Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην εν πολλαίς αμαρτίαι περιπεσούσα γυνή, δηλαδή στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια Του με μύρο.
Για αυτήν μιλάει το Τροπάριο της Κασσιανής το οποίο ακούσαμε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης στους ναούς.
Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους.
Το απόγευμα τελείται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης και αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα: Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.
Το βασικό τροπάριο της ημέρας, «Ότε οι ένδοξοι μαθηταί», αποδίδεται στον Ρωμανό τον Μελωδό.
Ποιοι Άγιοι τιμώνται στις 16 Απριλίου
Σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμώνται:
- Οι Αγίες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία οι Μάρτυρες
- Ο Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής της Ιεράς Νήσου Πάτμου
- Ο Άγιος Μιχαήλ ο Βουρλιώτης
- Ο Άγιος Λεωνίδης και οι Αγίες Χάρισσα, Νίκη, Γαλήνη, Καλλίδα, Νουνεχία, Βασίλισσα και Θεοδώρα
Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»
Την ονομαστική τους εορτή έχουν οι:
- Αγάπιος, Αγάπη
- Βασίλισσα
- Γαληνός, Γαλήνη
- Ειρήνη
- Λεωνίδας, Λεωνιδία.
- Καλλίς, Κάλλι, Καλίς, Κάλι, Καλλίδα, Καλλία, Καλίδα, Καλία.
- Χαρίσσα
- Χιονία, Χιονούλα