Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
ralexopoulou@naftemporiki.gr
Κατά 250 εκατ. ευρώ αυξάνεται ο λογαριασμός των παρεμβάσεων έως το τέλος του έτους για τον περιορισμό των επιβαρύνσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το ράλι ανόδου των τιμών στην ενέργεια. Το ποσό από 1,1 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικά, αυξάνεται σε 1,35 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά έμμεσα στην παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις μέσα από παρατάσεις για π.χ. κατά 6 μήνες στην έναρξη αποπληρωμής των ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες από το βήμα της Βουλής, τα μέτρα για τα νοικοκυριά αφορούν:
· Τιμολόγια ρεύματος: Αυξάνεται περαιτέρω η επιδότηση του ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο στα 49,5 ευρώ το μήνα για τις πρώτες 300 KWh από 39 ευρώ που ίσχυε έως τώρα. Για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που ανήκουν στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Έτσι το ύψος της επιδότησης αυξάνεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα που ίσχυε έως τώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει και τους πρώτους μήνες του 2022 καθώς σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, οι τιμές στην ενέργεια θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
· Λογαριασμοί φυσικού αερίου οικιακών καταναλωτών: Υπερδιπλασιάζεται το ποσοστό της έκπτωσης που θα παρέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον τελευταίο μήνα του έτους. Έτσι από έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, το Δεκέμβριο αυξάνεται στο 40%. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.
Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh και από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWhκαι τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.
· Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902): Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεων του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα την τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε δήμο αλλά και τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους.
Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Νέα παρέμβαση για τους αγρότες
Για το διάστημα από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2021, θα υπάρξει πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα η επιδότηση θα ισχύσει και αναδρομικά και θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί.
Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή.Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ ΔΕΗ+1,99% τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.
Περαιτέρω στήριξη επιχειρήσεων
· Επιστρεπτέες προκαταβολές: Ικανοποιώντας ένα αίτημα των φορέων της αγοράς, η διαδικασία έναρξης καταβολής της πρώτης δόσης (από τις 60) μετατίθεται χρονικά για το τέλος Ιουνίου από τέλος Ιανουαρίου που είχε θεσμοθετηθεί. Με αυτό τον τρόπο 700.000 επιχειρήσεις που έλαβαν ενίσχυση μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα βάρη που δημιουργούνται λόγω της ανόδου των τιμών και στην ενέργεια. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα, αν το θελήσουν, να εξοφλήσουν το ποσό που έλαβαν, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%. Αυτό μπορούν να το κάνουν αποπληρώνοντας έως το τέλος Μαρτίου 2022 αντί για 31 Δεκεμβρίου 2021 που είχε προγραμματιστεί.
· Πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών: Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 αντί 31 Δεκεμβρίου 2021, έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε συμψηφισμό των οφειλών τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία κάνοντας χρήση του πιστωτικού που έχουν λάβει μέσω της επιδότησης παγίων δαπανών. Η αρχική προθεσμία ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2021.
· Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» : Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα επεκτείνεται μέσω της επιδότησης μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.