ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΔ
Φανάρι Ροδόπης: Η επένδυση των 2,5 εκ. ευρώ που έμεινε στα… μπετά
Οι εργασίες ξεκίνησαν προ τριετίας, είχαν συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης 17 μήνες, αλλά μέχρι σήμερα το έργο παραμένει ημιτελές
Στα…μπετά βρίσκεται τουλάχιστον τρία χρόνια από την εκκίνηση των εργασιών η επένδυση των σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ, στην πλέον τουριστική περιοχή της Ροδόπης. Ο τρόπος που εξελίσσεται το «Οικοτουριστικό Πάρκο Φαναρίου», με φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, πραγματικά μόνο αγανάκτηση προκαλεί. «Πρέπει να σταματήσουμε να ανεχόμαστε την απάθεια που δείχνει η ΕΤΑΔ στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού του Δήμου Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου και στα λόγια του αποτυπώνεται η οργή που αισθάνονται διαχρονικά όσοι αυτοδιοικητικοί, φορείς του τουρισμού, τοπικοί φορείς, επιχείρησαν να συνεννοηθούν με την συγκεκριμένη εταιρεία του Δημοσίου, αναφορικά με την διαχείριση της περιουσίας της στο Φανάρι Ροδόπης.
Η ιστορία με την ΕΤΑΔ έχει κακό παρελθόν. Συγκεκριμένα το Οικοτουριστικό Πάρκο Φαναρίου ανακοινώθηκε πρώτη φορά το 2014 και το καλοκαίρι του ίδιου έτους εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες. Στο ΠΕΠ της Περιφέρειας είναι ενταγμένο από το 2016 και το 2018 εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 με φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.. Προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2018 και τελικά με αρκετή καθυστέρηση, οι εργασίες ξεκίνησαν στα τέλη του 2020.
Σήμερα το Οικοτουριστικό Πάρκο Φαναρίου παραμένει στα μπετά, την ίδια στιγμή που επενδύσεις ιδιωτών που ξεκίνησαν προ έτους σε παρακείμενα οικόπεδα, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς ενόψει της θερινής περιόδου. «Η ΕΤΑΔ είναι ένα πρόβλημα στην περιοχή γιατί όπου και να γυρίσεις στο Φανάρι υπάρχουν αναξιοποίητες εκτάσεις της. Γι’ αυτό η παρέμβαση του κράτους πρέπει να είναι γενναία και αποτελεσματική. Διαχρονικά υπήρχε πίεση από την αυτοδιοίκηση και τοπικούς φορείς προς την εταιρεία, αλλά αυτή συνεχίζει να λειτουργεί εις βάρος της τοπικής κοινωνίας», σημειώνει ο κος Καρασταύρου.
Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το έργο σε καμία περίπτωση δεν εκπληρώνει το σκοπό του, δηλαδή την περιβαλλοντική προστασία – ανάδειξη και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής ακινήτων ιδιοκτησίας ΕΟΤ, υπό την διοίκηση και διαχείριση της ΕΤΑΔ, έκτασης περίπου 169 στρεμμάτων. Καμία από τις ήπιες δραστηριότητες και εγκαταστάσεις, όπως περιγράφονται στην ιστοσελίδα της Εταιρείας, δεν έχει ολοκληρωθεί. Την ίδια στιγμή παρόλο που οδεύουμε ολοταχώς προς το καλοκαίρι του 2024, καμία κινητικότητα δεν καταγράφεται αυτήν την περίοδο για την ολοκλήρωση του έργου.
Τι πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του έργου «Οικοτουριστικό Πάρκο Φαναρίου»
Στις παρεμβάσεις του έργου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων κτιριακών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επισκεπτών του ΕΟΤ, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων οικοτουρισμού, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο και ανοικτό οικοτουριστικό πάρκο τοπικού χαρακτήρα ώστε να αποφευχθούν πιθανές αυθαιρεσίες – καταπατήσεις του δημόσιου χώρου από ιδιώτες. Το έργο αφορά: Κατασκευή εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομής που θα υποστηρίξουν τη λειτουργία του οικοτουριστικού πάρκου και οργανώνονται σε δύο λειτουργικές ζώνες που περιλαμβάνουν:
- Αναψυκτήριο και χώρους υγιεινής ελαφριάς κατασκευής 44,13 τ.μ.
- Χώρο υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων εμβαδού περίπου 6 στρεμμάτων
- Φυτεύσεις κατά μήκος της επαρχιακής οδού.
- Αποκατάσταση, λειτουργική αναβάθμιση και επανάχρηση του υφιστάμενου κτιριακού συγκροτήματος προσωπικού – εξυπηρέτησης λουόμενων, εμβαδού 918,00 τ.μ.
- Κέντρο Υποδοχής, περιβαλλοντικής πληροφόρησης και προσανατολισμού, εμβαδού 130,99 τ.μ.
- Υποσταθμό Μέσης Τάσης και Μηχανοστάσιο για την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων του πάρκου
- Διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου που αφορούν τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του κέντρου υποδοχής, εμβαδού 3.032,00 τ.μ.
- Χώρος στάθμευσης 30 επιβατικών ΙΧ αυτοκινήτων
- Διαμόρφωση Παιδότοπου – Παιδικής Χαράς.
- Διαμόρφωση περιηγητικών και θεματικών διαδρομών για τους επισκέπτες της περιοχής που επιθυμούν να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής (κατασκευή πεζοδρόμου 1055 μ. περίπου)
- Έργα προστασίας, βελτίωσης και εμπλουτισμού της βλάστησης
- Κατασκευή τεσσάρων ειδικών διαδρόμων πρόσβασης ΑΜΕΑ στη θάλασσα
- Δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης αποχέτευσης και ηλεκτρικής ενέργειας
- Σημάνσεις με πληροφοριακές πινακίδες για τον υδροβιότοπο και τα σημαντικά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος
Λεζάντες φωτογραφιών
01: Εικόνα πλήρους στασιμότητας στο κτίριο που προορίζεται για κέντρο υποδοχής επισκεπτών
02: Ιδιωτική επένδυση σε διπλανό οικόπεδο ολοκληρώθηκε με γοργούς ρυθμούς
04: Καμία εργασία σε εξέλιξη και στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΕΟΤ μπροστά στην παραλία
05-06: Προβληματική η εικόνα που παρουσιάζει ο ποδηλατόδρομος που διέρχεται κατά μήκος της παραλίας