Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα:
“Διαχείριση Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών: Η Επόμενη Μέρα”
Ημερομηνία: Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024
Ώρα: 18:00 μ.μ.
Τοποθεσία: Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των προκλήσεων της διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών, καθώς και η προώθηση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών μέσα από μια διεπιστημονική και συμμετοχική προσέγγιση.
Πρόγραμμα Ημερίδας:
Panel 1: Κλιματική κρίση και φυσικές καταστροφές
- Κωνσταντίνος Χουβαρδάς – Προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΑΜΘ
Θέμα: “Κλιματική κρίση, αλληλεπίδραση των καταστροφών και η συνεχής εκτίμηση της διακινδύνευσης ως βάση της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας σε μια περιοχή.” - Κυριακή Ψιστάκη – Διδάκτορας Τμήματος Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΔΠΘ “Κλιματική αλλαγή. Ο ρόλος της θερμικής καταπόνησης στη δημόσια υγεία.”
- Ιωάννης Δόκας – Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ
Θέμα: “Μια ολιστική προσέγγιση για την ανθεκτικότητα: Η περίπτωση του ΚΕΔΙΑΚ.”
Panel 2: Πρόληψη και αντιμετώπιση – Ενέργειες για άμεση δράση
- Αθανάσιος Σιδηρόπουλος – Αστυνομικός Υποδιευθυντής του Α.Τ. Κομοτηνής
- Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης – Επικεφαλής Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Θα ακολουθήσει επίδειξη στη βασική υποστήριξη ζωής από τους Σαμαρείτες του Περ. Τμ. Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε και να συμμετάσχετε σε αυτήν τη σημαντική συζήτηση, που στοχεύει στην ενίσχυση της γνώσης και της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών απέναντι στις φυσικές καταστροφές.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου FIREWISE, με την πολύτιμη υποστήριξη του “Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”, της “Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής” και του “ΚΕΔ, Κομοτηνή Εν Δράσει”.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.
Λίγα λόγια για το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (eMTInstitute)
Το eMTInstitute ιδρύθηκε το 2022 με σκοπό να «ενώσει» τα μέλη του σε ένα απώτερο στόχο για τον τόπο μας: τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προτύπου ανάπτυξης που θα κινητοποιεί τους ανθρώπινους πόρους, θα αναγνωρίζει, θα αξιοποιεί και θα προωθεί τον περιβαλλοντικό, αγροτικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής της Θράκης.
Βασικοί πυλώνες στόχευσης του Ινστιτούτου είναι οι εξής:
- Καινοτομία
- Επιχειρηματικότητα
- Βιώσιμο περιβάλλον
- Ψηφιακός μετασχηματισμός
- Εθελοντισμός
- Εκπαίδευση
Λίγα λόγια για το έργο FIREWISE
Το έργο στοχεύει να υποστηρίξει την πυροπροστασία της κοινότητας της Θράκης, αποτελώντας την αρχή για τη βιωματική εκπαίδευση των χρηστών του αγροτοδασικού οικοσυστήματος. Εκπαιδεύει αγρότες και κτηνοτρόφους σε βασικές γνώσεις πυροπροστασίας και εγκαινιάζει μια νέα εποχή εκπαίδευσης ενηλίκων με επίκεντρο την κοινότητα και τον πολίτη. Έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της κοινότητας στην περιοχή της Θράκης.
Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο, επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://emtinstitute.gr/firewise/
“FIREWISE: Farmers in ResilientEngagement for WildfireSustainability and Education” είναι ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (2023-2-EL01-KA210-ADU-000176579) και επιχορηγείται μέσω του προγράμματος Erasmus+.
Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.