Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με νέα παρέμβαση του αυτή τη φορά στη Βουλή ζητά από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να δώσει απαντήσεις με βάση ποια κριτήρια έγινε η διάσπαση των ενιαίων κινήτρων που δινόταν, μέχρι σήμερα, μέσω των Αναπτυξιακών Νόμων για όλες της ΠΕ της Θράκης.
Αφορμή η κοινή επιστολή των προέδρων των Επιμελητηρίων Ροδόπης και Ξάνθης την οποία ο βουλευτής κατέθεσε στη Βουλή ως αναφορά προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία ζητούν να δοθούν εξηγήσεις για αυτή την απόφαση. Σημειώνοντας μάλιστα ότι για πρώτη φορά γίνεται διαφοροποίηση των αναπτυξιακών κινήτρων αφού η Θράκη αντιμετωπιζόταν ως ενιαίο σώμα. Ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί και ούτε περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη.
Ο βουλευτής σημειώνει πως η παροχή των επενδυτικών κινήτρων οφείλει να είναι ισόρροπη στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης, όπως άλλωστε ζητούν και τα Επιμελητήρια της Ροδόπης και της Ξάνθης. Ο βουλευτής καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση της λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία και τις προτάσεις των Επιμελητηρίων. Σε διαφορετική περίπτωση είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι νομοί της Θράκης να αναπτύσσονται με διαφορετικές ταχύτητες, γεγονός που θα έχει συνέπειες στις τοπικές οικονομίες και η ευθύνη για αυτό θα ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση.
Ακολουθεί η κατατεθείσα αναφορά
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Θέμα: «Με ποια κριτήρια έγινε η διάσπαση του ενιαίου των επενδυτικών κινήτρων ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης;»
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου καταθέτει ως αναφορά στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη την κοινή επιστολή των τριών Επιμελητηρίων, του Εμπορικού & Βιομηχανικού της Ροδόπης, του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού της Ροδόπης και του Επιμελητηρίου της Ξάνθης.
Στην επιστολή τους σημειώνουν ότι με έκπληξη παρατήρησαν στον Αναπτυξιακό Νόμο στο άρθρο 30 ότι η παράγραφος 6 που προστέθηκε διαφοροποιεί τα κίνητρα των επιχορηγήσεων ανάμεσα στις ΠΕ της Θράκης. Όπως επισημαίνουν ποτέ μέχρι σήμερα δεν διαφοροποιήθηκαν τα αναπτυξιακά κίνητρα για τις Π.Ε. της Θράκης, αντίθετα η Θράκη αντιμετωπιζόταν ως ενιαίο σώμα. Ενώ υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο ποτέ δεν συζητήθηκε και ούτε περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης.
Με την επιστολή τους ζητούν να υπάρξουν εξηγήσεις με ποια κριτήρια και ποιοι οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Καταλήγοντας ζητούν την άμεση αποκατάσταση του άδικου αναπτυξιακού διαχωρισμού μεταξύ των Π.Ε. της Θράκης, που όλες πλήττονται από τα διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα των βόρειων και ανατολικών γειτονικών χωρών.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.
Ο καταθέτων βουλευτής
Δημήτρης Χαρίτου