ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χ. Τοψίδης: «Να εκδοθούν ψηφίσματα υπέρ των αιτημάτων της Εστίασης»

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου ζήτησε την ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη στήριξη του κλάδου της Εστίασης

Πώς «διάβασε» το Επιμελητήριο Έβρου τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης

Την άμεση ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού στην κατεύθυνση της υποστήριξης των αιτημάτων του κλάδου της Εστίασης, ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κος Τοψίδης απηύθυνε χαιρετισμό στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Συναφών Επαγγελμάτων την Δευτέρα 14/09, τονίζοντας ότι «σήμερα στο Επιμελητήριο Έβρου, 1565 μέλη είναι στον κλάδο της Εστίασης – αποκλειστικά της Εστίασης και όχι σε παρεμφερή επαγγέλματα. Που σημαίνει ότι αποτελούν το 22%, από τα 7.500 μέλη που έχει το Επιμελητήριο. Ένας δυνατός, δυναμικός κλάδος (εν. ο κλάδος της Εστίασης), που παρέχει εργασία σε επιστήμονες ακόμη και σε ανειδίκευτους εργάτες».

Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο Έβρος και η Αλεξανδρούπολη δεν καταγράφουν κρούσματα της νόσου Covid-19 εδώ και αρκετές ημέρες, ζήτησε την άρση του μέτρου που ορίζει το κλείσιμο των καταστημάτων Εστίασης τα μεσάνυχτα και τόνισε: «θα ήθελα να κάνω μία πρόταση εδώ στον Αθανάσιο Τσώνη (σ.σ. Θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ) που εκπροσωπεί και την Περιφέρεια, να βγάλουμε ένα ψήφισμα σήμερα, το οποίο να πάει την Πέμπτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να λέει ότι πρέπει να σταματήσει το ωράριο στις 00.00. Τουλάχιστον σήμερα να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα να γίνει ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο Δημοτικό Συμβούλιο, να σταλεί στα Υπουργεία να σταματήσει ο Έβρος να είναι στη ζώνη όπου τα καταστήματα λειτουργούν μέχρι τις 00.00».

Διερωτώμενος «για ποιο λόγο ο νομός Έβρου, για ποιο λόγο η Αλεξανδρούπολη να είναι τιμωρημένοι», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έκλεισε τον χαιρετισμό του με κάλεσμα ενότητας λέγοντας «θα πρέπει κάποια στιγμή ενωμένοι να διεκδικήσουμε τουλάχιστον από τους τοπικούς φορείς και μετά από κει και πέρα αυτοί να το στείλουν πιο κάτω και να πιέσουμε.

Καλή δύναμη και κουράγιο σε όλους γιατί αυτή η κατάσταση δεν ξεπερνιέται αλλιώς».

Χ. Τοψίδης: «Άμεση ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά»

Σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Thessaloniki Helexpo Forum το Σάββατο 12/09, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου έβαλε θετικό πρόσημο εν αρχή, ωστόσο προχώρησε σε μία σειρά διαπιστώσεων με σημαντικότερη αυτών το γεγονός ότι από κανένα μέτρο δεν προκύπτει άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

«Θα περιμέναμε ή τουλάχιστον θα πρέπει η κυβέρνηση μέσα από το αποκούμπι που έχει απομείνει, που είπε ο πρωθυπουργός ότι έχουν κρατήσει κάποια λεφτά, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που διανύουμε να δώσει άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις, η οποία θα είναι αυτή που θα ενισχύσει την οικονομία και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κος Τοψίδης.

Συμπλήρωσε ακόμη πως «ο,τιδήποτε δίνει η κυβέρνηση έξτρα από αυτά που υπάρχουν, ενισχύει την οικονομία. Αλλά, αυτό που βλέπουμε είναι ότι περισσότερο ενισχύει την κατανάλωση. Τα μέτρα που δόθηκαν είτε στους εργαζόμενους  -που θα προσληφθούν 100.000 εργαζόμενοι με την επιδότηση εισφοράς εργασίας που είναι είτε για τον εργαζόμενο, είτε για την επιχείρηση- και τα μέτρα που έδωσε, το 1,4 δις στους συνταξιούχους, που είναι και αυτά χρήσιμα μέτρα, αφορούν την κατανάλωση. Αυτό που περιμέναμε να ακούσουμε και δεν ακούσαμε -και είναι αρνητικό για τις επιχειρήσεις- είναι ότι δεν δόθηκαν μέτρα υποστήριξης άμεσα στις επιχειρήσεις».

Εξειδικεύοντας το σχόλιο του, ο κος Τοψίδης, φέροντας και την ιδιότητα του Προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου ΑΜΘ, στάθηκε σε δύο σημεία: α) στην συνέχιση της επιστρεπτέας προκαταβολής, την οποία χαιρέτισε μεν, αλλά εξέφρασε την ανησυχία ότι «υπάρχουν μία σειρά από προϋποθέσεις, λόγω των οποίων δεν μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις. Αυτό τουλάχιστον έχει καταγραφεί στην πρώτη και τη δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, αυτό εκτιμούμε ότι θα γίνει και με την τρίτη και την τέταρτη» και β) στα μέτρα για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών πιθανολογώντας ότι «ίσως δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν». Επανέφερε την πρόταση ότι «θα έπρεπε να σκεφτεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να δοθούν για ένα πλήρες εξάμηνο και ο μισθός και οι εισφορές, με την υποχρέωση η επιχείρηση να κρατήσει τους εργαζόμενους για άλλο ένα εξάμηνο. Έτσι θα είχε μεγαλύτερη απορροφητικότητα το πρόγραμμα και πιστεύω θα ήταν περίπου στα ίδια λεφτά και στα ίδια κεφάλαια που πρέπει να δαπανήσει η κυβέρνηση».

Απόσπασμα Ομιλίας Κ. Μητσοτάκη

Thessaloniki Helexpo Forum

12/09/2020

*πρόκειται για το τμήμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού, στο οποίο περιγράφονται τα δώδεκα βήματα στήριξης της Οικονομίας για το επόμενο διάστημα

[…] Βήμα πρώτο. Μειώνονται κατά 3 μονάδες, από το 39,7% στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. Υπάλληλος, δηλαδή, με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ, θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Αλλά και το κόστος της επιχείρησης θα μειωθεί κατά 301 ευρώ. Μεγεθύνεται, έτσι, το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά ταυτόχρονα, ανοίγει και ο δρόμος για νέες προσλήψεις, από επιχειρήσεις των οποίων η ρευστότητα θα ενισχυθεί.

Βήμα δεύτερο. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύσει, καταρχάς, για ένα έτος, το 2021. Ανακουφίζονται έτσι, με βάση την πηγή του εισοδήματος, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Ένας καλά αμειβόμενος εργαζόμενος, με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ, θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ.

Βήμα τρίτο -και στο οποίο, προσωπικά, αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία- θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το Κράτος θα καλύπτει -και απευθύνομαι εδώ ειδικά στους εργοδότες- επί 6 μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του, με το μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δε θα μειώνονται. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, τότε θα επιδοτείται με ακόμα 200 ευρώ επιπλέον, μηνιαίως. Η ρύθμιση μεταφράζεται -ένα ενδεικτικό παράδειγμα δίνω- σε κέρδος 2.821 ευρώ στο εξάμηνο και για τις δύο πλευρές, για μία νέα πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ. Αντιστοίχως, το όφελος είναι σχεδόν 4.000 ευρώ για έναν μισθό 1.200 ευρώ. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τον άνεργο, αλλά και μία ώθηση στις επιχειρήσεις. Ήρθε επιτέλους η ώρα, από την επιδότηση της ανεργίας, να περάσουμε στην ενίσχυση της εργασίας.

Βήμα τέταρτο. Το πρόγραμμα “Συνεργασία” ενισχύεται και επεκτείνεται ως το τέλος του 2020. Θα συνεχίσουν να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία. Χωρίς -το τονίζω- χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού. Επεκτείνεται επίσης, κάτι που ενδιαφέρει πολύ πολλούς από σας, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού, του πολιτισμού. Σε αυτούς προστίθεται τώρα μια εκκρεμότητα που δεν είχε μέχρι στιγμής πλήρως επιλυθεί. Και οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.

Βήμα πέμπτο. Ανοίγει, αμέσως, ο τρίτος κύκλος της ευνοϊκής χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, ειδικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του εξαιρετικά επιτυχημένου προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος αυτού του τρίτου κύκλου θα είναι 1.500.000.000. Στο εξής θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Αλλά και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Δρομολογούμε, επίσης, τέταρτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής για τον Νοέμβριο με αρχικό ύψος τα 600.000.000 ευρώ.

Βήμα έκτο. Μετά την παρέμβασή μας στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη. Από το ‘21 μέχρι το ‘23. Είναι μια πολύ σημαντική έμμεση ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο και δίνει κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό που βελτιώνει συνολικά την παραγωγικότητα. Ψηφιοποιεί διαδικασίες και κυρίως μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.

Βήμα έβδομο. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1.400.000.000 ευρώ των κυρίων συντάξεων για το ενδεκάμηνο 2015-2016. Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Ναι, πρόκειται για μία θεσμική συμμόρφωση της πολιτείας σε δικαστικές αποφάσεις. Είναι όμως και μία πολιτική κοινωνικού χαρακτήρα γιατί ξέρουμε καλά ότι οι συνταξιούχοι μας, οι απόμαχοι της εργασίας, βοηθούν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία όλη την οικογένεια.

Βήμα όγδοο. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Χιλιάδες κάτοικοι από το Καστελόριζο μέχρι τον Άη Στράτη, από τους Οθωνούς μέχρι την Γαύδο απαλλάσσονται σε μόνιμη βάση και ξεκινώντας από το 2020, όχι το 2021, από την υποχρέωση αυτού του φόρου.

Βήμα ένατο. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας, φορολογική και ασφαλιστική. Και, βεβαίως, εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.

Βήμα δέκατο. Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, στις τουριστικές υπηρεσίες. Είναι κλάδοι που συνεχίζουν και σήμερα να πλήττονται από την πανδημία, συνεχίζουν όμως ταυτόχρονα να στηρίζονται και από την πολιτεία.

Βήμα ενδέκατο. Κατόπιν ενεργειών της Κυβέρνησης και σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020. Τον Ιανουάριο του 2021 οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο νέο Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Δεύτερης Ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.

Και βήμα δωδέκατο. Παρατείνονται για 2 ακόμα μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν και μειώνεται σε 50, αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης. Εντάσσονται έτσι στο μέτρο αυτό εποχικοί εργαζόμενοι -μου είχαν θίξει επανειλημμένως το ζήτημα αυτό- που είδαν τη μείωση στα ημερομίσθιά τους από την πανδημία. Η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας από το πακέτο των μέτρων που μόλις σας παρουσίασα φτάνει σχεδόν τα 7 δισ., για την ακρίβεια 6,8 δισεκατομμύρια.

Κυρίες και κύριοι, το πρόγραμμα δράσης στο οποίο αναφέρθηκα απαντά στα σύνθετα προβλήματα που προκαλεί ο κορονοϊός τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία. Για αυτό και συνδυάζει την επέκταση αποτελεσματικών προγενέστερων μέτρων με την καθιέρωση νέων που ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες.

Ταυτόχρονα, όμως, διατηρούμε πάντα και εφεδρείες για ένα μέλλον που παραμένει ρευστό. Έχουμε ταμειακά διαθέσιμα. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει ήδη δανειστεί συνολικά 14 δισεκατομμύρια ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Την ίδια στιγμή πάντως -και θέλω να επιμείνω σε αυτό- οι τομές αυτές δεν αποκλίνουν από τις κεντρικές επιλογές της Κυβέρνησης. Συνεχίζουν την πολιτική ελάφρυνσης των φόρων από τις πλάτες των πολιτών και από τα ταμεία των εταιριών. Φροντίζουν, ταυτόχρονα, εργαζόμενους και συνταξιούχους, νέους και ηλικιωμένους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και ενώ ενισχύουν προφανώς τις δημόσιες δομές, κρατούν πάνω από όλα ζωντανή τη δυναμική της ιδιωτικής δράσης και προκοπής. Πάνω από όλα το σχέδιο αυτό εθνικής αυτοπεποίθησης προστατεύει και τονώνει την απασχόληση. Γιατί εκεί εκδηλώνονται εντονότερα οι συνέπειες της πανδημίας.

Όπως έχω ξαναπεί, ο ίδιος ο ιός δεν είναι ταξικός. Μπορεί να επηρεάσει όλους μας. Πλήττει το ίδιο ισχυρές και πιο αδύναμες χώρες, δεν ξεχωρίζει πλούσιους ή φτωχούς ανθρώπους. Όμως, τα αποτελέσματά του στις κοινωνίες θα είναι προφανώς δυσμενέστερα για τους πιο ασθενείς.

Προτεραιότητά μας, συνεπώς, δεν μπορεί να είναι παρά η προστασία της εργασίας. Με τη συμπαράσταση του Kράτους αλλά και με διατήρηση του παραγωγικού ιστού ο οποίος και είναι αυτός που γεννά την απασχόληση.

Προφανώς, τα όσα συζητούμε εδώ σήμερα αποτελούν έκτακτες δράσεις που επιβάλλονται από έκτακτες εθνικές, υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες.  Διαθέτουν, ωστόσο, μία εσωτερική συνοχή, υπηρετώντας συμπληρωματικούς στόχους, αλλά κυρίως έχουν μία μεγάλη δύναμη πυρός, καθώς στρέφουν σημαντικά κονδύλια στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ύφεσης που αντιμετωπίζει σήμερα όλος ο πλανήτης […]

Πηγή: Γραφείο Τύπου Νέας Δημοκρατίας

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος