Δώδεκα προτάσεις για την στήριξη της επιχειρηματικότητας κατέθεσε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο». Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν Βουλευτές, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων από όλη την περιφέρεια.
Ο κ. Γραβάνης στο κείμενο της επιστολής του αναφέρθηκε στο πλήγμα που έχει δεχτεί ο επαγγελματικός κόσμος από την πανδημία, επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας αλλά και τον κίνδυνο της μη επιστροφής στην «κανονικότητα» για δεκάδες επιχειρήσεις καταθέτοντας μία σειρά προτάσεων όπως τόνισε «για την επαναλειτουργία του συνόλου των επιχειρήσεων».
Οι προτάσεις αυτές έχουν ως εξής:
- Διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν το 2020, για τις επιχειρήσεις που παρουσίασαν μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών λόγω της πανδημίας
- Μετατροπή ολόκληρης της προηγούμενης επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχορήγηση, σε επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών το 2020 λόγω της πανδημίας,
- Μείωση φορολογίας εισοδήματος από 24% σε 20% από τη χρήση του 2020 και μείωση όλων των συντελεστών ΦΠΑ. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αποτελούν το βασικό τροχοπέδη ανάπτυξης της οικονομίας. Η μείωση του σε ποσοστό 4% θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης και το έλλειμμα εσόδων από την μείωση θα αναπληρωθεί από την αύξηση των εσόδων.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος τουλάχιστον για όσες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή έστω και για μία ημέρα και όσες ιδρύθηκαν το 2020 και 2021
- Κατάργηση της προκαταβολής φόρου. Η πάγια προκαταβολή αποτελεί ουσιαστικά άτυπο δάνειο των επιχειρήσεων στο κράτος και καθιερώθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης εξαντλώντας την επιχειρηματικότητα.
- Δημιουργία νέας πάγιας ρύθμισης 24 και 48 δόσεων ανάλογα με τη μείωση κύκλου εργασιών και δυνατότητα εφάπαξ ρύθμισης όλων των οφειλών μέχρι τη ημέρα της ρύθμισης. Η απώλεια της ρύθμισης να ισχύει εφόσον δεν αποπληρωθούν τρεις συνεχόμενες δόσεις. Σας ενημερώνουμε ότι πολλές παλαιότερες οφειλές επιχειρήσεων από ρυθμίσεις που κατέπεσαν δεν μπορούν να επαναρυθμιστούν με την υπάρχουσα πάγια ρύθμιση.
- Επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλες τις βεβαιωμένες και ρυθμισμένες οφειλές των επιχειρήσεων στο Δημόσιο έως την ημέρα υποβολής αιτήματος για την ρύθμιση. Προτείνουμε η περίοδος για ένταξη στην ρύθμιση να διαρκέσει έως την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Επίσης η απώλεια της ρύθμισης να ισχύει εφόσον δεν αποπληρωθούν τρεις συνεχόμενες δόσεις.
- Να καταργηθεί η παρακράτηση σε ενημερότητες είσπραξης χρημάτων εφόσον υπάρχουν ενήμερες ρυθμίσεις. Η ΑΑΔΕ συνεχίζει να παρακρατεί ποσό για έκδοση ενημερότητας ακόμη και ένα υπάρχουν ενήμερες ρυθμίσεις και οφειλές έως και 70% του ποσού. Άμεσα να καταργηθεί το εν λόγω μέτρο καθώς είναι ακόμη ένα κατάλοιπο της οικονομικής κρίσης που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα σε επιχειρήσεις που πληρώνουν κανονικά τις οφειλές και τις ρυθμίσεις τους.
- Άμεση εξόφληση όλων των οφειλών της κεντρικής Κυβέρνησης και φορέων αυτής προς τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη καθυστέρηση παρουσιάζεται στις οφειλές της ΑΑΔΕ, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες (οι οποίες δεν ισχύουν σε αντίστροφη περίπτωση) δημιουργούν καθυστερήσεις ετών.
- Απαγόρευση κατασχέσεων από το Δημόσιο και τις Τράπεζες έως την πλήρη επαναφορά στην κανονικότητα.
- Δημιουργία «ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού» για επιχειρήσεις, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτών) και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
- Δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων ρευστότητας από τις τράπεζες, αποκλειστικά για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, συστηματικός έλεγχος του χρόνου αξιολόγησης των αιτήσεων και του αριθμού των εγκρίσεων.
«Στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα δημιουργούμε τις βάσεις, έτσι ώστε το 2021 που αποτελεί και έτος ορόσημο για την Ελληνική Δημοκρατία, να ανακτήσουμε με μεγαλύτερη ορμή το απολεσθέν ΑΕΠ αλλά και να μειώσουμε επιθετικά την ανεργία» καταλήγει η επιστολή.