ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 20 Οκτωβρίου

Η 20η Οκτωβρίου είναι η Κυριακή ΣΤ Λουκά με τη θεραπεία του δαιμονισμένου Γερασηνού από τον Ιησού.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο η Εκκλησία τιμάει τον Άγιο Αρτέμιο τον Μεγαλομάρτυρα (Πολιούχο νήσου Μυκόνου), την Οσία Ματρώνα τη Χιοπολίτιδα και Θαυματουργό, τον Όσιο Γεράσιμο τον Νέο Ασκητή εν Κεφαλληνία (Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων Οσίου Γερασίμου) και τους Αγίους Εβόρη και Ενόη.

Ο Άγιος Αρτέμιος θεωρείται Μεγαλομάρτυς του Χριστιανισμού και, σύμφωνα με τον Συναξαριστή, ήταν «Δουξ και Αυγουστιάλιος» επί Μ. Κωνσταντίνου.

Ο Άγιος Αρτέμιος αποκεφαλίστηκε στην Αντιόχεια κατόπιν διαταγής του Αυτοκράτορα Ιουλιανού επειδή δημόσια τον κατέκρινε για την θεωρούμενη «αποστασία» του, από τον Χριστιανισμό. Αργότερα το λείψανο του Αγίου μεταφέρθηκε και τάφηκε στον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στη Κωνσταντινούπολη, όπου, κατά την παράδοση, συνέβαιναν και πολλά θαύματα.

Ο Όσιος Γεράσιμος απεβίωσε την 15η Αυγούστου του έτους 1579 μ.Χ., αλλά επειδή την ήμερα αυτή πανηγυρίζετε η μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελείται η γιορτή του την 20ή Οκτωβρίου, τότε που έγινε η ανακομιδή του θαυματουργού λειψάνου του. Στην Κεφαλονιά γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Η Οσία Ματρώνα ονομαζόταν, αρχικά, Μαρία και γεννήθηκε στο χωριό Βολισσός της Χίου από γονείς ευσεβείς και πλουσίους, τον Λέοντα και την Άννα. Σύμφωνα με το saint.gr έξι άλλες αδελφές της Μαρίας, μεγαλύτερες της, παντρεύτηκαν η μία μετά την άλλη, περιζήτητες νύφες για την ομορφιά, την ανατροφή και για την καλή προίκα τους. Η μικρότερη αφοσιώθηκε στη μελέτη των θείων και ασχολείτο θερμά με φιλανθρωπικά καθήκοντα. Όταν οι γονείς της πέθαναν δοκίμασε τη μοναχική ζωή και μετονομάσθηκε Ματρώνα. Το 1462 η Ματρώνα πέθανε, αφού έζησε ζωή πραγματικά αγία.

Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»

Την ονομαστική τους εορτή έχουν οι:

  • Αρτέμιος, Αρτέμης, Άρτεμις, Αρτέμη, Αρτέμιδα, Αρτεμία, Αρτεμισία.
  • Γεράσιμος, Μάκης, Γερασιμία, Γερασιμούλα
  • Διάνα, Ντιάνα.
  • Ενόης, Ενόη, Εβόρης, Εβόρα
  • Ματρώνα, Ματρόνα, Ματρώνη

 

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος