ΔΙΕΘΝΗ

Λύθηκε το μυστήριο της «χνουδωτής καραμέλας» του Σύμπαντος (βίντεο)

Τα ολοένα και πιο προηγμένα τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι αστρονόμοι σε συνδυασμό με νέες μεθόδους παρατήρησης του Διαστήματος έχουν οδηγήσει σε μια επανάσταση στον τομέα της ανακάλυψης εξωπλανητών, πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

 

Έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες και έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων πέντε χιλιάδων και απομένει η επιβεβαίωση με νέες παρατηρήσεις. Παράλληλα οι ανακαλύψεις αυτές κατέρριψαν την άποψη που υπήρχε για δεκαετίες στην επιστημονική κοινότητα ότι οι τύποι πλανητών στο Σύμπαν είναι σε γενικές γραμμές όσοι τύποι πλανητών υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα.

Όμως αποδείχτηκε ότι η ποικιλομορφία των πλανητών στο Σύμπαν είναι και πολύ μεγάλη αλλά και ιδιαίτερα εντυπωσιακή όσον αφορά τα πραγματικά εξωτικά ή απόκοσμα χαρακτηριστικά που διαθέτουν πολλοί εξωπλανήτες.

Το 2017 ανακαλύφθηκε σε απόσταση 200 ετών φωτός από τη Γη ένας ακόμη εξωπλανήτης που έλαβε την ονομασία Wasp-107b. Πριν από έξι μήνες το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb διαπίστωσε ότι πρόκειται για ένα εξωτικό κόσμο. Ένα πλανήτη πολύ μεγάλο αλλά ταυτόχρονα πολύ ελαφρύ με την επιστημονική κοινότητα να τον χαρακτηρίζει «χνουδωτή καραμέλα». Οι παρατηρήσεις του James Webb υπέδειξαν την παρουσία σύννεφων πυριτικής άμμου η οποία πέφτει σαν βροχή στον πλανήτη.

Η εξήγηση

Δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους ερευνητικές ομάδες μελέτησαν δεδομένα για τον WASP-107b που έχουν συλλέξει τα διαστημικά τηλεσκόπια James Webb και Hubble. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η NASA οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη υπάρχει ελάχιστο (για πλανήτη) μεθάνιο υποδεικνύοντας ότι το εσωτερικό του πρέπει να είναι σημαντικά θερμότερο και ο πυρήνας πολύ πιο ογκώδης από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Η απροσδόκητα υψηλή θερμοκρασία πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα παλιρροιακής θέρμανσης που προκαλείται από την ελαφρώς μη κυκλική τροχιά του πλανήτη και μπορεί να εξηγήσει πώς ο WASP-107b μπορεί να διογκωθεί τόσο πολύ χωρίς να πρέπει οι επιστήμονες να καταφύγουν σε ακραίες θεωρίες για το πώς σχηματίστηκε και να εξηγήσουν παρόμοιο φαινόμενο «πρηξίματος» εξωπλανητών χαμηλής πυκνότητας, βοηθώντας στην επίλυση ενός μακροχρόνιου μυστηρίου στην επιστήμη των εξωπλανητών.

Naftemporiki.gr

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος