Roditis Square, όπως Times Square
Τι του λείπει του κασιδιάρη, σκούφια από μαργαριτάρι… Κάπως έτσι θα σκέφτηκε η δημοτική αρχή και αποφάσισε να βγάλει τα πλακάκια της πλατείας στο Ροδίτη και να βάλει νέα, αυτό που λέμε ανάπλαση στα νεοελληνικά. Εκατό διαμένοντες στον οικισμό να ρωτούσε ο δήμαρχος, οι 99 θα του έλεγαν να κάνει πεζοδρόμια και αποχετευτικό για όμβρια, να μην έχουν ποτάμια στον οικισμό όταν βρέχει. Ο ένας που θα επέλεγε ανάπλαση πλατείας, ή πλακάκια θα εμπορευόταν ή εργολήπτης δημοτικών έργων θα ήταν. Και δεν είναι ανάγκη να γίνουν πεζοδρόμια και αποχέτευση όλα μαζί, αλλά ας γινόταν μια αρχή. Όσο για την πλατεία, τζάμπα τα έξοδα, ας τα έδιναν τα λεφτά κάπου που υπήρχε ανάγκη πραγματικού έργου και όχι έργου βιτρίνας. Τώρα βέβαια, σε ένα άλλο σύστημα αυτοδιοίκησης, με αληθινές αρμοδιότητες και πραγματική αυτοχρηματοδότηση, αν μάλιστα είχαν και τον ΕΝΦΙΑ οι δήμοι και φορολογούσαν αναλόγως της αξίας του ακινήτου, ο Ροδίτης όχι «κασιδιάρης», αλλά οικισμός πρότυπο θα ήταν. Οπότε, ας κάνει την αρχή ο δήμαρχος και μιας και πλατεία έχει ο Ροδίτης, πλατεία και η Νέα Υόρκη, όπως στην Times Square, τώρα με την ανάπλαση, ας βάλει και μια μπάλα που θα πέφτει στην πλατεία του Ροδίτη, να μαζεύονται οι κάτοικοι την πρωτοχρονιά να αλλάζουν το χρόνο.
Πολυφεστιβαλικός ο Ίασμος!
Πολυπολιτισμικός, κατά μια λανθασμένη έννοια που θέλει δύο θρησκείες να σχηματίζουν πολυπολιτισμική κοινωνία, ο δήμος Ιάσμου, οπότε, σκέφτηκε ο δήμαρχος Οντέρ να τον κάνει και πολυφεστιβαλικό. Έχει τα κεράσια, έχει το τσίπουρο, δε κάνουμε και ένα φεστιβάλ ειρήνης, θα σκέφτηκε και κάλεσε Δένδια και τον ισλαμοφασίστα Τσαβούσογλου, να εδραιώσουν την …ειρήνη μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Και η αλήθεια είναι πως δεν τα πάει άσχημα ο Οντέρ, προσπαθεί για τον δήμο του. Πάντως, μαζί με την πρόσκληση στους δυο ΥΠΕΞ, γιατί δεν έκανε και μια πρόταση, παράλληλα με την παρουσία τους στο φεστιβάλ, να τους απονεμηθεί και το Νόμπελ ειρήνης. Όσο για τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής, πράγματι υφίσταται, αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν Οσμανογενείς, Πομάκοι, Ρομά, Πόντιοι, Σαρακατσάνοι, πρόσφυγες από Αν Ρωμυλία…, όλοι έλληνες, αλλά με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, εξ αυτού και ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του δήμου.
Νοσηλεύει το πρωτόκολλο νοσηλείας;
Μετά την υπόθεση με την ΜΕΘ covid Αγρινίου, όπου στους 41 που μπήκαν και διασωληνώθηκαν (όλοι;), οι 40 αποδήμησαν εις Κύριον, με αποτέλεσμα, κατόπιν πιέσεων, να παραιτηθεί ο λογιστής-φοροτεχνικός, διοικητής του νοσοκομείου λες και έκανε λάθος στις φορολογικές δηλώσεις των γιατρών, ένα μακάβριο ερώτημα προκύπτει. Πανελλαδικά, κατά πόσο συμβαδίζει ο αριθμός θανάτων με κορώνα με τον ρυθμό μείωσης των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ; Δηλαδή, τι γίνεται με το πρωτόκολλο νοσηλείας, νοσηλεύει ή κάτι άλλο και τι;
Το γένος το ξανθό, επιτέλους να μας σώσει…
Να τη και η βαθυστόχαστη μνεία της ΠτΔ Σακελλαροπούλου: «…είναι αναγκαίο να δούμε το θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών, ιδιαίτερα αυτών που προσπαθούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Η ομαλή ένταξή τους δεν συμβάλλει μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά βοηθά και στην τόσο αναγκαία ανανέωση του πληθυσμιακού δυναμικού της χώρας μας». Αν είναι προεδράρα μας να ανανεώσουμε τον πληθυσμό, μην το κάνουμε με άραβες, πακιστανούς και Αφρικάνους. Ας κάνουμε πράξη αυτό που οι ραγιάδες περίμεναν αλλά το «ξανθό γένος από τον Βορρά» δεν ερχόταν… Μια διακρατική συμφωνία να μας έρθουν ζευγάρια 20-25 χρόνων που θα έχουν παιδιά το πολύ 1-2 ετών ή θα τεκνοποιήσουν στην Ελλάδα, οπότε να τη σε 20 χρόνια η ανανέωση του πληθυσμού και μάλιστα με ορθόδοξους. Άσε που επιτέλους θα έχουμε έλληνες ψηλούς, ξανθούς με γαλανά μάτια… Κάτι ανάλογο με την παλιννόστηση, αλλά να μη φαγωθούν πάλι τα λεφτά. Βέβαια, μπορούμε να φέρουμε πίσω τους νέους που έφυγαν με την κρίση, τους έλληνες επιχειρηματίες κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά σιγά μην έρθουν να χάσουν τα λεφτά τους και την ζαχαρένια τους. Έρχονται και θα έρχονται ως τουρίστες.
Γιατί όχι να έρχονται οι Βούλγαροι για βενζίνη;
Οσονούπω θα ξεκινήσουν οι επισκέψεις στο Κίρκοβο και επανέρχονται τα αιτήματα περί ειδικού καθεστώτος για το φόρο καυσίμων στην περιοχή μας, προκειμένου να μην πλήττεται η τοπική αγορά από τις ανταγωνιστικές αγορές των γειτόνων μας που διατηρούσε χαμηλή φορολογία. Και γιατί να μην μειωθεί ο ειδικός φόρος σε όλη την χώρα, να κερδίζει το κράτος από την αύξηση της κατανάλωσης; Να γίνει ανταγωνιστική η δική μας αγορά, να έρχονται σε μας οι Βούλγαροι να βάζουν βενζίνη. Άλλωστε, έχουμε τα πιο ακριβά καύσιμα στην Ευρώπη… ας τον μειώσουμε τον ρημάδι τον φόρο…
«Πράσινη ανάπτυξη» όπως «πράσινα άλογα»
Όπως αυξάνονται και πληθύνονται τα καφέ-μπαρ, έτσι και οι της ανάλογης οικονομίας επιχειρηματίες στήνουν αιολικά πάρκα. Δεκάδες είναι τα δις που θα πέσουν στην «πράσινη ανάπτυξη» και σιγά μη κάτσουν να σχεδιάσουν καινοτόμα προϊόντα, να κτίσουν εργοστάσια, να παράγουν… Στο πι και φι στήνουν το αιολικό πάρκο, η τράπεζα τους δανειοδοτεί, το κράτος τους επιδοτεί, συνδέονται στο σύστημα και αρχίζουν να κερδίζουν. Ούτε σκοτούρες, ούτε επιχειρηματικά βάσανα. Και δεν υπάρχει και θέμα να μη τα χρειαστούμε τόσα πολλά αιολικά πάρκα. Κλείνουν 1-2 μονάδες της ΔΕΗ και να η ανάγκη για νέα φουρφουράκια. Αμ πως θα φαγωθούν γρήγορα τα λεφτά… Το θέμα λοιπόν είναι η πολιτική της ανάπτυξης που επιλέγουμε, αλλά όταν είπε η κυβέρνηση για πράσινη ανάπτυξη, κανείς δεν της αντέτεινε ότι αυτά είναι «πράσινα άλογα». Τώρα, πολλοί αντιτίθενται στις ανεμογεννήτριες. Ε, ας κάνουμε …πυρηνικά εργοστάσια. Η Τουρκία πως κάνει… Και αν σε μερικά χρόνια αποκτήσει και κόκκινο κουμπί…
The Italian Connection
Ε, κάπως τις έχει τις ιταλικές διασυνδέσεις ο Ποπολάρος, οπότε αφού δεν παίζει στο ευρωπαϊκό η εθνική μας, μονόδρομος το ποδοσφαιρικό καρδιοχτύπι για μια άλλη ομάδα με τα μπλε. Τώρα μάλιστα που έπαψαν να ασχολούνται όλη την ώρα με τα μαλλιά τους και το στάιλινγκ κομμωτηρίου, καθότι κοντοκουρεμένοι όλοι, μπορεί να ασχοληθούν ξανά με το ποδόσφαιρο. Και σε αντιστοιχία με την ταινία του τίτλου του 1972, «The Italian Connection», όπου έπεφταν βροχή οι σφαίρες, τι είναι να σηκώσεις ένα ευρωπαϊκό; Καμιά δεκαριά καλές αντεπιθέσεις και άσε τους αντίπαλους να συμπληρώνουν χιλιόμετρα μαραθωνίου στα γήπεδα.