Με την κατασκευή του πλωτού τερματικού LNG (FSRU) Αλεξανδρούπολης η Ελλάδα όχι μόνο θα καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες, αλλά θα αποτελεί και πύλη εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια, το οποίο θα μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της έναρξης της κατασκευής του έργου.
Μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ ο Περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, ευθυγραμμίστηκε στο πνεύμα δηλώσεων του πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για ένα έργο σημαντικό για την Αλεξανδρούπολη, τη Θράκη και τον Έβρο, που έχει όμως και πανελλαδική διάσταση, σημειώνοντας: “Αρκεί να σκεφτούμε ότι σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις, οι δυνατότητες επαναεριοποίησης LNG στην Ελλάδα μπορεί να τριπλασιαστούν ως το τέλος του 2023”.
Συγκεκριμένα, το FSRU, χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία αλλά και την Ουκρανία.
“Οι Ελληνικοί σταθμοί LNG θα καλύπτουν όχι μόνο την ελληνική αγορά, αλλά και μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια”, τόνισε ειδικότερα ο πρωθυπουργός. Δεν ήταν τυχαία η παρουσία των υψηλών αξιωματούχων από τα Βαλκάνια, -προέδρων και πρωθυπουργών-, είχε εξαιρετική συμβολική σημασία, υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Μέτιος, «όταν όλοι αυτοί οι ενεργειακοί αγωγοί του Φυσικού Αερίου και σε συνδυασμό και με τον ΤΑΠ, που περνούν από τα εδάφη της ΑΜ-Θ, την καθιστούν έναν ουσιαστικό ενεργειακό κόμβο. ΄Ενας κόμβος που πέρα από την ενέργεια θα παρέχει και ασφάλεια και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης».
Απαντώντας δε σε δημοσιογραφική ερώτηση για τα ανταποδοτικά οφέλη στην περιοχή μας, δήλωσε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης των εταιρειών, υπάρχει και σχεδιασμός από πλευράς της Περιφέρειας, για την υλοποίηση συμπληρωματικών έργων που θα ωφελήσουν τους πολίτες της Περιφέρειας, τα οποία θα ανακοινωθούν εν καιρώ.
Πέρα από την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού, αλλά και κινήσεις όπως ο νέος σταθμός στην Κόρινθο, είναι και η δρομολόγηση και δεύτερου FSRU στη Θράκη, μέσω της οποίας, θα αυξηθεί η δυνατότητα υποδοχής LNG στη χώρα μας, στα 58,5 εκ κυβ μέτρα. Η Gastrade έχει ήδη αιτηθεί και άδεια για την κατασκευή και δεύτερου FSRU, «FSRU Θράκης» αποσκοπώντας με την ολοκλήρωση του το 2024 στην αύξηση των προαναφερόμενων ποσοτήτων στα 10 δισ κυβικά μέτρα.
Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να φθάνει ήδη μέχρι και το 50% της τεχνικής δυναμικότητάς των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος!