ΔΙΑΦΟΡΑ

Μετράει το μέγεθος στις φιάλες κρασιού;

Τα μπουκάλια κρασιού έχουν διάφορα μεγέθη, με περίεργα ονόματα: magnum, jeroboam, rehoboam, methuselah, salmanazar, balthazar, nebuchadnezzar κ.ά.

Η στάνταρ φιάλη περιέχει 750ml. Η ποσότητα διπλασιάζεται με την Magnum φιάλη και τετραπλασιάζεται με τη double Magnum (ή jeroboam για τις Βουργουνδίες και τη Σαμπάνια). Τα μεγαλύτερα μπουκάλια παραδοσιακά έχουν πάρει το όνομά τους από βιβλικούς βασιλείς, όπως ο Salmanazar (στη φιάλη 9 λίτρων) και ο Ναβουχοδονόσορας (στη φιάλη των 15 λίτρων). Τα μεγέθη των φιαλών έχουν μεταβληθεί κατά τη διάρκεια των ετών, δεδομένου ότι η χρήση του φελλού ξεκίνησε το 1700 με σκοπό την καλύτερη αποθήκευση και παλαίωση του κρασιού.

 

Από τότε που ξεκίνησε αυτή η χιλιετία, ωστόσο, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να σπάσουν τα ρεκόρ στα μεγέθη φιαλών, αφού κάποια στιγμή φαίνεται ότι ο κόσμος του κρασιού αποφάσισε ότι δεν είναι αρκετό να γεμίσουν 200 ποτήρια από μια απλή φιάλη Melchizedek! (30lt.)

Το 2004, ο παραγωγός της Νάπα, Beringer, εμφιάλωσε το Private Reserve Cabernet Sauvignon 2001, σε μια φιάλη 1,38 μέτρων. Ζύγιζε 68kg άδειο και γέμιζε με 130 λίτρα, ισοδύναμο 173 φιαλών. Το βάφτισαν Μάξιμο και πωλήθηκε για $55.812 σε μια φιλανθρωπική δημοπρασία και έτσι το Beringer πήρε μια θέση στο βιβλίο Γκίνες. Στην ίδια δημοπρασία, έξι magnums του 1959 Château Mouton Rothschild πωλήθηκαν για $ 44.650.

Φαίνεται όμως ότι το Μάξιμο δεν κατάφερε να σβήσει τη δίψα μας. Το 2010 τελείωσε η βασιλεία του ως το μεγαλύτερο μπουκάλι κρασιού στο κόσμο. Το νέο ρεκόρ έθεσε ένα μπουκάλι 2.4 μ. ψηλό, που είχε χωρητικότητα 480L και ζύγιζε 630kg. Το εμφιάλωσε ο Weinlaubenhof Kracher με κρασί εσοδείας 2005 Trockenbeerenauslese Nouvelle Vague Grand Cuvée Νο.7. Εκμεταλλευόμενος την αντίληψη που έχει το κοινό ότι τα γλυκά κρασιά παλαιώνουν πολύ (και ενδεχομένως χρησιμοποιώντας όλα τα σταφύλια με βοτρύτη που υπήρχαν στο Burgenland), ο οινοποιός φυλάσσει τη φιάλη προς επίδειξη στο εστιατόριο Gasthaus zum Gupf στο Rehetobel της Ελβετίας.

Αλλά ακόμα και το ρεκόρ του Kracher δεν κράτησε πολύ… Την ίδια χρονιά, ένα υπερβολικά μεγάλο 4.56 μέτρων μπουκάλι, χωρητικότητας 1850 λίτρων από την Wang Chen Wines στο Liaoning της Κίνας, γέμισε με ice wine. Το μπουκάλι φτιάχτηκε για να γιορτάσουν την έναρξη του Shenyang Food Festival. Για να υπάρχει συγκριτικό μέγεθος, το 2010 ο Καναδάς, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγός ice wine στον κόσμο, εξήγαγε συνολικά 25.404 λίτρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δημοτικότητα του ice wine στην Κίνα έχει αυξηθεί και τώρα ένας μεγάλος αριθμός κινεζικών ετικετών ice wine μπορούν να βρεθούν σε διεθνές επίπεδο.

Aλλά η ιστορία δεν σταματάει εδώ. Περισσότερα από ένα μπουκάλια έχουν ξεπεράσει το Wang Chen και περισσότερα από ένα από αυτά έχει ελβετική προέλευση. Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μπουκάλι στον κόσμο, σύμφωνα με το Guinness Book of World Records, είναι 4.17 μέτρα ψηλό, έχει περίμετρο 3.77 μέτρα και χωρητικότητα 3094 λίτρα κρασιού. Προέρχεται από το Lyssach, της Ελβετίας και εμφιαλώθηκε για τον εισαγωγέα αυτοκινήτων André Vogel με σκοπό να γιορτάσει το άνοιγμα του νέου καταστήματος της επιχείρησής του, Vogels Offroad.

Το μέγεθος της φιάλης παίζει ρόλο;
Διαφορετικά μεγέθη φιαλών σημαίνει διαφορετικές αναλογίες της ποσότητας αέρα που υπάρχει στο λαιμό του μπουκαλιού. Τα μεγαλύτερα μπουκάλια έχουν μια μικρότερη σχετική επιφάνεια του οίνου που έρχεται σε επαφή με τον αέρα κάτω από το φελλό. Εξαιτίας αυτού, τα κρασιά σε μεγάλες φιάλες γερνούν πιο αργά, και γι΄ αυτό είναι καλά κομμάτια για μια κάβα συλλέκτη – οι πιθανότητες να πιεί κάποιος αυτό το κρασί, ενώ είναι στο αποκορύφωμά του είναι υψηλότερες.

Αντίθετα οι «μισές» φιάλες (375 ml) ωριμάζουν πιο γρήγορα από τα κανονικά μπουκάλια. Τεράστια μπουκάλια όμως κρατούν το κρασί στάσιμο, το κάνουν να μην εξελίσσεται, να μην παλαιώνει και κατ‘ ουσία, να διατηρεί τα χαρακτηριστικά που είχε και όταν εμφιαλώθηκε.

Η ιδέα ενός τέλειου μεγέθους σχετίζεται σίγουρα με τις διάφορες σχολές που υπάρχουν για το κρασί και τα διάφορα είδη. Ωστόσο τα magnums είναι τα πιο αγαπημένα στους σομελιέ και τους επαγγελματίες του κρασιού. Η επιφάνεια του κρασιού που εκτίθεται σε οξυγόνο σε αυτές τις φιάλες έχει μια ισορροπία σε σχέση με τον όγκο και επιτρέπει στο κρασί να παλιώσει σωστά, με μια αυξημένη πιθανότητα να το ανοίξουμε στα καλύτερά του.

Στην Καμπανία, τα μπουκάλια σαμπάνιας έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια γυαλιού και αυτό αυξάνει την επαφή μεταξύ της μαγιάς στο μπουκάλι και στο κρασί και επιταχύνει την διάσπαση των κυττάρων της ζύμης που προκαλεί τις φυσαλίδες στη σαμπάνια. Βέβαια, οι φιάλες magnums κοστίζουν λίγο περισσότερο από ό,τι δύο μεμονωμένα μπουκάλια. Ο λόγος είναι ότι από τη μια παράγονται λιγότερα και από την άλλη χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα γυαλιού για την ακεραιότητα της φιάλης και την καταπολέμηση τυχόν ελαττωμάτων.

 Οι καταναλωτές ζητούν μεγαλύτερες φιάλες
Σύμφωνα με στοιχεία του wine searcher, παρουσιάζει αύξηση το καταναλωτικό κοινό που ψάχνει για μεγαλύτερα μεγέθη. Τα double magnums και τα ακόμα μεγαλύτερα μπουκάλια είναι επίσης δημοφιλή, με τις αναζητήσεις να αυξάνονται κατά περίπου 50% για κάθε μέγεθος.

Μετράει το μέγεθος στις φιάλες κρασιού;

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος