Περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις από τις σχεδόν 120.000 και άνω που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης απειλούνται με λουκέτο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση έχουν κάνει πολύ δύσκολη την ζωή των καταστημάτων.
Μολονότι αναγνωρίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού, οι ίδιοι θεωρούν το ίδιο αναγκαία τη λήψη μέτρων στήριξης από την πολιτεία για τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς η πανδημική κρίση έχει πλήξει σημαντικά τη ρευστότητά τους.
Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να κατεβάσουν ρολά μπαρ και εστιατόρια σε συγκεκριμένες περιοχές από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί (11/8-23/8) χαρακτηρίζεται «καταστροφική» από παράγοντες του κλάδου, καθώς ήδη υπάρχουν σκέψεις από πολλές επιχειρήσεις να μην ανοίξουν καθόλου. Παράλληλα, προειδοποιούν ότι το κλείσιμο των καταστημάτων τις συγκεκριμένες ώρες μπορεί να δημιουργήσει συνωστισμό σε άλλα μέρη (π.χ. πλατείες, παραλίες) λόγω της διακίνησης αλκοόλ από μικρότερα σημεία πώλησης (μίνι μάρκετ).
«Ήδη υπάρχει δυστοκία στην πληρωμή των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί όλο αυτό το διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κύμα αθέτησης πληρωμών», αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς.
«Στις περιοχές όπου έχει επιβληθεί μερικό ή ολικό lockdown θα πρέπει να υπάρχουν οριζόντια μέτρα στήριξης, όπως η αναστολή πληρωμών, η χρηματοδότηση του κλάδου, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η κάλυψη στο 100% του μη μισθολογικού κόστους από την πολιτεία, ρυθμίσεις των οφειλών των επιχειρήσεων καθώς και παράταση έως το τέλος του χρόνου της έκπτωσης φόρου κατά 40% για τα ενοίκια που καταβάλλουν οι επαγγελματίες του χώρου». Κατά τον ίδιο, εάν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης ο κλάδος οδηγείται σε καταστροφή, ενώ μπορεί να ακολουθήσει και στάση πληρωμών, η οποία θα είναι επιζήμια τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους ιδιώτες που συναλλάσσονται με τον κλάδο.
Ζοφερή είναι η εικόνα που επικρατεί και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης καλούνται ήδη από χθες να περιορίσουν το ωράριο λειτουργίας τους. Εκπρόσωπος του συλλόγου εστίασης της Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «μετά το κλείσιμο των καταστημάτων για 3 μήνες, ο κλάδος δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει.
Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια μείωση της λειτουργικότητας των καταστημάτων. Στο μεταξύ, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μέτρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση, θα προκληθούν προβλήματα ρευστότητας». Εκπρόσωπος του κλάδου αναφέρει ότι, εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν έχει υπάρξει κάποιου άλλου είδους οικονομική βοήθεια προς τον κλάδο.