ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Κομοτηνής: Θα πληρώσουμε ακριβότερα κατά 700.000 ευρώ για τα σκουπίδια που θα πετάξουμε το 2025

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ

Πρόκληση η μείωση των σύμμικτων απορριμμάτων που καταλήγουν στους πράσινους κάδους, στόχος η αύξηση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στους μπλε κάδους

Κατά 700.000 ευρώ ακριβότερα θα κοστίσουν στους δημότες Κομοτηνής τα σκουπίδια που θα πετάξουν το 2025. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το σχέδιο τιμολόγησης της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ το ετήσιο ποσό εισφοράς έτους 2025 για τον Δήμο Κομοτηνής ανέρχεται στο ποσό των 1.870.696,97 ευρώ, ενώ για το 2024 ήταν 1.185.792,90 ευρώ, ένα ποσό που αναγκαστικά θα περάσει στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, δηλαδή στα χρήματα που επωμίζεται και πληρώνει ο κάθε δημότης μέσω του λογαριασμού ρεύματος.

Η δραματική αύξηση της ετήσιας εισφοράς προκάλεσε την καθολική αντίδραση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής στη συνεδρίαση της 22ας Ιουλίου 2024. Μάλιστα το συμβούλιο καταψήφισε το σχέδιο τιμολόγησης, με την ψήφο όμως να έχει μόνο γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα, ενώ ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης προανήγγειλε ενέργειες από τους Δήμους για να πιέσουν στη γενική συνέλευση της ΔΙΑΑΜΑΘ ώστε να μειωθεί η εισφορά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο συνεργάτης της ΔΙΑΑΜΑΘ, πολιτικός μηχανικός, Χρήστος Χατζόπουλος, το 2025 το ετήσιο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων για τους 22 Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέρχεται περίπου στα 16 εκ. ευρώ, με την ετήσια εισφορά για τον Δήμο Κομοτηνής να διαμορφώνεται 1,870 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε, η αύξηση για τον Δήμο Κομοτηνής οφείλεται στην αύξηση του κόστους της σύμβασης μεταφοράς των απορριμμάτων λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής δεν δικαιούται τις εκπτώσεις που λάμβανε παλιότερα, όπως το αντισταθμιστικό τέλος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κομοτηνής που πλέον σταμάτησε τη λειτουργία του, όπως και κάποιες εκπτώσεις για την χωριστή διαλογή απορριμμάτων, σύμμικτων και ανακυκλώσιμων, γιατί με πρόσφατη ΚΥΑ αυξήθηκαν τα όρια για την επίτευξη αυτών των εκπτώσεων. Μάλιστα, σημείωσε, πως για να επιτευχθεί η μείωση του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων, πρέπει να μειωθούν τα σύμμικτα απορρίμματα στους πράσινους κάδους και αντίστοιχα να αυξηθούν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα που καταλήγουν στους μπλε κάδους, όπως και τα οργανικά που πρέπει να εναποτίθενται στους καφέ κάδους.

Η συζήτηση μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής αναλώθηκε επί ώρας στην αντίδραση επί της αύξησης της ετήσιας εισφοράς για το ερχόμενο έτος, όμως δεν δόθηκε καθόλου χρόνου στη συζήτηση για το πώς θα επιτευχθεί η αύξηση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, ενέργεια που θα έχει όχι μόνο οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό όφελος.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αυτήν τη στιγμή μπροστά της η δημοτική αρχή Κομοτηνής είναι η μείωση των σύμμικτων απορριμμάτων που καταλήγουν στους πράσινους κάδους, και ταυτόχρονα η αύξηση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στους μπλε και καφέ κάδους. Αντί, λοιπόν, ο δήμαρχος Κομοτηνής να παρουσιάζεται ως…επαναστάτης στη ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ κατόπιν εορτής, δηλαδή κατόπιν κατάρτισης του σχεδίου τιμολόγησης για το 2025, ας φροντίσει με την ομάδα του και τους συνεργάτες του να καταρτίσει ένα σοβαρό πλάνο μείωσης του όγκου απορριμμάτων στους πράσινους κάδους. Μόνο έτσι θα μπορέσει πραγματικά να ελαφρύνει τον δημοτικό προϋπολογισμό και άρα να γλιτώσει τους δημότες του από μία ακόμη αύξηση στην τσέπη τους.

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος