ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Καθησυχαστικός ο Μέτιος για την απαγόρευση χρήσης νερού σε Μαρώνεια και Ίμερο

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος για το θέμα που προέκυψε με την απαγόρευση χρήσης νερού στους οικισμούς Ιμέρου και Μαρώνειας – Πλατανίτη, ύστερα από τρεις δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Μιλώντας στη «Φωνή της Ροδόπης», ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι αρμόδιοι για την ύδρευση είναι οι Δήμοι ενώ η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας διενεργεί απλά τακτικούς ελέγχους για την καταλληλότητα του νερού.

«Εντοπίστηκαν κάποια μικρόβια στο νερό και γι’ αυτό πάρθηκε αυτή η απόφαση. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κατά καιρούς. Πριν λίγες μέρες άλλωστε το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και στον οικισμό του Δοκού όπου έγινε σύσταση για μη χρήση νερού. Το πρόβλημα εκεί λύθηκε άμεσα ύστερα από τον καθαρισμό της δεξαμενής», δήλωσε σχετικά.

Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να μην ανησυχούν, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι και σε αυτή τη περίπτωση όπως την αντίστοιχη του Δοκού το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα. «Πραγματοποιήθηκαν νέες δειγματοληψίες και σήμερα ή αύριο περιμένουμε τα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ. Μέτιος.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει ο Δήμος Μαρώνειας – Σαπών:

1. Να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών των παραπάνω οικισμών για την αποτροπή χρήσης του νερού του δικτύου ύδρευσης για την πόση, την παρασκευή τροφίμων και ποτών, την ατομική υγιεινή και καθαριότητα και τον περιορισμό μόνο για τις λοιπές οικιακές ή άλλες χρήσεις, όπως η καθαριότητα χώρων, το πότισμα κ.τ.ο.

2. Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του περιορισμού της υδροδότησης των κατοίκων των οικισμών μεριμνώντας για την τροφοδοσία τους με κατάλληλης ποιότητας πόσιμο νερό απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο 3 (πχ. εμφιαλωμένο νερό ή μεταφορά με βυτίο) σε επαρκή ποσότητα για την κάλυψη των αναγκών του υδρευόμενου πληθυσμού.

3. Να πραγματοποιήσει σε συνεργασία με την αρμόδια αρχή (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ροδόπης) υγειονομική αναγνώριση των συστημάτων υδροληψίας και υδροδότησης των οικισμών, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα μέσα και στοιχεία.

4. Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πηγών ύδρευσης (γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις, φυσικές δεξαμενές ύδατος κλπ) και να ελέγξει την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από τυχόν γειτονικές εστίες ρύπανσης και μόλυνσης.

5. Να ελέγξει το δίκτυο ύδρευσης συνολικά για την διαπίστωση τυχόν φθορών και βλαβών και να φροντίσει για την άμεση επιδιόρθωση ή αντικατάσταση όπου απαιτείται.

6. Μετά τον εντοπισμό του προβλήματος και την αντιμετώπισή του (την αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου, την λήψη μέτρων προστασίας της πηγής, γεωτρήσεων και δεξαμενών κλπ), εφόσον το πρόβλημα είναι γενικευμένο, να εφαρμοστεί το μέτρο της υπερχλωρίωσης της δεξαμενής υδροδότησης και όλου του μήκους του συστήματος ύδρευσης με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής, το οποίο στη συνέχεια θα απορριφθεί και μετά να ξεκινήσει η επαναλειτουργία του δικτύου.

7. Να ελέγξει το σύστημα χλωρίωσης του νερού, πραγματοποιώντας μετρήσεις υπολειμματικού χλωρίου σε διάφορα σημεία του δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι τιμές σύμφωνα με την (4) σχετική, δηλαδή η ποσότητα του εισαγόμενου χλωρίου να είναι τόση, ώστε η συγκέντρωση του υπολειμματικού χλωρίου στα ακρότατα σημεία ύδρευσης να είναι τουλάχιστον 0,2 mg/l. Επίσης να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συστημάτων χλωρίωσης από τυχόν παράνομες επεμβάσεις τρίτων.

8. Να προβεί σε πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων δειγματοληψιών και εργαστηριακών αναλύσεων σε διάφορα χρονικά διαστήματα τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να αποστείλει στην αρμόδια αρχή (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ροδόπης) για ενημέρωση.

https://fonirodopis.gr/press/112080/kathisyhastikos-o-metios-gia-tin-apagorefsi-hrisis-nerou-se-maroneia-kai-imero/

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος