Για την προοπτική του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης να γίνει ένα πραγματικό οχυρό του ΝΑΤΟ, καθώς και μελλοντικά σχέδια μιας μεγάλης αμερικανικής στρατιωτικής άσκησης στο λιμάνι έκανε λόγο ο Επιτετραμμένος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μπέργκερ, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το πρωί μαζί με τη νέα Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λη, στην πόλη.
Αφού πρώτα επισκέφθηκαν το δημαρχείο και το επιμελητήριο της πόλης, οι πρόξενοι έκαναν συζήτηση με τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα της πόλης, κυρίους Κώστα Χατζημιχαήλ και Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, μιλώντας για το ρόλο του λιμανιού και την αξία των αμερικανικών επενδύσεων σε αυτό.
«Είναι η πρώτη επίσκεψη και των δυο μας στην Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της, και είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ. Είχαμε μια εξαιρετική παρουσίαση από τους φίλους μας (στον ΟΛΑ) για την εκπληκτική προοπτική που έχει αυτό το λιμάνι, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για το μέλλον» δήλωσε μετά τις συζητήσεις ο κ. Μπέργκερ.
«Όπως γνωρίζετε υπάρχουν δύο αμερικανικά κονσόρτσιουμ που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την αγορά του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου του λιμανιού– αυτό είναι εκπληκτικά θετικό για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, ως προς την ανάπτυξη της ενίσχυση της οικονομικής τους σχέσης και ως προς την οικονομική αναγέννηση της περιοχής» επεσήμανε στη συνέχεια.
«Η Αλεξανδρούπολη είναι μια στρατηγική τοποθεσία – έχουμε μια έκφραση στις ΗΠΑ όταν γίνεται λόγος για ιδιοκτησίες και κτηματικές περιουσίες: “Τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία”, αυτά είναι τα τρία σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει. Είναι ξεκάθαρο ότι όχι μόνο έχει η Αλεξανδρούπολη την τοποθεσία αλλά η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΛΑ έχει το στρατηγικό όραμα για να μεταμορφώσει την προοπτική του λιμανιού σε πραγματικότητα» εξήγησε ο κ. Μπέργκερ, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι που ο στρατός τους χρησιμοποίησε το λιμάνι της πόλης στο παρελθόν. «Έχουμε σχέδια για μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση το 2021. Αυτό το λιμάνι έχει και επιχειρησιακή προοπτική αλλά και την προοπτική να γίνει ένα πραγματικό οχυρό του ΝΑΤΟ» κατέληξε ο ίδιος.
«Πραγματοποιήσαμε μια αναλυτική παρουσίαση αναφορικά με το μέλλον και τις προοπτικές του λιμένα, παρουσιάζοντας τις στρατηγικές μας αναφορικά με την επίτευξη στρατηγικού βάθους σε Βαλκάνια και Ευρώπη… Θα έχουμε μια στενή συνεργασία στο μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημιχαήλ.