Αν αφήσουμε τις ΗΠΑ στην άκρη, υπάρχουν τρεις χώρες οι οποίες ξεχωρίζουν παγκοσμίως για τις εμβολιαστικές τους εκστρατείες. Το Ισραήλ, η Χιλή και η Βρετανία έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν κατά του Covid-19 ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό των πολιτών τους. Ωστόσο, η κάθε χώρα έχει εντελώς διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας στον έλεγχο της νόσου.
Το Ισραήλ τα έχει πάει ιδιαίτερα καλά ως τώρα, ανοίγοντας τα πανεπιστήμια, επιτρέποντας τις συναυλίες και άλλες μαζικές συγκεντρώσεις και επαναλειτουργώντας τα εστιατόρια και τα μπαρ. Αντίθετα, η Χιλή αντιμετωπίζει αυξανόμενα επίπεδα κρουσμάτων κορωνοϊού τα οποία επιχειρεί να ελέγξει επιβάλλοντας νέους περιορισμούς lockdown.
Στη Βρετανία, έχουν μειωθεί οι θάνατοι και οι εισαγωγές στο νοσοκομεία, ωστόσο, μένει να δούμε τι θα συμβεί τι θα ακολουθήσει με την άρση των περιορισμών στην Αγγλία από σήμερα. Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν τα δικά τους χρονοδιαγράμματα για χαλάρωση των μέτρων.
Αυτό που μένει είναι να αποδείξει ο χρόνος αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθήσει το απαίσιο παράδειγμα της Χιλής ή τον πιο ευτυχισμένο δρόμο του Ισραήλ, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.
Όπως αναφέρεται, το Ισραήλ και η Χιλή δεν είναι οι μόνες χώρες που παρέχουν ένα «διαφωτιστικό πλάνο» για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί ο αγώνας κατά του Covid-19 τους επόμενους μήνες.
Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία και πολλές άλλες παρέχουν επίσης χρήσιμα μαθήματα.
Η Χιλή παρόλα αυτά είναι η χώρα που αποτελεί την πιο «κόκκινη» προειδοποίηση για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν εμβολιάσει το 37% του πληθυσμού, αλλά τα καθημερινά κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται απότομα.
Διάφοροι λόγοι μπορούν να ερμηνεύσουν αυτό το απροσδόκητο άλμα στους επιδημιολογικούς δείκτες της χώρες. Η εξάπλωση πιο μολυσματικών στελεχών του ιού από τη Βραζιλία, ο αυξημένος αριθμός των Χιλιανών που ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα και η μειωμένη προσήλωση των πολιτών στην τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά από τον εμβολιασμό τους πράγμα που τους έδωσε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.
Η σημασία αυτού του τελευταίου στοιχείου τονίστηκε από τον καθηγητή Λόρενς Γιανγκ, ιολόγο στην Ιατρική Σχολή του Warwick. «Νομίζω ότι η Χιλή αναδεικνύει τον κίνδυνο του να εξαρτάται κανείς πολύ μόνο από τα εμβόλια. Τα εμβόλια είναι φανταστικά, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσουν μοναδική λύση από μόνα τους και αυτό που συμβαίνει στη Χιλή μας παρέχει μια πολύ σαφή προειδοποίηση», ανέφερε.
Ως εκ τούτου, η Χιλή αποκαλύπτει τους κινδύνους της λεγέομενης «ύβρις του εμβολίου», αναφέρει ο Guardian.
Αντιθέτως, το Ισραήλ καταδεικνύει την ανάγκη για συνεχή σχεδιασμό και ετοιμότητα. Από τότε που ξεκίνησε η εντατική διάθεση των εμβολίων, η χώρα έχει ξεκινήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να «κατοχυρώσει» την πρόοδό της ενάντια στον Covid.
Αυτές περιλαμβάνουν ένα σύστημα πράσινων διαβατηρίων που δίδονται σε άτομα που είτε έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου είτε έχουν αναρρώσει από την ασθένεια και ως εκ τούτου θεωρείται απίθανο να είναι μολυσματικά. Το σχέδιο είναι αμφιλεγόμενο και πολλοί έχουν διαμαρτυρηθεί για την επιβολή του.
«Ωστόσο, βοήθησε να επιστρέψουν οι μαθητές σε αμφιθέατρα όπου οι ακαδημαϊκοί μπορούν να διδάσκουν προσωπικά τους μαθητές», δήλωσε η Λίντα Μπαλντ, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Αυτά είναι τα είδη μέτρων που πρέπει να συζητήσουμε τώρα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ανοίγουμε με ασφάλεια το καλοκαίρι», συνέχισε.
Δύο άλλα μέτρα που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση επισημάνθηκαν επίσης από την Μπαλντ. Τα τεστ αντισωμάτων – που θα δείξουν εάν ένα άτομο έχει αντισώματα Covid είτε από εμβόλιο είτε από προηγούμενη λοίμωξη – επιτρέπει σε διεθνείς ταξιδιώτες που φτάνουν στο Ισραήλ να αποφύγουν την καραντίνα.
Ταυτόχρονα, οι υγειονομικές αρχές εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο χορήγησης εμβολίων σε μεγαλύτερα παιδιά μόλις εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές η χορήγηση του εμβολίου σε μικρότερες ηλικίες. Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν πόσο προνοεί το Ισραήλ, πρόσθεσε η Μπαλντ.
Άλλοι επιστήμονες επισημαίνουν τα παραδείγματα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Η Αυστραλία καταγράφει λίγες περιπτώσεις παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε το εμβολιαστικό της πρόγραμμα πριν από λίγες εβδομάδες. Αυτό οφείλεται στο γρήγορο κλείσιμο των συνόρων της πέρυσι και το προσεκτικά διαχειριζόμενο σύστημα καραντίνας ξενοδοχείων που μείωσε τη διάδοση του Covid σε ελάχιστα επίπεδα.
«Για να το θέσουμε απλά, δεν έχουμε μάθει πόσο σημαντική θα είναι η απομόνωση των μολυσμένων ατόμων», σχολίασε ο καθηγητής Στίφεν Γκρίφιν , της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Leeds.
Έπειτα υπάρχει το ζήτημα του εμβολιασμού όλου του κόσμου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περισσότερες από 11 δισ. δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού – υποθέτοντας ότι δύο δόσεις χορηγούνται ανά άτομο. Αυτός ο αριθμός αποτελεί κάποια μορφή παγκόσμιας «ανοσία αγέλης».
Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα πλουσιότερα έθνη – που αποτελούν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού και περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο – έχουν ήδη αγοράσει 6 δισ. δόσεις, ενώ τα υπόλοιπα φτωχότερα έθνη – τα τέσσερα πέμπτα της ανθρωπότητας – έχουν εξασφαλίσει μόνο 2,6 δισ.
Ενόψει αυτής της τεράστιας ανισορροπίας των εμβολίων, η Ινδία και η Νότια Αφρική ζήτησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να αναστείλει τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για τις διάφορες τεχνικές, τα εμβόλια και τα φάρμακα κατά του Covid-19 ώστε να τους βοηθήσει να παράγουν τις δικές τους θεραπείες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η πρόταση έχει πλέον υποστηριχθεί από περισσότερα από 100 έθνη.
«Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα οδυνηρά μαθήματα από τα πρώτα χρόνια της διαχείρισης του AIDS όταν οι πλουσιότερες χώρες απέκτησαν την υγεία τους ενώ εκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες έμειναν πίσω», δήλωσε η Ουίνι Μπιανίμα, εκτελεστική διευθύντρια της Unaids, Κοινό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον ιό του AIDS.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλά άλλα δυτικά έθνη, μαζί με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, υποστηρίζουν ότι η παραίτηση από τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας δεν θα βοηθήσει. Όπως υποστηρίζουν, η παρασκευή εμβολίων περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας σειράς προσεκτικών, ελεγχόμενων ποιοτικών βημάτων.
Η διαπραγμάτευση της κατανομής των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για αυτές τις διαφορετικές διαδικασίες θα απαιτούσε πολύ χρόνο, αναφέρει ο Guardian προσθέτοντας πως θα ήταν καλύτερα να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων στο υψηλότερο επίπεδο και, στη συνέχεια, να διανεμηθούν τα εμβόλια.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, θεωρούν ότι ο κόσμος δεν θα είναι ασφαλής από τον Covid-19 έως ότου λάβει χώρα η παγκόσμια ανοσοποίηση. Όπως αναφέρει το μότο: κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς. Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να διαρκέσει χρόνια., καταλήγει το δημοσίευμα.
naftemporiki.gr