ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφει ο Ποπολάρος…

Να το έβλεπε, λέει, ο Κολοκοτρώνης…

Το ΒΗΜΑgazino, του Βήματος που κάποτε ήταν το στήριγμα της δημοκρατικής παράταξης και σήμερα ανήκει στον στιχουργό Βαγγέλη Μαρινάκη, θεώρησε καλή ιδέα να βγει την προηγούμενη Κυριακή με εξώφυλλο εμπνευσμένο από το 1821 και με τον Μητσοτάκη πρωταγωνιστή, ως Κολοκοτρώνη, την Γιάννα ως Μπουμπουλίνα και ευρωπαίους ηγέτες ως άλλους αγωνιστές του 1821. Με την δημοσιοποίηση του ηλεκτρονικά, το twitter πήρε φωτιά και το εξώφυλλο αποσύρθηκε, χωρίς εξήγηση. Λάθος δεν ήταν, τρολιά στον πρωθυπουργό ούτε κατά διάνοια, παρέμβαση εξωγήινων αποκλείστηκε. Απλά, κάποιοι το εμπνεύστηκαν σαν καλή ιδέα, άλλοι το ενέκριναν και πήρε τον δρόμο για έκδοση. Τι έφταιξε; Αυτό που φταίει εδώ και δεκαετίες, ο πολιτισμικός κατήφορος της χώρας, κατήφορος που τελειωμό δεν έχει. Η απουσία ταλέντου ονομάζεται χάρισμα, η ανικανότητα παρουσιάζεται σαν πρωτοπορία, η αλαζονεία σαν έμπνευση, το θράσος σαν θάρρος και η ανάρμοστη συμπεριφορά σαν κοινωνική συμμετοχή. Έτσι, επιλέχθηκε η συγκεκριμένη φωτογραφία για να δημοσιεύσει το σχόλιο. Με τον Κιμ να το βλέπει και να σκάει στα γέλια. Αν όμως μπορούσε να το δει ο Κολοκοτρώνης, μόνο γέλιο δεν θα του προκαλούσε. Θα την τραβούσε την σπάθα από το θηκάρι… Ο Ποπολάρος το είχε εκτιμήσει από μήνες, ότι, τα 200 χρόνια από την επανάσταση θα ήταν η ευκαιρία για τους κοτζαμπάσηδες να πάρουν την ρεβάνς για όσα τους στέρησαν ιστορικά οι ξυπόλητοι που τότε πήραν τα όπλα για να αποκτήσουν πατρίδα. Για τους κοτζαμπάσηδες «πατρίδα» υπήρχε, η εξουσία και το χρήμα και με την επανάσταση, κινδύνευαν να την χάσουν. Φυσικά, τίποτα για το …ευφάνταστο εξώφυλλο δεν ειπώθηκε στα ΜΜΕ, προφανώς στο ντούκου το πέρασαν και στο mega και στα άλλα μέσα του στιχουργού της «Έξαψης». Ούτε λόγος για μια, έστω για τα μάτια, παραίτηση. Όλα συνέχισαν κανονικά, άλλωστε, ο στόχος προέχει… Να μας αποδείξουν πως η επανάσταση ήταν κάτι σαν στιγμιαία διόρθωση της ιστορίας και έτσι σήμερα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια συνέχισης της εξουσίας των κοτζαμπάσηδων, αλλά στην ελεύθερη Ελλάδα.

Ναι μεν αλλά… για Νυμφαία

Σε συνάντηση του Στυλιανίδη με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη έμφαση δόθηκε στο αίτημα της περιοχής «να παραμείνει φέτος ανοιχτή η συνοριακή διάβαση της Νυμφαίας-Μακάζα με προηγούμενους βεβαίως υγειονομικούς ελέγχους, όπως θα γίνει και σε άλλα επιλεγμένα σημεία της Χώρας».  Ε, ναι αλλά και πέρυσι ανοικτή ήταν η διάβαση, αλλά δεν ήρθε κανείς. Το ζητούμενο είναι, για Νυμφαία και Ευζώνους να ισχύσει ότι στα λιμάνια και στα αεροδρόμια. Άντε να βάλουμε και τους Κήπους στην ίδια κατηγορία. Και όχι όπως πέρυσι υγειονομικούς ελέγχους που θα αποτρέπουν την είσοδο τουριστών.

«Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται…»

Μονάδες της ΧXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «2ο Σύνταγμα Ιππικού – Έφεσος» και μονάδες της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας της διοίκησης αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής πραγματοποίησαν άσκηση με την ονομασία «Θρακική συνεργασία – 21» στο πεδίο ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης. Εντάξει, κακό δεν το λες, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τους αφρούς που έβγαλαν από το στόμα οι εξ ανατολών φίλοι και σύμμαχοι. Αν μπορούσε να δοθεί και ένας αναπτυξιακός οικονομικά χαρακτήρας σε τέτοιου είδους κινήσεις… Άλλωστε, να δούμε και σε ποιου τα χέρια θα καταλήξει το λιμάνι Αλεξανδρούπολης… όχι πως έχουμε αμφιβολίες για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Υπήρξε πρώτο κύμα;

Ναι ήταν λίγα τα τεστ στις αρχές με τον κορώνα, αλλά και αυτός άργησε να έρθει στη χώρα μας, ήταν που άρχισε να καλοκαιριάζει, ίσως και επειδή την πρώτη καραντίνα την εφαρμόσαμε υποδειγματικά, τελικά, μήπως δεν υπήρξε ποτέ πρώτο κύμα κορώνα στην Ελλάδα; Διαφορετικά πώς να εξηγηθεί η διαφορά μεταξύ τότε της ικανής διαχείρισης και του σημερινού πελαγώματος; Μπορεί από το γεγονός πως ενισχύθηκε η αστυνομία αλλά όχι τα νοσοκομεία. Πάντως το ερώτημα αν είχαμε ποτέ πρώτο κύμα, παραμένει.

Χωρίς «Blackjack», χαράμι το 21

Ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια casino είναι το Μπλάκτζακ. Ειδικά ανάμεσα στους Έλληνες έχει φανατικούς φίλους. Στην Ελλάδα το λέμε επίσης και «21». Και όπως το «21» στα χαρτιά κερδίζει, το ίδιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση αν έχεις δημοτικό συμβούλιο με 41 μέλη. Αν το έχεις, το «21», καλώς και δεν σε νοιάζει, αν δεν το έχεις, τραβάς και ελπίζεις να μην καείς. Εντωμεταξύ, στο πέρασμα του χρόνου, εξελισσόμενο το παιχνίδι, άρχισε να προσφέρει έξτρα κέρδη για φύλλα από χέρι που περιλάμβαναν Άσο Μπαστούνι μαζί με Βαλέ (jack) σπαθί ή με Βαλέ (jack) μπαστούνι. Έτσι λοιπόν ο «Μαύρος Βαλές» ή αλλιώς «Blackjack» επικράτησε και έδωσε τελικά το όνομά του στο παιχνίδι. Στην πολιτική τώρα (αυτοδιοικητικά) και να κάνεις 21 άμα σου λείπει ο «Blackjack», δεν κέρδισες, απλά επένδυσες στην ήττα.

Η χρονιά του κορώνα

Πιο πολλές οι ζωντανές συνδέσεις και οι βαρύγδουπες αναλύσεις για τις τρίχες και τα νύχια στα κανάλια της επαρχίας της Αθήνας, από τις ουσιαστικά ανύπαρκτες ειδήσεις για την πραγματική οικονομία, την ανεργία και τα εθνικά θέματα. Πρέπει να αξιολογείς τι θέλει ο λαός και να του το δίνεις. Βάλε και τον άρτο και τα θεάματα των ριάλιτι και των μουσικοχορευτικών βραδιών και έδεσε το γλυκό. Και για όποιον δεν κατάλαβε, από το πρωί επαναλήψεις και «κοινωνικά» σχόλια. Βάλε και τους μάντεις Κάλχαντες να προβλέπουν τα κρούσματα και το άνοιγμα της εστίασης και να πως περάσαμε την χρονιά του κορώνα.

Μάστιγα τώρα, τα …φουρφουράκια

Η ορεινή Θράκη μαζί με την Εύβοια, είναι από τις καλύτερες χερσαίες περιοχές της χώρας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Από την αρχή το γνωρίζαμε, όταν πρωτοήρθαν στην περιοχή οι πρώτες εταιρείες. Είναι το βόρειο αέρινο ρεύμα που τις διατρέχει και κάνει συμφέρουσες τις επενδύσεις με …φουρφουράκια. Τότε ήταν καλές επενδύσεις, καθότι περιβαλλοντικά «καθαρές». Τώρα τείνουν να γίνουν μάστιγα για την περιοχή και τους κατοίκους. Αμ καλά τα έλεγε ο Γκιωνάκης: «γκαζόζα δεν θέτε, λεμονάδα δεν θέτε, πορτοκαλάδα δεν θέτε ε τι θέτε τέλος πάντων!»

Ένας έλληνας ήρωας

Στις 20 Μαρτίου 1994 δολοφονήθηκε στην Κύπρο ο αγωνιστής για το μεγαλύτερο αγαθό, την ελευθερία, Θεόφιλος Γεωργιάδης. Ένθερμος υποστηρικτής της αποκατάστασης της ελευθερίας στην Κύπρο και πρωτοστάτης στην ανεύρεση των αγνοουμένων, ενώ το 1988 συμμετείχε στην ίδρυση της Κυπριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν. Την επέτειο του χαμού του την θυμούνται κάθε χρόνο πολλοί, σε πείσμα των λίγων που επιθυμούν την λησμονιά του.

 

 

 

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος