O Σάκης Σταυρίδης φιλοξένησε στην εκπομπή “Εξελίξεις” στη Δέλτα Τηλεόραση, το βράδυ της Πέμπτης 10 Απριλίου, τον Χρήστο Γιορδαμλή Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων Έβρου.
Μαζί συζήτησαν θέματα των επιχειρήσεων του Έβρου, τις υποδομές που προχωρούν απελπιστικά αργά και άλλες προκλήσεις και απειλές του επιχειρηματικού κόσμου.
Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε από τον Σάκη Σταυρίδη είναι το αν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων Έβρου, αισθάνεται ότι βρισκόμαστε σε μια καλύτερη Ελλάδα ή αν υπάρχουν κλυδωνισμοί στην οικονομία και γενικά την επιχειρηματικότητα.
“Εκτίμησή μου είναι ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία, όπου οι επιχειρήσεις επουλώνουν πληγές του παρελθόντος και μπορούν να κοιτάξουν το μέλλον. Αυτό είναι το θετικό. Από την άλλη, με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η ιστορία με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ δημιουργεί αναταράξεις, έχουμε μπει σε αχαρτογράφητα νερά” σημείωσε λέγοντας ακόμα ότι οι μεταποιητικές ειδικά επιχειρήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και πολύ περισσότερο οι τεχνολογικές.
“Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, οι ελλείψεις προσωπικού, οι επιδοτήσεις που καταβάλλονται με μεγάλες καθυστερήσεις, είναι θέματα που απασχολούν όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας”, σημείωσε ο κ. Γιορδαμλής.
Τον καιρό της οικονομικής κρίσης πολλές επιχειρήσεις που βρέθηκαν να έχουν δανεισμό, κινδύνευσαν να κλείσουν ή και έκλεισαν αφού και το τραπεζικό σύστημα είχε πρόβλημα ρευστότητας. Ωστόσο κάποιες επιχειρήσεις βγήκαν πιο δυνατές αφού κατάφεραν να ανθίσουν εκμεταλλευόμενες τις ευκαιρίες και τα κενά που δημιουργήθηκαν. “Βιώσαμε μια κατάσταση πολέμου χειρότερη κι από πραγματικό πόλεμο” σημείωσε.
“Ο Έβρος χτυπήθηκε πιο έντονα από την υπόλοιπη Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Μεταξύ 2010 και 2017 πάνω από το 70% της μεταποιητικής κοινότητας εξαφανίστηκε. Κι αυτό ήταν μια σημαντική ήττα για την περιοχή. Προσπαθούμε να πούμε στην πολιτεία πως πρέπει να δώσει πραγματικά κίνητρα και πρέπει να αλλάξει την περιφερειακή διάσταση της οικονομίας” τόνισε.
Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη χώρα μας, θα πρέπει να γίνεται με θεσμικό ευρωπαϊκό πλαίσιο και με μακροχρόνιο σχεδιασμό με ορίζοντα τουλάχιστον 15ετίας, κάτι που η χώρα μας δεν έχει μάθει να το κάνει και ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Βιομηχάνων Έβρου προσπαθεί να θέσει το θέμα στην κυβέρνηση. “Η κυβέρνηση ακούει, έχει δείξει ευαισθησία για την περιοχή, λαμβάνονται μέτρα αλλά η αποτελεσματικότητα είναι ιδιαίτερα συζητήσιμη” σημείωσε.
Δείτε όλα όσα ειπώθηκαν: