Ομάδα αστροναυτών που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρήκε την ευκαιρία πριν μερικές ημέρες να «αιχμαλωτίσει» φωτογραφικά το εντυπωσιακό φαινόμενο – Οι εικόνες «τραβήχτηκαν» πάνω από Βόρειο Ατλαντικό, Ρωσία και Ρουμανία, μεταξύ άλλων
Ο Αρκτικός Κύκλος και οι περιοχές στο Νότιο Ημισφαίριο θεωρούνται τα καλύτερα σημεία για να δείτε το φαινόμενο που αποκαλείται Σέλας στη Γη, ωστόσο μια ομάδα αστροναυτών βρήκε ένα ακόμη καλύτερο μέρος για να το απολαύσει – το διάστημα.
Το πλήρωμα «Expedition 64» που ζει επί του παρόντος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό «αιχμαλώτισε» μια σειρά από εντυπωσιακές εικόνες του φυσικού φαινομένου, σε τροχιά 250 μιλίων πάνω από την επιφάνεια.
Οι εικόνες τραβήχτηκαν σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του Βόρειου Ατλαντικού, της Ρουμανίας και της Ρωσίας, δείχνοντας τους φωτισμούς που «κρέμονται» πάνω από πόλεις, ωκεανούς και άλλες χερσαίες περιοχές.
Τα σέλαα, που ονομάζονται επίσης «ροή αέρα της Γης», προκαλούνται από κοσμικές ακτίνες που αλληλεπιδρούν με αέρια στην ανώτερη ατμόσφαιρα και καλύπτουν τον ορίζοντα με ηλεκτρικά χρωματιστά φώτα.
Η NASA περιγράφει την εκδήλωση ως «θεαματικό σημάδι ότι ο πλανήτης μας είναι ηλεκτρικά συνδεδεμένος με τον ήλιο».
Μία από τις εικόνες τραβήχτηκε στις 18 Ιανουαρίου, ενώ ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) ήταν σε τροχιά 264 μιλίων πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό.
Οι εικόνες κυκλοφόρησαν στον λογαριασμό Twitter του «Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού». «Η τροχιά του σταθμού φτάνει σε 51,6 ° πάνω από τον ισημερινό, προσφέροντας εκπληκτική θέα του σέλατος ανάμεσα στα φώτα της πόλης και τα αστέρια», αναφέρει η ανάρτηση.