ΥΓΕΙΑ

Γιατί αλλάζει η αίσθηση του κρύου καθώς μεγαλώνουμε

Man feeling very cold at home with warm clothes
Καθώς μεγαλώνουμε συμβαίνουν κάποιες φυσιολογικές ή και παθολογικές αλλαγές στον οργανισμό μας, που αλλάζουν την αίσθηση του κρύου και της ζέστης.

Έχετε παρατηρήσει ότι καθώς περνούν τα χρόνια αλλάζει η αίσθηση του κρύου που νιώθετε, ιδίως στα χέρια και στα πόδια; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η απάντηση ως φαίνεται κρύβεται στην φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος και στην υγεία. Όπως εξηγούν Αμερικανοί επιστήμονες καθώς μεγαλώνουμε συμβαίνουν κάποιες φυσιολογικές ή και παθολογικές αλλαγές στον οργανισμό μας, που αλλάζουν την αίσθηση του κρύου και της ζέστης.

Διαβάστε ακόμα Οι 37 βαθμοί ΔΕΝ είναι πια η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος

Όπως εξηγεί ο Dr Ken Koncilja, ειδικός στην Γηριατρική από το Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας & Γηριατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, με την πάροδο του χρόνου αλλάζει η σύσταση του ανθρώπινου σώματος. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν:

  • Το ποσοστό του σωματικού λίπους
  • Η μυϊκή μάζα
  • Το δέρμα
  • Οι ιδρωτοποιοί αδένες

«Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν την θερμορύθμιση του σώματος», λέει. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνεται ο οργανισμός τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας τόσο καλά, όσο στη νιότη μας. Υπάρχει επίσης περίπτωση να αλλάξει και η εσωτερική θερμοκρασία του, αν και δεν είναι βέβαιο πως κάτι τέτοιο επηρεάζει την αίσθηση του κρύου».

Η κυκλοφορία του αίματος

Οι υγιείς άνθρωποι μπορεί επίσης να κρυώνουν περισσότερο μεγαλώνοντας, λόγω αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος, λέει η Dr Sharon Brangman,  καθηγήτρια Γηριατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Όπως εξηγεί, με τα χρόνια μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες:

  • Αφ’ ενός χάνουν την ελαστικότητά τους τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων
  • Αφ’ ετέρου λεπταίνει η στοιβάδα του υποδόριου λίπους, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της σωματικής θερμότητας

Επιπλέον, καθώς γερνάμε μπορεί να επιβραδύνονται οι μεταβολικές αντιδράσεις του οργανισμού στο κρύο. Παραδείγματος χάριν, μπορεί να μην συστέλλονται γρήγορα τα αιμοφόρα αγγεία για να αυξήσουν την παραγωγή θερμότητας.

Και παθολογικά αίτια

Μερικοί άνθρωποι κρυώνουν επίσης περισσότερο όχι επειδή έχει αλλάξει η αίσθηση του κρύου, αλλά εξαιτίας παθολογικών αιτιών. Μερικές φορές, π.χ., η αυξημένη ευαισθησία στο κρύο αποτελεί ένδειξη υπέρτασης ή σακχαρώδους διαβήτη.

Άλλες μπορεί να είναι απόρροια της λήψης ορισμένων φαρμάκων, κατά την Dr Brangman. Οι β-αποκλειστές, π.χ.,  που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, μπορεί να μειώσουν τον καρδιακό παλμό. Αυτό μπορεί να ελαττώσει την κυκλοφορία του αίματος στα χέρια και στα πόδια, αλλάζοντας την αίσθηση του κρύου.

Αντίστοιχα, οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου που επίσης χορηγούνται για την υπέρταση, χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι μπορεί να αυξάνουν τις απώλειες θερμότητας, εντείνοντας το αίσθημα του κρύου.

Τη ροή του αίματος μπορεί να παρεμποδίσουν και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς, εξ άλλου, μπορεί να επηρεάσουν τους φυσικούς μηχανισμούς θερμορύθμισης του οργανισμού, λέει ο Dr Koncilja. Κλασικό παράδειγμα είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η οποία κάνει τους πάσχοντες να κρυώνουν περισσότερο.

Άλλες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να εντείνουν την αίσθηση του κρύου είναι:

  • Η ακτινοθεραπεία στον λαιμό για καρκίνο
  • Νευροεκφυλιστικές παθήσεις (π.χ. νόσος Πάρκινσον, άνοια)
  • Διατροφικές ανεπάρκειες (π.χ. ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος)

Τι να κάνετε

Τι πρέπει επομένως να κάνει όποιος νιώθει πως, καθώς περνούν τα χρόνια, κρυώνει ολοένα περισσότερο; Μια συζήτηση με τον γιατρό του είναι μια καλή ιδέα, συνιστά ο Dr Koncilja. Μπορεί να είναι κάτι ή, συνηθέστερα, να αποτελεί υποκειμενική αντίδραση στο περιβάλλον του. Ωστόσο κάθε ένας από εμάς πρέπει να γνωρίζει γιατί έχει αλλάξει η αίσθηση του κρύου που νιώθει, καταλήγει.

iatropedia.gr

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος