Το εμβόλιο AstraZeneca παρασκευάζεται από έναν άλλο ιό (της οικογένειας των αδενοϊών), ο οποίος έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο που επιτρέπει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης από τον SARSCoV-2. Πρόκειται για την πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 και την οποία χρειάζεται ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού.
Μετά τη χορήγησή του, το εμβόλιο απελευθερώνει το γονίδιο SARS-CoV-2 στα κύτταρα του οργανισμού. Τα κύτταρα θα χρησιμοποιήσουν το γονίδιο αυτό για να παράγουν την πρωτεΐνη ακίδα. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβολιασμένου θα αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη ως ξένο σώμα, θα παράξει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) για να της επιτεθούν.
Εάν, αργότερα, το ίδιο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει τον ιό και θα είναι έτοιμο να προστατεύσει τον οργανισμό από αυτόν. Ο αδενοϊός που περιέχεται στο εμβόλιο δεν μπορεί να αναπαραχθεί και δεν προκαλεί νόσο.
Εμβόλιο AstraZeneca: Πώς χρησιμοποιείται και πότε γίνεται η δεύτερη δόση
Το Vaxzevria χορηγείται με δύο ενέσεις, συνήθως στον μυ του άνω βραχίονα. Η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται μεταξύ 4 έως 12 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση.
Εμβόλιο AstraZeneca: Πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχει έναντι στην COVID-19
Επί του παρόντος, η διάρκεια της προστασίας που παρέχει το Vaxzevria δεν είναι γνωστή. Τα άτομα που εμβολιάστηκαν στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για 1 έτος προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας.
Εμβόλιο AstraZeneca: Μπορούν να το κάνουν οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες;
Προκαταρκτικές μελέτες σε ζώα δεν καταδεικνύουν καμία επιβλαβή επίδραση στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, τα δεδομένα για τη χρήση του Vaxzevria κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ περιορισμένα. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες για τον θηλασμό, δεν αναμένεται να υπάρχει κίνδυνος για τον θηλασμό.
Η απόφαση για τη χορήγηση του εμβολίου σε έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνεται σε στενή παρακολούθηση με επαγγελματία υγείας, αφού ληφθούν υπόψη τα οφέλη και οι κίνδυνοι.
Εμβόλιο AstraZeneca: Μπορούν να το κάνουν άτομα με αλλεργίες;
Τα άτομα που γνωρίζουν ήδη ότι έχουν αλλεργία σε ένα από τα συστατικά του εμβολίου που αναφέρονται στην παράγραφο 6 του φύλλου οδηγιών χρήσης πρέπει να μην λαμβάνουν το εμβόλιο. Αλλεργικές αντιδράσεις (υπερευαισθησία) έχουν παρατηρηθεί σε άτομα που εμβολιάστηκαν. Έχουν επίσης αναφερθεί περιστατικά αναφυλαξίας (σοβαρή αλλεργική αντίδραση).
Ως εκ τούτου, όπως ισχύει για όλα τα εμβόλια, το Vaxzevria πρέπει να χορηγείται υπό στενή ιατρική επίβλεψη και με την κατάλληλη ιατρική αγωγή να είναι διαθέσιμη σε περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων. Άτομα που εμφανίζουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση κατά τη χορήγηση της πρώτης δόσης Vaxzevria πρέπει να μην λαμβάνουν τη δεύτερη δόση.
Εμβόλιο AstraZeneca: Πιθανές παρενέργειες και άλλοι κίνδυνοι
Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν συνήθως ήπιας έως μέτριας μορφής και παρουσίασαν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες (εμφανίστηκαν σε περισσότερα από 1 στα 10 άτομα) είναι:
- πόνος και ευαισθησία στο σημείο της ένεσης
- κεφαλαλγία
- κόπωση
- μυαλγία
- γενική αίσθηση αδιαθεσίας
- ρίγη
- πυρετός
- πόνος στις αρθρώσεις
- ναυτία
Σε λιγότερα από 1 στα 10 άτομα εμφανίστηκε:
- θρομβοκυτταροπενία (χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων)
- έμετος
- διάρροια
- οίδημα
- ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης
Σε λιγότερα από 1 στα 100 άτομα εμφανίστηκε:
- λεμφαδενοπάθεια (διογκωμένοι λεμφαδένες )
- μειωμένη όρεξη
- ζάλη
- υπνηλία
- εφίδρωση
- κοιλιακό άλγος
- κνησμός
- εξάνθημα
Σε λιγότερα από 1 στα 10.000 άτομα εμφανίστηκε:
- θρόμβωση (σχηματισμός θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία) σε συνδυασμό με θρομβοκυτταροπενία
Αλλεργικές αντιδράσεις έχουν εμφανιστεί σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, περιλαμβανομένων ορισμένων σοβαρών περιστατικών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία). Όπως για όλα τα εμβόλια, το Vaxzevria θα πρέπει να χορηγείται υπό στενή παρακολούθηση και με διαθέσιμη την κατάλληλη ιατρική αγωγή.