Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε, σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να μειώσουμε τον κίνδυνο που διατρέχουμε, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ASA).
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγχουμε προσεκτικά την αρτηριακή πίεσή μας. «Να τη μετράτε συστηματικά και να φροντίστε να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα προστασίας από το εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε ο Dr Mitchell Elkind, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ).
Ο Dr Mitchell, ο οποίος είναι καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, παρέχει μερικές ακόμα συμβουλές προστασίας:
- Να ελέγχετε τις ετικέτες των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τη γρίπη ή το κρυολόγημα που λαμβάνετε. Μερικά μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Την ίδια επίπτωση μπορεί να έχουν και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.
- Να τρώτε καθημερινά ποικιλία φρούτων και λαχανικών
- Να κοιμάστε κάθε βράδυ 7 έως 9 ώρες. Εάν έχετε υπνική άπνοια, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή άλλη διαταραχή που ταράζει τον ύπνο σας, συμβουλευθείτε έναν ειδικό.
- Να κάνετε καθημερινά ασκήσεις χαλάρωσης (π.χ. ασκήσεις αναπνοής)
- Να γυμνάζεστε συστηματικά. Την εβδομάδα χρειάζεστε τουλάχιστον 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας με μέτρια ένταση ή 75 λεπτά με υψηλή ένταση.
Αν ήδη έχετε διαγνωστεί με υπέρταση, να λαμβάνετε με συνέπεια τα φάρμακά σας, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σας. Να θυμάστε ότι η υπέρταση είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μάθετε τα ύποπτα συμπτώματα
Εκτός από την τήρηση των προαναφερθέντων μέτρων, πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζετε τα συμπτώματα που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Dr Elkind λέει πως είναι τα εξής:
- Μούδιασμα ή αδυναμία στο ένα χέρι ή/και στο πόδι ή/και στο πρόσωπο, κυρίως στην μία πλευρά του σώματος
- Δυσκολία στην ομιλία ή σύγχυση ή διαταραχή της αντίληψης
- Διαταραχή στην κινητικότητα του προσώπου από τη μία πλευρά
- Διαταραχή της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια
- Διαταραχή στη βάδιση και αδυναμία συντονισμού των κινήσεων
«Αν αναπτυχθεί οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, απαιτείται άμεση αξιολόγηση από έναν γιατρό. Και αυτό ισχύει ακόμα και μεσούσης της πανδημίας», τονίζει ο Dr Elkind. «Επικοινωνήστε αμέσως με τους διασώστες και μεταφέρετε τον ασθενή στο νοσοκομείο».
iatropedia.gr