Τα συμπτώματα στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μειώνονται, εφόσον αποφεύγετε κάποια ροφήματα, όπως ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά και χυμούς ντομάτας και εσπεριδοειδών.
Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα (αίσθημα καούρας στο στήθος και τον λαιμό, δυσκολία στην κατάποση κλπ) υπάρχουν και μερικά, τα οποία σπανίως τα συνδυάζει κανείς με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Συμπτώματα
Τα πιο συνήθη είναι αίσθημα καούρας στο στήθος και τον λαιμό και δυσκολία στην κατάποση. Υπάρχουν, όμως, και μερικά τα οποία σπανίως τα συνδυάζει κανείς με αυτήν:
Ο πόνος επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε
Το οξύ που υποτίθεται ότι παραμένει μόνο στο στομάχι σας είναι πιο πιθανό να διαφύγει προς τον οισοφάγο σας όταν ξαπλώνετε ή σκύβετε, προκαλώντας αίσθημα καύσου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι με χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ανασηκώνουν το κεφάλι τους όταν ξαπλώνουν και ο λόγος που δεν πρέπει να τρώνε μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο.
Πικρή γεύση στο στόμα
Μερικές φορές, όταν έχετε μια πικρή και πολύ όξινη γεύση στο στόμα, αυτό οφείλεται σε ποσότητα στομαχικών υγρών που ανέβηκαν μέχρι την στοματική κοιλότητα, ακόμα και κατά τη διάρκεια του γεύματος και όχι μόνο μετά από αυτό.
Βραχνάδα στην φωνή
Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την βραχνάδα από την ΓΟΠ με κάποιο πρώιμο σύμπτωμα κρυολογήματος. Αν στομαχικά υγρά, τα οποία είναι πολύ όξινα, ανεβαίνουν συχνά προς τον οισοφάγο σας, τότε αυτός ερεθίζεται πολύ και μαζί τους ερεθίζονται σημαντικά και οι φωνητικές σας χορδές.
Υπερβολική παραγωγή σάλιου
Αν ξαφνικά συνειδητοποιήσετε ότι το στόμα σας παράγει περισσότερο σάλιο από ό,τι συνήθως, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η παραγωγή σάλιου από τους σιελογόνους αδένες βασίζεται στα ίδια νεύρα και διαδικασίες αντίδρασης, όπως όταν χρειάζεται να κάνετε έμετο. Είναι ο τρόπος του οργανισμού σας να “ξεπλύνει” τον ερεθισμό στον οισοφάγο.
Πόνος στο στήθος
Ο πόνος στο στήθος, που συμβαίνει επειδή οξέα από το στομάχι φτάνουν στον οισοφάγο, είναι ένα κλασικό σύμπτωμα παλινδρόμησης οξέος. Ο πόνος όμως μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και να είναι πιο έντονος από τον αναμενόμενο. Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την καούρα με την καρδιακή προσβολή. Ποτέ δεν μπορείτε να αγνοήσετε τον πόνο στο στήθος, ειδικά αν χειροτερεύει όταν ασκείστε ή πιέζετε με κάποιον τρόπο τον εαυτό σας.
Πόνος μετά το γεύμα
Ο πόνος που έρχεται αμέσως μετά από ένα γεύμα -ιδίως αν είναι μεγάλο- σημαίνει συχνά ότι το στομάχι είναι υπερφορτωμένο και το περιεχόμενό του δεν έχει να πάει πουθενά, παρά μόνο προς τα επάνω. Αλλά μπορεί να είστε σε θέση να το αποτρέψετε αυτό χωρίς τη λήψη φαρμάκων.
«Θα ήθελα να τονίσω να μην τρώτε μεγάλα, λιπαρά γεύματα και να προσέχετε την πρόσληψη αλκοόλ και καπνού», λέει ο δρ. Coyle, εκπρόσωπος του American College of Gastroenterology.
Βήχας
Πολλά αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ο χρόνιος βήχας και ο συριγμός, μπορεί επίσης να οφείλονται στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πιθανώς επειδή οξέα από το στομάχι πέφτουν στους πνεύμονές σας.
Αν υποψιάζεστε ότι η καούρα είναι η αιτία των αναπνευστικών σας δυσκολιών -πιθανώς επειδή σας συμβαίνει αμέσως μετά το φαγητό- πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να κάνετε ένα τεστ pΗ. Είναι μια διαδικασία που μετράει την ποσότητα οξέος στον οισοφάγο σας σε διάστημα 24 ωρών και μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν έχετε παλινδρόμηση οξέος.
Άσθμα
Ο βήχας και ο συριγμός από την καούρα μπορεί να γίνουν τόσο έντονα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε αιτίες για άσθμα.
Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν η συχνή καούρα προκαλεί την ανάπτυξη άσθματος. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έχουν επίσης άσθμα και αντίστροφα, οι λόγοι για την σύνδεση αυτή δεν είναι σαφείς.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το στομαχικό οξύ μπορεί να προκαλέσει σύσφιξη των νεύρων στο στήθος κάτι που οδηγεί σε αντίστοιχη σύσφιξη του αναπνευστικού σωλήνα, προκειμένου να μην εισέλθει το οξύ σε αυτόν. Και πάλι, μια απλή δοκιμή pH για να προσδιοριστεί αν έχετε οξύ στον οισοφάγο σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε απαντήσεις στο πρόβλημά σας.
Ναυτία
Η ναυτία σχετίζεται με τόσα πολλά πράγματα που μπορεί να είναι δύσκολο να την αποδώσετε αποκλειστικά στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αλλά, σύμφωνα με τον δε. Coyle, «σε μερικούς ανθρώπους, το μοναδικό σύμπτωμα που έχουν από την καούρα είναι η ναυτία. Αν έχετε ναυτία και δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί, μία από τις πιθανές αιτίες είναι η καούρα».
Και αν η ναυτία τείνει να συμβαίνει αμέσως μετά τα γεύματα, αυτό είναι ακόμη περισσότερο από μια ένδειξη ότι μπορεί να είναι παλινδρόμηση οξέος. Αν ναι, μια κανονική αντιοξειδωτική αγωγή θα μπορούσε να μειώσει την ταλαιπωρία σας.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αντιμετώπιση
Αλλά ποια ροφήματα κάνουν καλό σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; Η απάντηση σε αυτό είναι πιο δύσκολο να βρεθεί, αφού μπορεί να διαφέρει για τον καθένα. Σε γενικές γραμμές, όμως, αξίζει να δοκιμάσετε τα ακόλουθα ροφήματα και να καταλήξετε σε εκείνο που βοηθάει περισσότερο εσάς προσωπικά.
Τσάι βοτάνων
Το τσάι από βότανα είναι μια καλή επιλογή για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επειδή μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να καταπραΰνει πολλά προβλήματα στο στομάχι, όπως τα φυσικά αέρια και η ναυτία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία, είναι ΟΚ να πίνετε οποιοδήποτε τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εκτός από εκείνα με δυόσμο ή μέντα.
Ως πρόσθετα στο τσάι σας, οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι το αποξηραμένο τζίντζερ και ο αποξηραμένος μάραθος μπορούν να επιταχύνουν τη διέλευση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο. Η Mayo Clinic προτείνει το χαμομήλι και την γλυκόριζα ως βότανα που καταπραΰνουν τα συμπτώματα της καούρας.
Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αναφέρει ότι η γλυκόριζα έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ενάντια στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε αρκετές μελέτες. Έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την επίστρωση βλέννας στοην εσωτερική επένδυση του οισοφάγου, η οποία μειώνει την επίδραση του οξέος στο στομάχι.
Όταν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα βότανα, όπως εκχυλίσματα τσαγιού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κουταλάκι του γλυκού βότανο ανά φλιτζάνι ζεστό νερό. Μουλιάστε τα φύλλα ή τους ανθούς για 5 έως 10 λεπτά. Τις ρίζες αφήστε τις στο ζεστό νερό για 10 έως 20 λεπτά. Για καλύτερα αποτελέσματα, πίνετε 2 με 4 φλιτζάνια ανά ημέρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα βότανα μπορεί να παρεμβαίνουν με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επικοινωνήστε πρώτα με τον γιατρό σας προτού δοκιμάσετε κάποιο “φυτικό φάρμακο”.
Κατσικίσιο ή άπαχο γάλα
Επειδή το κλασικό αγελαδινό γάλα περιέχει σημαντική ποσότητα λίπους και είναι δύσκολο να το αφομοιώσει ο οργανισμός, οι ειδικοί συνιστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα από κατσίκα. Όπως όλα τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, έτσι και το πλήρες αγελαδινό γάλα μπορεί να χαλαρώσει τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση, ή επιδείνωση, της καούρας από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Επίσης, επιλέξτε γάλα με όσο το δυνατόν χαμηλότερα λιπαρά, αν δεν έχετε άλλη επιλογή από το να πιείτε αγελαδινό γάλα. Το Κέντρο Υγείας McKinley στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις περιλαμβάνει το πλήρως αποβουτυρωμένο γάλα, ως μέρος της συνιστώμενης διατροφής για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Χυμοί από μη εσπεριδοειδή φρούτα
Τα εσπεριδοειδή φρούτα, όπως το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το γκρέιπ φρουτ και ο χυμός ανανά είναι πολύ όξινα και μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος. Άλλα είδη χυμών, όπως από μήλο, καρότο, aloe vera και λάχανο, είναι λιγότερο όξινα και, συνεπώς, είναι λιγότερο πιθανό να σας προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επειδή οι τροφές με βάση την ντομάτα μπορεί να προκαλέσουν καούρες, αποφύγετε και τον χυμό ντομάτας.
Νερό
Μερικές φορές, οι απλούστερες λύσεις είναι και οι καλύτερες. Το Ιατρικό Κέντρο Tufts συνιστά να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να μειώσετε τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος. Μερικοί γιατροί συστήνουν επίσης να επιλέγετε αλκαλικό νερό για να μειώσετε την οξύτητα του στομάχου και να περιορίσετε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Γενικές οδηγίες/συμβουλές
Όπως και με το φαγητό, το πότε και το πώς πίνετε κάτι, μπορεί να κάνει τη διαφορά στα συμπτώματα της καούρας. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να μην έχετε τέτοια συμπτώματα:
- Μην παρακάμπτετε το πρωινό, ή το μεσημεριανό γεύμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και ροφημάτων αργότερα μέσα στην ημέρα και, άρα, να δυσκολέψει πολύ τον ύπνο σας.
- Μην τρώτε αργά το βράδυ σνακ. Αυτό περιλαμβάνει και να μην πίνετε ροφήματα που μπορεί να προκαλέσουν καούρα.
- Διατηρήστε μια όρθια στάση σώματος (ίσια πλάτη όταν κάθεστε) κατά τη διάρκεια που γευματίζετε ή πίνετε κάτι.
- Μην τρώτε για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο.
- Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε ορισμένα άτομα.
- Περιορίστε, ή εξαλείψτε τα πικάντικα και τα τηγανητά τρόφιμα.
Πηγές: http://www.healthline.com, http://www.health.com
πηγή: https://www.iatropedia.gr/