Για το ενδεχόμενο να εξεταστούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και ατόμων που επλήγησαν την παρούσα τουριστική σεζόν λόγω της ιδιαίτερης υγειονομικής κατάστασης έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Αθανάσιος Τσώνης. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, ο φετινός στόχος είναι να μην κινδυνέψουν με περαιτέρω λουκέτα οι επιχειρήσεις.
Αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Τσώνης έκανε λόγο για αυξημένη κίνηση τον Αύγουστο σε σχέση με τον πολύ πιο πεσμένο Ιούλιο, με τη Σαμοθράκη να σημειώνει μεγάλη επιτυχία σε σύγκριση με τη Θάσο.
«Η Σαμοθράκη πάει καλύτερα σε σχέση με τη Θάσο»
«O Αύγουστος γενικότερα είναι ανεβασμένος σε σχέση με τον Ιούλιο που ήταν πολύ πεσμένος, δηλαδή πιάνουμε ποσοστά πάνω από 50% αλλά γενικότερα είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη» δήλωσε στο evros24, εξηγώντας ότι πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για εσωτερικό τουρισμό, με λίγα ποσοστά Ρουμανίας και Βουλγαρίας.
«Η Σαμοθράκη σε σύγκριση με Θάσο είναι καλύτερα, καθώς μεσολάβησαν και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού στα οποία είχε συμπεριληφθεί και ο Έβρος, οπότε βοήθησε και αυτό. Μαζί με αυτό συνδυάστηκε και το γεγονός ότι στην αρχή έμεινε κλειστό και το Ποσείδι, το πανεπιστημιακό κάμπινγκ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα ένας όγκος φοιτητών να μετακινηθεί στο νησί. Φέτος βοήθησε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση, η οποία πέρυσι είχε παρουσιάσει κάποια προβλήματα» επεσήμανε στη συνέχεια ο ίδιος, τονίζοντας πως ο φετινός στόχος είναι να μην κινδυνέψουν επιχειρήσεις με λουκέτο.
«Θα εξεταστούν μέτρα στήριξης»
«Σίγουρα όταν τελειώσει η σεζόν και γίνει αποτίμηση της κατάστασης και της ζημιάς που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις, θα εξεταστούν και κάποια μέτρα στήριξης των ανθρώπων που επλήγησαν στο συγκεκριμένο κομμάτι» διαμήνυσε ο κ. Τσώνης.
Αναφορικά με τη σεζόν, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ανέφερε ότι αυτή θα «τραβήξει» ακόμα. «Παραδοσιακά οι δικές μας περιοχές πήγαιναν μέχρι τέλη Αυγούστου, θα έχουμε μικρή κινητικότητα το Σεπτέμβριο – δε θα δούμε θεαματικά πράγματα. Το θέμα είναι ότι με βάση τα καινούργια δεδομένα αλλάζουν τα πράγματα στον τουρισμό, πολλές μεγάλες εταιρείες – tour operators – κινδυνεύουν με λουκέτο» γνωστοποίησε.
Ο οδικός τουρισμός το «στοίχημα» της ΑΜΘ
Ο κ. Τσώνης αναφέρθηκε και στη διαφορετική στρατηγική της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία εστίασε κυρίως στην ανάπτυξη του οδικού τουρισμού.
«Ευτυχώς εμείς είχαμε μια διαφορετική μέθοδο και στρατηγική στην περιφέρειά μας: τη χρονιά που μας πέρασε δουλέψαμε κυρίως πάνω στον οδικό τουρισμό, που είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειάς μας, κυρίως στον ανεξάρτητο τουρίστα που ψάχνει την εμπειρία και γενικά σχεδιάζει το ταξίδι μόνος του. Οπότε θεωρώ ότι αν γενικά πάνε καλά τα πράγματα στο υγειονομικό κομμάτι, τις επόμενες χρονιές, η περιφέρειά μας θα βγει κερδισμένη» εξήγησε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας πως ήδη φέτος τα μηνύματα ήταν αισιόδοξα. «Με το που είχε ανοίξει ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας περίπου 3.500 Βούλγαροι και Ρουμάνοι διέρχονταν το συγκεκριμένο σταθμό – μπορεί τα υγειονομικά δεδομένα να άλλαξαν τα πράγματα, ωστόσο η δουλειά δεν πήγε χαμένη και τα επόμενα χρόνια θα φανεί ο σχεδιασμός που κάναμε» πρόσθεσε ο ίδιος.
Καταλήγοντας, ο κ. Τσώνης συμφώνησε πως το ωράριο των καταστημάτων του κλάδου εστίασης σίγουρα θα επηρεάσει τον τουρισμό. «Έχουμε στείλει επανειλημμένα αιτήματα στα συναρμόδια υπουργεία για το συγκεκριμένο θέμα – το πάτημα των υπουργείων είναι ότι και εμείς σε κάποια σημεία δε δείξαμε ατομική υπευθυνότητα» ολοκλήρωσε ο ίδιος.
Evros24