H Κίνα σχεδιάζει να στείλει ένα μη επανδρωμένο σκάφος στη Σελήνη αυτή την εβδομάδα προκειμένου να φέρει πίσω στη Γη σεληνιακούς βράχους, στην πρώτη απόπειρα από οποιαδήποτε χώρα να πάρει δείγματα από τον φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας από τη δεκαετία του 1970.
Όπως αναφέρει το Reuters, το Chang’e-5, που έλαβε το όνομά του από την αρχαία Κινέζα θεά της Σελήνης, θα επιδιώξει τη συλλογή υλικού που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την προέλευση και τον σχηματισμό της Σελήνης. Η αποστολή θα δοκιμάσει τις δυνατότητες της Κίνας ως προς τη λήψη δειγμάτων από το διάστημα μέσω τηλεχειρισμού, εν όψει πιο πολύπλοκων αποστολών.
Εάν η αποστολή αυτή στεφθεί με επιτυχία, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα που παίρνει σεληνιακά δείγματα, μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ πριν από δεκαετίες.
Από τότε που το σοβιετικό Luna 2 συνετρίβη στη Σελήνη το 1959- το πρώτο ανθρώπινης κατασκευής αντικείμενο που έφτασε σε άλλο ουράνιο σώμα- λίγες χώρες έχουν πραγματοποιήσει αποστολές στη Σελήνη. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόλλων», που κατάφερε να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη, οι ΗΠΑ έστειλαν 12 αστροναύτες σε έξι αποστολές από το 1969 ως το 1972, φέρνονταν πίσω 382 κιλά βράχων και σεληνιακού εδάφους. Η ΕΣΣΔ πραγματοποίησε τρεις επιτυχές ρομποτικές αποστολές λήψης δειγμάτων τη δεκαετία του 1970. Η τελευταία, Luna 24, μάζεψε 170 γραμμάρια δειγμάτων το 1976 από τη Mare Crisium (Θάλασσα των Κρίσεων).
Το κινεζικό διαστημόπλοιο, που προορίζεται να εκτοξευτεί τις επόμενες ημέρες, θα επιχειρήσει να συλλέξει 2 κιλά δειγμάτων από μια περιοχή που δεν έχει δεχτεί επίσκεψη στο παρελθόν, σε μια μεγάλη πεδιάδα, την Oceanus Procellarum, ή αλλιώς «Ωκεανός των Καταιγίδων».
Η αποστολή Chang’e-5 μπορεί να βοηθήσει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το για πόσο παρέμεινε ενεργή ηφαιστειακά η Σελήνη στο εσωτερικό της και πότε εξαφανίστηκε το μαγνητικό της πεδίο- βασικότατο για την προστασία οποιασδήποτε μορφής ζωής από την ηλιακή ακτινοβολία.
Όταν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, το σκάφος θα στείλει στην επιφάνεια ένα ζεύγος οχημάτων: Μια σεληνάκατος θα τρυπήσει την επιφάνεια με τρυπάνι και θα μεταφέρει τα δείγματά του σε ένα σκάφος ανόδου, που θα εκτοξευτεί πίσω σε τροχιά. Εάν όλα πάνε καλά, τα δείγματα θα μεταφερθούν σε μια κάψουλα επιστροφής, που θα τα φέρει πίσω στη Γη.
Η Κίνα έκανε την πρώτη της προσελήνωση το 2013. Τον Ιανουάριο του 2019 το σκάφος Chang’e-4 προσεληνώθηκε στην αθέατη πλευρά- την πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο. Σημειώνεται πως μέσα στην επόμενη δεκαετία η Κίνα σχεδιάζει να στήσει μια ρομποτική βάση για τη διεξαγωγή μη επανδρωμένων εξερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του νοτίου πόλου. Επίσης, σχεδιάζει να πάρει δείγματα από τον Άρη ως το 2030.
naftemporiki.gr