Από τη μία, οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που δεν επισπεύδουν τη διαδικασία έγκρισης νέων εμβολίων κι από την άλλη οι παρασκευάστριες εταιρείες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρμετρες πιέσεις για ολοένα και αυξανόμενες παραγγελίες, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση.
Μετά την εταιρεία Pfizer, τώρα και η AstraZeneca φέρεται να περιορίζει τις παραδόσεις παραγγελιών εμβολίων στην Ευρώπη, κατά 60%. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, θα παραδοθούν λιγότερα εμβόλια στην ΕΕ από την αρχική πρόβλεψη “λόγω της μείωσης της παραγωγής σε μια από τις μονάδες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού”, όπως ανακοινώθηκε.
Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη κάηκε ολοσχερώς ένα εργοστάσιο στην Ινδία το οποίο παρήγαγε εμβόλια για την AstraZeneca. «Θα παραδώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον όγκο παραγωγής», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, χωρίς όμως να διευκρινίζει τις ακριβείς ποσότητες.
Η έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca από την ΕΕ και τον ΕΜΑ, αναμένεται για τις 29 Ιανουαρίου.
Pfizer: Ελλείψεις του εμβολίου έως ότου αυξηθεί η παραγωγή
Οι εταιρείες Pfizer / BioNTech αποφάσισαν να αυξήσουν την παραγωγή τους μέσα στο 2021, καθώς η παγκόσμια ζήτηση είναι εξαιρετικά αυξημένη. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές στην αλυσίδα παραγωγής του εργοστασίου της πόλης Πουρς του Βελγίου.
Η απόφαση της εταιρείας Pfizer να αποδεχθεί την πρόκληση και να ανταποκριθεί στον διπλασιασμό των παραγγελιών από την Ε.Ε. -από τα 300 στα 600 εκατομμύρια δόσεις- δημιούργησε την ανάγκη τροποποίησης στη γραμμή παραγωγής.
Με την ολοκλήρωση των τεχνικών ρυθμίσεων, η Pfizer προσδοκά να φτάσει από τα 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις, στα 2 δισεκατομμύρια δόσεις συνολικά μέσα στο 2021.
Καθυστερήσεις στις παραδόσεις σε όλη την Ευρώπη – Εκνευρισμός στις Βρυξέλλες
Οι καθυστερήσεις στα εμβολιαστικά προγράμματα σε όλη την Ευρώπη, καθώς συνεχίζεται η επεκτατική επέλαση του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στις Βρυξέλλες. Κι ενώ η Κομισιόν έχει μερίδιο ευθύνης για την κακή εκτίμηση των αρχικών ποσοτήτων και παραγγελιών από την εταιρεία, φαίνεται να ετοιμάζεται να ζητήσει εξηγήσεις από την Pfizer για τη μείωση των παραδόσεων εμβολίων, η οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 30 με 40%
Τι γίνεται με την Ελλάδα
Το προσωρινό “πάγωμα” στην εφοδιαστική αλυσίδα έχει φέρει σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις δόσεων και στην Ελλάδα, αλλά και βραδύτερο ρυθμό εμβολιασμών. Ωστόσο, χθες Παρασκευή (22/1) πραγματοποιήθηκαν 17.523 εμβολιασμοί και 140.870 εμβολιασμοί από το τέλος Δεκεμβρίου.
Οι παραδόσεις της Pfizer έχουν μειωθεί αυτήν την εβδομάδα στη χώρα κατά 19%. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ωστόσο, συνεχίζεται χωρίς κενά, καθώς το Υπουργείο Υγείας φρόντισε να «στοκάρει» και τη δεύτερη δόση για τον εμβολιασμό, όσων έλαβαν την πρώτη δόση κατά την πρώτη φάση των εμβολιασμών. Χθες το απόγευμα μάλιστα άνοιξε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, για το καθορισμό των ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 80-84.
Κι ενώ οι δόσεις που παραδόθηκαν υπολογίζονται στις έξι ανά φιαλίδιο -καθώς πριν από μερικές ημέρες ο ΕΜΑ, ενέκρινε την άντληση έξι δόσεων από κάθε μπουκαλάκι και όχι πέντε- τελικά ήρθαν ακόμη λιγότερες δόσεις, από το μειωμένο 19%.
«Παραλάβαμε 49.160 λιγότερες δόσεις του εμβολίου της Pfizer», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και υπεύθυνος για τα εμβόλια του κορονοϊού Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, πάντως, στις 15 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η αναπλήρωση των χαμένων δόσεων στην Ελλάδα, με τελικό στόχο στα τέλη Μαρτίου να υπάρξει απόλυτη κάλυψη.
Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένουμε 1.255.800 δόσεις από την Pfizer. Μάλιστα, με την αύξηση της παραγωγής, μετά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, θα αποσταλούν και οι επιπλέον δόσεις που έχει συμφωνήσει η ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε παραλάβει περίπου 30% περισσότερα εμβόλια από την Pfizer, σε σχέση με την αρχική συμφωνία.
Τι λένε οι υπεύθυνοι της εταιρείας
Στέλεχος της Pfizer αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ότι μετά την τροποποίηση στην αλυσίδα παραγωγής, οι παραδόσεις θα αυξηθούν κατά πολύ:
“Από 25 Γενάρη οι δόσεις στην Ελλάδα θα δίνονται κανονικά. Απλώς επειδή έχουν χαθεί κάποιες δόσεις, από 15 Φεβρουαρίου και μετά θα υπάρξουν αυξημένες παραδόσεις για να μπορέσουμε στο τέλος του τριμήνου, δηλαδή τέλος Μαρτίου, να παραδοθούν όλες οι δόσεις που έχουν συμφωνηθεί. Το impact δεν είναι κάτι σημαντικό για την Ελλάδα. Στα τέλη Μαρτίου θα παραδώσουμε τις ποσότητες που έχουμε υποσχεθεί και από κει και πέρα θα μπορέσουμε να παραδώσουμε και μεγαλύτερες ποσότητες”, αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας.
Τονίζει, επίσης, ότι όσο καθυστερούν οι εγκρίσεις και άλλων εμβολίων στην Ευρώπη, όλο το βάρος των εμβολιασμών έχει πέσει στη Pfizer:
“Κανείς δεν είχε προβλέψει ότι όλο το βάρος των εμβολιασμών θα έπεφτε πάνω σε μία εταιρεία, κι ότι θα ήταν ένα μόνο εμβόλιο στην αγορά. Η Ε.Ε. δεν έχει συνεδριάσει ακόμη για το εμβόλιο της AstraZeneca. Εμείς αυξάνουμε τώρα τη γραμμή παραγωγής για να μπορούμε να φτάσουμε μια τεράστια δυναμικότητα παραγωγής αργότερα. Όλος ο προγραμματισμός άλλαξε. Κάτι έπρεπε να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα”, καταλήγει.
iatropedia.gr