που κανείς άλλος δεν θα τολμούσε να ξεστομίσει σε θεές σαν την Greta Garbo, μία από τους δεκάδες διάσημους που καλούσε συχνά στην θρυλική ‘Χριστίνα’. Εκείνη την ηλιόλουστη μέρα η ηθοποιός απολάμβανε ένα κοκτέιλ στο μπαρ, μαζί με τον Αρίστο και την υπόλοιπη παρέα όταν δέχτηκε την ερώτηση του Έλληνα μεγιστάνα.
«Ξέρετε που κάθεστε αυτή την στιγμή κυρία μου;»
Ξαφνιασμένη η σταρ, απάντησε με άνεση «στο σκαμπό, που αλλού;» για να πάρει την απάντηση του χαμογελαστού Ωνάση.
«Δεν κάθεστε απλά σε ένα σκαμπό. Κάθεστε στο μεγαλύτερο πέος του κόσμου» της είπε, αφού όλο το μπαρ της θαλαμηγού ήταν επενδυμένο από όσχεο φάλαινας.
Τα γέλια όλων συμπεριλαμβανομένης και της Garbo, αντήχησαν σε όλο το πλοίο, που έσκιζε με χάρη το απέραντο γαλάζιο, απόλυτα συνδεδεμένο με τον μύθο που έχτιζε ο Ωνάσης.
Ατέλειωτες διαδρομές
Αυτόν, που ξεκίνησε από την φλεγόμενη Σμύρνη, όταν ο μικρός Αριστοτέλης κατάφερε να ξεφύγει και να φτάσει στην Ελλάδα, που αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τις φιλοδοξίες του. Αυτές που τον οδήγησαν στην Αργεντινή και το εμπόριο καπνού, αυτές που ανάγκασαν το ‘Time’ και δεκάδες έντυπα σε όλο τον κόσμο να τον αποκαλούν ‘shipping tycoon’, αυτές που παραλίγο να φέρουν τα πάνω-κάτω στο εμπόριο και την μεταφορά του ‘μαύρου χρυσού’.
Η μυστική συμφωνία του με τους Σαουδάραβες προκάλεσε ρίγη τρόμου ακόμα και στους Αμερικανούς, που έβλεπαν τον δαιμόνιο Έλληνα να προχωράει ασυγκράτητος. Μέχρι και η CIA έβαλε μπρος τους μηχανισμούς της για να ακυρώσει την συμφωνία και ήταν ίσως η μοναδική που τα κατάφερε σύμφωνα με όσα έχουν ακουστεί και γραφτεί. Λίγα χρόνια αργότερα θα πάρει μεγαλόπρεπη την εκδίκησή του, όταν θα παντρευτεί την αγαπημένη χήρα της Αμερικής Jackie Kennedy στο Σκορπιό. Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου, ενώ το ειδυλλιακό καταφύγιό του πλημμυρίζει από εκατοντάδες δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία. Ο ίδιος χαμογελάει μέσα από τα διάσημα γυαλιά του, ξέροντας ότι για άλλη μια φορά έχει κάνει όλη την υφήλιο να ασχολείται μαζί του, όπως τότε που στα δίχτυα της γοητείας του έπεσε η Μαρία Κάλλας.
Ο μοιραίος έρωτας…
Δεν ήταν και τόσο δύσκολο άλλωστε, για τον άνθρωπο που είχε πει «ότι αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, όλα τα χρήματα του κόσμου δεν θα είχαν κανένα νόημα». Όταν έμπλεξαν στην πολυσυζητημένη κρουαζιέρα, η ντίβα της όπερας ήταν παντρεμένη με τον άχρωμο Battista Meneghini και ο Ωνάσης με την Τίνα Λιβανού. Το έντονο φλερτ του στην Μαρία, χωρίς να νοιάζεται ιδιαίτερα για το τι μπορούσε να ακουστεί, βρήκε άμεση ανταπόκριση και το φλογερό πάθος τους παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Δεν ήταν πάντως αρκετό για να παντρευτούν, όχι τουλάχιστον για τον μεγιστάνα που προτίμησε την Jackie και ράγισε ακόμα πιο πολύ την ήδη πληγωμένη καρδιά της ντίβας. Το παιδί από τον Αρίστο της όπως τον αποκαλούσε που κυοφορούσε με κάθε μυστικότητα, πέθανε λίγες ώρες μετά από την γέννησή του και αυτό ήταν κάτι που δεν το ξεπέρασε ποτέ. Ίσως όμως, όπως είπαν κάποιοι, να ήταν και ένα από τα σημάδια της μοίρας για την δυναστεία που έχτιζε, ο άνθρωπος που πάντα την προκαλούσε.
Η ζωή που περνά και χάνεται…
Όσα είχε φτιάξει, τα δισεκατομμύρια της περιουσίας του, οι δεκάδες επιχειρήσεις, όλα έπαψαν να έχουν σημασία, από εκείνο το μοιραίο τηλεφώνημα για το ατύχημα του γιου του Αλέξανδρου. Έκανε τα πάντα αλλά δεν ήταν αρκετά. Ο νεαρός με τα όμορφα χαρακτηριστικά και την τρέλα του για την ταχύτητα και τα αεροπλάνα, ήταν από την πρώτη στιγμή της πτώσης του μοιραίου Piaggio κλινικά νεκρός. Ήταν 22 Ιανουαρίου του 1973 και το ίδιο βράδυ, όταν ο μεγιστάνας έλπιζε ακόμα έπιασε έναν νευροχειρουργό και τον ρώτησε: «Αν σου δώσω όλη μου την περιουσία θα μπορέσεις να σώσεις τον γιο μου;» Η απάντηση του γιατρού διέλυσε και τις όποιες ελπίδες είχε.
Ο Ωνάσης δεν τον άφησε να ταλαιπωρείται και έδωσε εντολή να αποσυνδέσουν τα μηχανήματα, ενώ η κόρη του Χριστίνα έκλαιγε ασταμάτητα. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, έδωσε Συνέντευξη Τύπου, όπου όμως δεν άντεξε ούτε αυτός. Τα δάκρυα αυλάκωσαν το πρόσωπό του, σημαίνοντας ταυτόχρονα και την αρχή του τέλους για τον ίδιο. Τα είχε κάνει όλα γι’ αυτό το παιδί που τον προόριζε για διάδοχο της αυτοκρατορίας του μόνο που η μοίρα που τόσο τον είχε ευνοήσει, τώρα τον χτυπούσε αλύπητα. Δεν είχε πια κέφι για τίποτα, ενώ μέσα σε όλα προσβλήθηκε από μυασθένεια. Την ημέρα που έφυγε για το Παρίσι παρόλο που καλά-καλά δεν μπορούσε να περπατήσει, το έκανε, ορθώνοντας το ανάστημά του για τελευταία φορά μόλις αντίκρισε τους δημοσιογράφους.
Αντίθετα με τον γιο του, οι εκκλήσεις του τις τελευταίες μέρες της πολυτάραχης ζωής του, στην Χριστίνα και στους γιατρούς να τον αφήσουν να πεθάνει δεν εισακούστηκαν. Στις 15 Μαρτίου του 1975 η καρδιά του έπαψε να χτυπάει, μια μέρα που στο Παρίσι η βροχή την οποία δεν συμπαθούσε καθόλου, δεν έλεγε να σταματήσει, όπως και τα δάκρυα της Μαρίας Κάλλας όταν έμαθε την είδηση και είπε σε φίλη της: «Όλα τελείωσαν τώρα…»
newsauto.gr