Πολύ σκληρός ακόμη και για να σταθεροποιηθεί αποδεικνύεται ο πληθωρισμός των τροφίμων.

 

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του φετινού Ιουλίου συγκρίνονται πλέον με τις πολύ υψηλές του αντίστοιχου περσινού μήνα, το ποσοστό μεταβολής, αντί να μειώνεται, συνεχίζει να ανεβαίνει10,9% τον Ιούλιο από 10,7% τον Ιούνιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ακόμη περισσότερη ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό. Οι ελπίδες ότι μέσα στο καλοκαίρι θα δούμε (τουλάχιστον) μονοψήφια ποσοστά μεταβολής στις τιμές των τροφίμων διαψεύστηκαν και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση -τουλάχιστον στον ρυθμό μεταβολής- στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Οι λόγοι της αντιστροφής της τάσης

Ο Ιούλιος ήταν μήνας «αναζωπύρωσης» και για τον συνολικό δείκτη του πληθωρισμού στην Ελλάδα ο οποίος «τρέχει» πλέον με ποσοστό 3,4%, από 2,8% τον Ιούνιο. Τρεις οι λόγοι της αντιστροφής της πτωτικής τάσης:

Πρώτον το συνεχιζόμενο… ράλι στις τιμές των τροφίμων, δεύτερον η έναρξη της διαδικασίας «συμμαζέματος» στον ρυθμό πτώσης των τιμών της ενέργειας και τρίτον ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος παρέμεινε τον Ιούλιο σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα αντίστοιχα του Ιουνίου: ο «πυρήνας» του πληθωρισμού στην Ελλάδα ανατιμήθηκε τον Ιούλιο με ρυθμό 5,4%, ποσοστό υψηλότερο συγκριτικά με το 4,8% του Ιουνίου.

Είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο η Ελλάδα κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με την Ευρωζώνη: εμφανίζει αύξηση στον πληθωρισμό των τροφίμων ενώ η Ευρωζώνη μείωση του ρυθμού ανατιμήσεων και αύξηση στον δομικό πληθωρισμό με την Ευρωζώνη να κινείται σε σταθερά επίπεδα.

Οι εκτιμήσεις για Αύγουστο

Δραματική αλλαγή σκηνικού τον Αύγουστο δεν αναμένεται. Μπορεί το ποσοστό της μείωσης των τιμών της ενέργειας να αυξηθεί, καθώς η σύγκριση θα γίνει με τις πολύ υψηλές τιμές του περσινού Αυγούστου. Βέβαια, και στο συγκεκριμένο μέτωπο έχουν αρχίσει να εμφανίζονται «σύννεφα», με κυριότερο την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, η οποία πιέζει τις τιμές λιανικής -ειδικά στα καύσιμα κίνησης- προς τα πάνω.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, στον μήνα κατά τον οποίο ο πληθυσμός της χώρας ανεβαίνει στα υψηλότερα επίπεδα λόγω τουρισμού -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της ζήτησης στα είδη πρώτης ανάγκης- πολύ δύσκολα θα υπάρξει συγκράτηση στις τιμές των τροφίμων. Ενδεχομένως να παίξουν κάποιο ρόλο οι εκπτώσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πορεία του δομικού πληθωρισμού.

Οι τέσσερις βασικοί δείκτες που αποτυπώνουν την πορεία των τιμών είχαν κατά τον μήνα Ιούλιο την ακόλουθη μεταβολή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat:

  1. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έκλεισε στο +3,4% τον Ιούλιο έναντι +2,8% τον Ιούνιο αλλά και +11,3% τον Ιούλιο του 2022. Μεγάλη η πτώση σε σχέση με πέρυσι αλλά και αλλαγή τάσης τον Ιούλιο συγκριτικά, καθώς ανακόπηκε το πολύμηνο σερί μείωσης στον ρυθμό μεταβολής των τιμών. Παρά την άνοδο, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ευρωζώνη (+5,3% τον Ιούλιο από +5,5% τον Ιούνιο), ενώ συγκαταλέγεται στις τέσσερις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό της Ευρωζώνης (το Βέλγιο έκλεισε στο +1,6%, η Ισπανία στο +2,1%, η Κύπρος στο +2,4% και το Λουξεμβούργο στο +2%).
  2. Ο δείκτης της ενέργειας εμφάνισε μείωση 20,4% τον Ιούλιο από 22% τον Ιούνιο. Η πολύ μεγάλη μείωση στην Ελλάδα αποδίδεται στην υποχώρηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του φυσικού αερίου και δευτερευόντως στη μείωση των τιμών των καυσίμων, οι οποίες όμως τις τελευταίες ημέρες έχουν επανέλθει σε ανοδική τροχιά. Στην Ευρωζώνη, ο Ιούλιος έκλεισε με πτώση 6,1% για την ενέργεια έναντι 5,6% τον Ιούνιο. Από τις χώρες που έχουν δημοσιεύσει στοιχεία, μόνο Βέλγιο και Ολλανδία εμφανίζουν μεγαλύτερη μείωση τιμών σε σχέση με την Ελλάδα για τον μήνα Ιούλιο.
  3. Στα τρόφιμα, η Ελλάδα κινείται πλέον πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης με ρυθμό ανατιμήσεων 10,9% έναντι 10,8% στην Ευρωζώνη. Πολλές χώρες εξακολουθούν να έχουν διψήφια ποσοστά ανατιμήσεων. Μεταξύ αυτών, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Γαλλία η Κροατία, και το Βέλγιο, που κινούνται σε επίπεδα ακόμη και άνω του 12%.
  4. Ο δομικός πληθωρισμός της Ελλάδας (δηλαδή η μεταβολή των τιμών σε όλα τα προϊόντα εξαιρουμένων αυτών της ενέργειας και των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και των καπνικών προϊόντων) έτρεξε τον Ιούλιο με ποσοστό 5,4% σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το 4,8% του Ιουνίου. Η Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή στο +5,5%. Μόνο η Γαλλία και η Κροατία έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής χαμηλότερο δομικό πληθωρισμό συγκριτικά με την Ελλάδα.
  5. πηγή: Ναυτεμπορική