Επίσημα πρεμιέρα κάνουν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025 οι χειμερινές εκπτώσεις, με τη «μάχη» των προσφορών να έχει ξεκινήσει ήδη από τους μεγάλους λιανέμπορους.

Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, η συγκράτηση του πληθωρισμού των τροφίμων, αλλά και ο κρύος καιρός φέτος ευνοούν τις αγορές χειμερινών ειδών, σε αντίθεση με πέρυσι, δημιουργώντας αισιοδοξία στην αγορά, με τους επιχειρηματίες της λιανικής να προσδοκούν ότι ο φετινός τζίρος την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων θα κινηθεί πάνω από τα 6 δισ. ευρώ.

 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην έναρξη των εκπτώσεων ολοένα και νωρίτερα έχει το marketing των μεγάλων διαδικτυακών λιανοπωλητών, όπως Amazon, Asos κ.λπ., που έχουν ήδη ξεκινήσει εκπτώσεις λειτουργώντας ως εργαλείο σύγκρισης τιμών.

Εκπτώσεις έως 40% και buy now, pay later

Ταυτόχρονα, εκπτώσεις από 7% έως 40% για επιλεγμένους κωδικούς προϊόντων κάνουν στις ψηφιακές βιτρίνες τόσο μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι ένδυσης που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά όσο και ορισμένες ελληνικές αλυσίδες.

Την ίδια τακτική ακολουθούν και κάποιες επιχειρήσεις αθλητικών ειδών, που προσφέρουν από τώρα ειδικά εκπτωτικά «πακέτα» για περιορισμένο αριθμό προϊόντων, κυρίως για online αγορές. Πάντως, μερίδα των εμπόρων, κάνοντας απαισιόδοξες σκέψεις, δεν παραβλέπει ότι το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών στον τομέα της στέγασης (ενοίκια, ενέργεια κ.ά.), καθώς και στις υπηρεσίες «φρενάρει» τις δαπάνες στις κατηγορίες προϊόντων που θεωρούνται ως μη βασικά. Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί κατά πόσο η θετική εικόνα στην αγοραστική κίνηση των εορτών θα επηρεάσει την πορεία της κατανάλωσης κατά την περίοδο των εκπτώσεων.

Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, αρκετές από τις αγορές των καταναλωτών έγιναν είτε με πιστωτικές κάρτες είτε με τη μέθοδο του «buy now, pay later», με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις των καταναλωτών να μετακυληθούν προς τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, τη δέσμευσή του να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, ενισχύοντας περαιτέρω τις υποδομές και μειώνοντας κι άλλο τη γραφειοκρατία, εξέφρασε στην πρώτη ανάρτησή του για το 2025 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στους στόχους της κυβέρνησης για το 2025.

Στην ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει χρονιά-ορόσημο για το ελληνικό επιχειρείν το 2024, παραθέτοντας στοιχεία από το ΓΕΜΗ για να σημειώνει ότι η αύξηση των νέων επιχειρήσεων αποτελεί «ακόμα μια απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης». Και επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι τυχαίο: «Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων: της κυβέρνησης που χτίζει ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις, και φυσικά των Ελλήνων επιχειρηματιών που συνεχίζουν να καινοτομούν και να προχωρούν μπροστά», ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του για το 2025.

Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά – Τι ισχύει για τη μείωση τιμής

Σύμφωνα με τους εμπορικούς συλλόγους, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά τις δύο πρώτες Κυριακές των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 19 και 26 Ιανουαρίου 2025, με το πλαίσιο ωραρίου για τις ανωτέρω Κυριακές να καθορίζεται από τις 11:00 έως τις 20:00. Οι τιμές αναφοράς Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής αναγράφεται ρητά η προγενέστερη τιμή (αναφέρεται συχνά και ως τιμή αναφοράς) βάσει της οποίας εφαρμόζεται η έκπτωση. Η προγενέστερη τιμή είναι η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος στο κάθε προϊόν του κατά την περίοδο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της πρώτης έκπτωσης στις 13 Ιανουαρίου. Ειδικά για τις τακτικές εκπτώσεις, σύμφωνα και με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας, η μείωση τιμής μπορεί να έχει την εξής μορφή:

  • Ποσοστό (%), π.χ. «20% έκπτωση».  Συγκεκριμένο ποσό, π.χ. «10 ευρώ έκπτωση».
  • Αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε, π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ». Η προγενέστερη τιμή μπορεί να εμφανίζεται και διαγραμμένη.

Σε όσους εμπόρους δεν τηρούν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών επιβάλλονται σημαντικές κυρώσεις. Συγκεκριμένα, σε όσους παραβαίνουν τον νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.