Υλικά
- 1 πακέτο σπαγγέτι Νο 6
- 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 400γρ. κιμά μοσχαρίσιο (σπάλα)
- 400γρ. κιμά χοιρινό από μπούτι
- 150γρ. μπέικον σε φέτες, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, κομμένα σε μικρούς κύβους
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- ½ φλιτζάνι λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους και ψιλοκομμένες
- ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
- 1 φύλλο δάφνη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- 600γρ. ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- 500γρ. ζωμό κρέατος
- 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
- παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο για το σερβίρισμα
- λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο να κάψει καλά. Ρίχνετε τους κιμάδες και σοτάρετε ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να ροδίσουν. Αδειάζετε τον κιμά σε μπολ και επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά. Ρίχνετε το μπέικον και το σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Βγάζετε το μπέικον σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει από το λάδι.
Βάζετε πάλι το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι να ζεσταθεί. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι και σοτάρετε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας και τις λιαστές ντομάτες. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτετε τον κιμά, το μπέικον, τη δάφνη, την πάπρικα, τις ντομάτες, τον ζωμό, το πετιμέζι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να μελώσει η σάλτσα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα σουρώνετε και περιχύνετε με ελάχιστο λάδι να μην κολλήσουν. Σερβίρετε αμέσως το σπαγγέτι σε πιάτα και από πάνω τον κιμά, παρμεζάνα και βασιλικό.
Φωτογραφία: Studiom.com – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
- https://www.olivemagazine.gr/