ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια κινδυνεύει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να μείνει χωρίς επαγγελματική ομάδα

Επί 35 ολόκληρα χρόνια η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχε πάντα εκπροσώπηση στις επαγγελματικές κατηγορίες του ποδοσφαίρου. Φέτος κινδυνεύει για πρώτη φορά από την σεζόν 1987-1988 να μείνει χωρίς εκπροσώπηση, αφού ούτε στο μπάσκετ υπάρχει εκπροσώπηση.

Το ποδόσφαιρο στην χώρα μας έγινε επαγγελματικό το 1979 και στις πρώτες δυο δεκαετίες ως επαγγελματικές κατηγορίες λογίζονταν μόνον η Α’ Εθνική. Από το 1989 που ανέβηκε ο ΑΟΞ και έγινε ΠΑΕ, υπήρχε αδιάλειπτη παρουσία του στις επαγγελματικές κατηγορίες. Μάλιστα, κατά καιρούς υπήρχαν ακόμα και τέσσερις επαγγελματικές ομάδες από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ (ΑΟ Ξάνθη, Πανθρακικός, ΑΟ Καβάλα, Δόξα Δράμας).

Ακόμα και από την θέσπιση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου το 1979 ωστόσο μέχρι και την άνοδο της Ξάνθης, εκπροσώπηση της ΑΜ-Θ υπήρχε έστω και όχι χάρη στην Θράκη αλλά στην Ανατολική Μακεδονία. Στην σεζόν 1979-1980 η ΠΑΜ-Θ εκπροσωπήθηκε με δυο ομάδες, την Δόξα Δράμας και τον ΑΟ Καβάλας. Το ίδιο συνέβη και τις επόμενες δυο σεζόν, αλλά και μετά το 1982 που υποβιβάστηκ η Καβάλα, μετείχε στην Α’ Εθνική αδιαλείπτως η Δόξα Δράμας μέχρι το 1987, που υποβιβάστηκε και αυτή.

Επέστρεψε αμέσως βέβαια στη μεγάλη κατηγορία, αλλά την σεζόν 1987-1988 που κατέκτησε το μοναδικό της πρωτάθλημα η ΑΕΛ, ομάδα από την ΠΑΜ-Θ δεν υπήρχε στην Α’ Εθνική. Και από την στιγμή που τότε μόνον η Α’ Εθνική ήταν επαγγελματική, γίνεται αντιληπτό ότι από τότε είχε να υπάρξει κίνδυνος να βρεθεί χωρίς επαγγελματική ομάδα συνολικά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με την αποχώρηση του ΑΟΞ από την SL2, τον φετινό υποβιβασμό της Καβάλας από το συγκεκριμένο πρωτάθλημα και τον περσινό της Δόξας Δράμας, γίνεται αντιληπτό ότι πλέον δεν υπάρχει ομάδα από τους πέντε νομούς της ΑΜ-Θ που να εκπροσωπεί την συγκεκριμένη διοικητική και γεωγραφική Περιφέρεια στις επαγγελματικές κατηγορίες, δηλαδή στην SL1 ή στην SL2.

Το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο, αφού ούτε στο έτερο επαγγελματικό άθλημα στην Ελλάδα υπάρχει εκπροσώπηση από την ΑΜ-Θ. Στο παρελθόν έχουν εκπροσωπηθεί στην Basket League η Ενωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας και ο ΚΑΟ Δράμας, αλλά πλέον δεν μετέχουν στα μεγάλα σαλόνια της Α1 Ανδρών του μπάσκετ. Μόνη εκπροσώπηση σε μεγάλη κατηγορία υπάρχει με τον Αθλο Ορεστιάδας στο βόλεϊ, αλλά στο βόλεϊ δεν έχουμε επαγγελματική λίγκα, ούτε ανώνυμες εταιρείες, αλλά Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών.

Μοναδική ελπίδα να αποφυχθεί αυτή η μαύρη σελίδα για το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να μην διαθέτει καμία επαγγελματική ομάδα σε οποιοδήποτε άθλημα για δεύτερη φορά στα χρόνια του επαγγελματικού αθλητισμού και πρώτη από το μακρινό 1987, είναι να αποφασιστεί με κάποιον τρόπο η άνοδος του Πανδραμαϊκού από την Γ’ Εθνική, στην θέση του Αγροτικού Αστέρα που καταρχήν την έχει πετύχει αλλά αμφισβητείται από τους Δραμινούς με βάση και την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Αν ανέβει ο Πανδραμαϊκός στην SL2, θα γίνει η πέμπτη ποδοσφαιρική ομάδα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και έβδομη ανεξαρτήτως αθλήματος που θα γίνει επαγγελματική μετά τον ΑΟΞ, τον Πανθρακικό, την Καβάλα, την Δόξα Δράμας στο ποδόσφαιρο και τις ΕΚ Καβάλας και ΚΑΟΔ στο μπάσκετ. Αν όμως δεν έρθει αυτή η άνοδος μέσα από τις δικαστικές διεκδικήσεις και τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ, τότε μαζί με τον (οικειοθελή) υποβιβασμό του ΑΟΞ θα γραφτεί μια κατάμαυρη σελίδα όχι μόνο για το ποδόσφαιρο της Ξάνθης και της Θράκης αλλά συνολικά για τον επαγγελματικό αθλητισμό της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που θα μείνει χωρίς εκπρόσωπο στις επαγγελματικές κατηγορίες για μόλις δεύτερη φορά στα χρονικά και πρώτη μετά από 35 ολόκληρα χρονιά.

ThrakiSports/GP

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος