Βαρύ παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στους τέσσερις οικισμούς του δήμου Αρριανών Ροδόπης, όπου έχουν επιβληθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Στην τοπική κοινότητα Στροφής, που είναι σε αυστηρό lockdown από την αρχή του χρόνου και στα χωριά Νέδα, Ήπιο και Αγιοχώρι, όπου επιβλήθηκε το ίδιο καθεστώς από τις 6 Ιανουαρίου, τα μέτρα παρατάθηκαν μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς τα συνολικά ενεργά κρούσματα είναι 90 σε σύνολο πληθυσμού λίγο πάνω από τους 1.000 κατοίκους.
Η εξάπλωση της επιδημίας ξεκίνησε από τη Στροφή, με το φαινόμενο αρχικά να αποδίδεται σε έναν αρραβώνα που έγινε με μεγαλύτερο από τον επιτρεπόμενο αριθμό καλεσμένων. Ωστόσο, η ιχνηλάτηση έδειξε ότι δεν ήταν αυτή η αιτία του κακού, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για ένα τυχαίο γεγονός που, ωστόσο, πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι κάτοικοι των τεσσάρων χωριών με αμιγώς μουσουλμανικό πληθυσμό ήταν χαλαροί ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας.
Ο επίμαχος αρραβώνας
«Κατηγορήθηκε αρχικώς ένας αρραβώνας, που τελικά αποδείχτηκε πως περιορίστηκε στον στενό κύκλο των δύο οικογενειών. Το παράδοξο είναι ότι στη Στροφή, όπου έγιναν τεστ σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού, βγήκαν αρνητικά τα μέλη και των δύο οικογενειών. Ακούστηκε επίσης ότι ευθύνονται διερχόμενοι μετανάστες που ψωνίζουν από το παντοπωλείο, όμως αυτοί δεν έχουν επαφή με τον πληθυσμό. Προφανώς ήταν κάποια απροσεξία που ξέφυγε περισσότερο κι έχουμε σήμερα 90 ενεργά κρούσματα. Το θετικό είναι ότι δεν νοσούν βαριά», ανέφερε στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας του δήμου Αρριανών, Σταύρος Ανταβίδης, επισημαίνοντας οι κάτοικοι είναι συνεργάσιμοι.
«Όλα ξεκίνησαν από ένα παιδί που νόσησε και οι γονείς του είπαν στους γιατρούς ότι δίπλα τους έγινε ένας αρραβώνας με έξι άτομα από τη μία οικογένεια και έξι από την άλλη, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν έτσι. Ήταν ένα τυχαίο γεγονός», επισήμανε από την πλευρά του στη Voria.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος απέδωσε τη χαλαρότητα του κόσμου στην κόπωση από το συνεχές άνοιξε – κλείσε.
«Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός»
Την εκτίμηση ότι δεν τηρήθηκαν σωστά τα μέτρα και ιδιαίτερα αυτά που έχουν σχέση με την κοινωνική αποστασιοποίηση απέδωσε το πρόβλημα ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στη Voria.gr τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή σε όλη την περιφερειακή ενότητα. «Η επιδημιολογική κατάσταση είναι επιβαρυμένη κυρίως σε αυτά τα τέσσερα χωριά. Θεωρώ πως δεν τηρήθηκαν σωστά τα μέτρα κι όλα όσα λέμε ότι πρέπει να τηρούνται σε σχέση με τις κοινωνικές επαφές. Ελπίζω όμως ότι θα τηρηθεί αυστηρά το lockdown από τους κατοίκους κι έτσι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη καθημερινότητα. Στον υπόλοιπο νομό υπάρχει μία σταθερότητα σε ό,τι αφορά το επιδημιολογικό φορτίο. Μπορεί να μην είναι πολύ βαρύ, δεν είμαστε όμως και σε μία κατάσταση, η οποία να μας εμπνέει εφησυχασμό. Νομίζω πως πρέπει να ανησυχούμε πάντα και να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», είπε χαρακτηριστικά.
Αντιδράσεις για το άνοιγμα των σχολείων
Αντιπαράθεση μεταξύ δήμου και υπουργείο Παιδείας προκάλεσε το χθεσινό άνοιγμα των σχολείων στα χωριά που είναι σε καραντίνα. Παρά την απόφαση του υπουργείου να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες ακόμα και στις κόκκινες περιοχές, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην ανοίξουν τα σχολεία.
«Σε δύο από τους τέσσερις οικισμούς, τη Στροφή και τη Νέδα, τα παιδιά μετακινούνται σε σχολείο στον οικισμό των Αρριανών. Αφού είχαμε επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη διεύθυνση εκπαίδευσης, κάναμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και αποφασίσαμε να μην μετακινηθούν οι μαθητές από τα χωριά που βρίσκονται σε αυστηρό περιορισμό. Αυτό έγινε για να περιορίσουμε πιθανό ενδεχόμενο διασποράς, γιατί τα ποσοστά τα θετικά στην κοινότητα ήταν πολύ υψηλά. Ο συγκεκριμένος οικισμός έχει περίπου 25% θετικότητα. Αλλού παίρνουν αποφάσεις για αυστηρό lockdown με 8% και 10% θετικότητα. Επιπλέον, αν οι μαθητές των χωριών αυτών τελικά πάνε στο σχολείο, τότε οι γονείς από τα Αρριανά δεν θα στείλουν τα παιδιά τους. Για τα άλλα δύο χωριά, το Ήπιο και το Αγιοχώρι, αποφασίσαμε τη μη μετακίνηση των μαθητών και οι δάσκαλοι συνεχίζουν τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης», εξήγησε ο κ. Ανταβίδης.
Απολυμάνσεις και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης
Λόγω των περιορισμών η διοίκηση του δήμου έχει μεριμνήσει για τον εφοδιασμό των κατοίκων με είδη πρώτης ανάγκης. «Η πρώτη κίνηση στους τέσσερις αυτούς οικισμούς ήταν να κάνουμε μία απολύμανση σε όλο το δίκτυο των κοινόχρηστων χώρων, στους δρόμους, στις πλατείες, σε κάδους απορριμμάτων. Αμέσως μετά διαθέσαμε σε κάθε οικογένεια ένα κιβώτιο με τρόφιμα για τις ανάγκες του δεκαημέρου. Επιλέξαμε να το κάνουμε αυτό για να αποφύγουμε μετακινήσεις, να μην χρειαστεί να πάνε στο παντοπωλείο του οικισμού. Σε επόμενο στάδιο υποστηρίξαμε όποια άλλη ανάγκη υπήρχε. Μεταφέραμε φάρμακα, καυσόξυλα και ό,τι μας ζητήθηκε από τον πληθυσμό», ανέφερε ο κ. Ανταβίδης.
«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και, εφόσον συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιωθεί η κατάσταση», τόνισε από την πλευρά αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης και πρόσθεσε: «Έχουμε καλή συνεργασία και με τον ΕΟΔΥ και με τις τοπικές αρχές κι έχουμε διαθέσει υγειονομικό υλικό στους κατοίκους, για να τους βοηθήσουμε, ώστε να βγούμε το συντομότερο από αυτήν την κατάσταση και με τον εμβολιασμό να έχουμε μια ευνοϊκότερη συνθήκη για τις επιχειρήσεις, που βάλλονται».
Πηγή: https://www.voria.gr/article/koronoios-rodopi-schedon-enas-stous-deka-nosi-sta-choria-tis-karantinas