ΔΙΕΘΝΗ

Είναι τελικά οι κεραυνοί οι «γονείς» της ζωής στη Γη;

Η επιστημονική κοινότητα αναζητά εναγωνίως στοιχεία που να αποδεικνύουν την προέλευση της ζωής στη Γη. Η δημοφιλέστερη θεωρία την οποία στηρίζει η πλειοψηφία των ειδικών και πλήθος μελετών και ευρημάτων υποδεικνύουν ως τόπο γέννησης των δομικών υλικών της ζωής το Διάστημα και τη μεταφορά των υλικών αυτών στον πλανήτη μας μέσω διαστημικών βράχων (αστεροειδών, κομητών, μετεωριτών) που έπεφταν ασταμάτητα στη Γη στη πρώιμη φάση της ύπαρξης της.

 

Η δεύτερη σε δημοφιλία θεωρία αναφέρει ότι η ζωή είναι γήινο προϊόν και υποδεικνύει τις υποθαλάσσιες «καμινάδες». Τα φρεάτια στον πάτο των ωκεανών οι συνθήκες των οποίων είναι φιλικές στην παρουσία της ζωής.

Υπάρχουν και άλλες θεωρίες όπως μια που αναφέρει ότι η ζωή αναπτύχθηκε σε μικρές γούρνες νερού που δημιουργήθηκαν σε ηφαιστειογενείς περιοχές. Άλλη μελέτη έχει υποδείξει τις αστραπές και τους κεραυνούς ως παράγοντες που συνέβαλαν στην εμφάνιση της ζωής.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «PNAS» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στηρίζουν τη θεωρία της γέννησης της ζωής από τους κεραυνούς.

«Οι κεραυνοί χτυπώντας το έδαφος από τον ουρανό θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει υψηλές συγκεντρώσεις δραστικών μορίων σε τοπικό επίπεδο, δημιουργώντας ποικίλες πρώτες ύλες για την εμφάνιση και την επιβίωση της πρώιμης ζωής παγκοσμίως» αναφέρουν στο άρθρο τους οι ερευνητές που προσομοίωσαν κεραυνούς σε μια βιόσφαιρα που μιμούνταν τις συνθήκες σε μια νεαρή Γη.

Τα πειράματα

Μελέτησαν τις χημικές αντιδράσεις από τα χτυπήματα, ανακαλύπτοντας «αξοσημείωτες αποδόσεις» του διοξειδίου του άνθρακα που ανάγεται σε μονοξείδιο του άνθρακα και του μυρμηκικού οξέος και του αζώτου που μετατρέπονται σε νιτρικά, νιτρώδη και αμμώνιο. Με άλλα λόγια οι ερευνητές λένε ότι τα πειράματα δείχνουν ότι κεραυνοί μπορούν να δημιουργήσουν τα σωστά δομικά στοιχεία για τη ζωή. Ίσως κάτι περισσότερο ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες που όρισαν τον Δία ως Πατέρα θεών και ανθρώπων δίνοντας του ως βασικό του εργαλείο τον κεραυνό…

Naftemporiki.gr

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος