Την εβδομάδα που μας πέρασε ολοκληρώθηκαν οι Μεσoχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης και τους εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών.
Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.
Φέτος η παρατεταμένη καλοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα πολλά πουλιά να παραμείνουν σε υγροτόπους βορειότερων χωρών, με αποτέλεσμα να καταγραφούν ασυνήθιστα χαμηλοί αριθμοί ειδών που άλλες χρονιές καταγράφονταν κατά χιλιάδες.
Συνολικά στο ΕΠΑΜΑΘ καταγράφηκαν πάνω από 50 διαφορετικά είδη υδρόβιων, παρυδάτιων, αρπακτικών και θαλασσοπουλιών.
Ανάμεσα στις καταγραφές που ξεχώρισαν η καταγραφή 500 ατόμων της σπάνιας πάπιας Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala) που επισκέπτεται σχεδόν κατά αποκλειστικότητα τη λίμνη Βιστωνίδα.