ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός: Γονίδια απ’ τους Νεάντερταλ αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου

1194512880
Το εύρημα προέρχεται από μεγάλη γενετική μελέτη. Συγκρίθηκε το DNA των ασθενών με Covid-19 με εκείνο ατόμων του γενικού πληθυσμού. Τα ύποπτα γονίδια είχαν πρωτοεντοπιστεί σε σκελετούς Νεάντερταλ από την Κροατία και την Σιβηρία.

Ένα σύμπλεγμα γονιδίων που προέρχεται από ένα εξαφανισμένο ανθρώπινο είδος, μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες αναπτύξεως σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Το σύμπλεγμα εντοπίζεται στο χρωμόσωμα 3 και ως φαίνεται ο σύγχρονος άνθρωπος το έχει κληρονομήσει από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ. Ήταν ένα είδος ανθρωπίδη, το οποίο εξέλειψε ολοκληρωτικά από τον πλανήτη πριν από περίπου 40.000 χρόνια.

Γερμανοί επιστήμονες συνέκριναν το γενετικό υλικό 3.200 ασθενών που νοσηλεύονταν με τη νόσο Covid-19 με εκείνο σχεδόν 900.000 ατόμων από τον γενικό πληθυσμό. Όπως διαπίστωσαν, το συγκεκριμένο σύμπλεγμα γονιδίων αποτελούσε τον σημαντικότερο γενετικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19.

Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς που το έφεραν διέτρεχαν κατά 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Είχαν επίσης ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να χρειασθούν διασωλήνωση.

Οι επιστήμονες είχαν πρωτοεντοπίσει το σύμπλεγμα αυτό στο DNA ενός σκελετού Νεάντερταλ από την Κροατία. Ο σκελετός ήταν ηλικίας 50.000 ετών. Το σύμπλεγμα είχε επίσης εντοπιστεί και σε σκελετούς που βρέθηκαν στην Σιβηρία.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο σύγχρονος άνθρωπος διασταυρώθηκε πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια με τους Νεάντερταλ. Έχει υπολογιστεί ότι το περίπου 2% του DNA των ανθρώπων Ευρωπαϊκής και Ασιατικής καταγωγής προέρχεται από τους Νεάντερταλ.

Στο 16% των Ευρωπαίων

«Αποδεικνύεται ότι αυτό το γονιδιακό σύμπλεγμα κληρονομήθηκε στους σύγχρονους ανθρώπους από τους Νεάντερταλ πριν από περίπου 60.000 χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Hugo Zeberg, από το Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, στο Λάιπτσιγκ. «Οι άνθρωποι που το έχουν κληρονομήσει έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να χρειασθούν διασωλήνωση, εάν τους μολύνει ο νέος κορωνοϊός».

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, η συχνότητα του συγκεκριμένου συμπλέγματος παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση ανά τον πλανήτη. Στη Νότια Ασία υπολογίζεται ότι το φέρει το περίπου 50% του πληθυσμού. Στην Ευρώπη το περίπου 16%. Ωστόσο στους πληθυσμούς της Αφρικής και της Ανατολικής Ασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου συμπλέγματος αυξάνουν τους κινδύνους από τον κορωνοϊό», είπε ο Dr Zeberg. «Ούτε αν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι μοναδικά για τον κορωνοϊό ή ισχύουν και για άλλα παθογόνα».

Με άλλα λόγια, «δεν γνωρίζουμε γιατί το γενετικό σύμπλεγμα που εντοπίσαμε είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες», κατέληξε.

πηγή: https://www.iatropedia.gr/

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος