“Έβλαψαν κι οι τρεις τους την Ελλάδα το ίδιο”
Από παράφραση ποιήματος του Καβάφη
Γράφει ο Χρήστος Κηπουρός {*}
Αυτή η διαπίστωση, όσο όμως και αλήθεια, όφειλε να ομολογηθεί από όλους τους παράγοντες της δημόσιας ζωής. Και όχι οι περί εθνικισμού των 12 μιλίων, υβριστικές, και για αυτό, πέραν των άλλων, και αλαζονικές υπουργικές δηλώσεις.
Δεν ξέρω γιατί αλλά η σκέψη μου συνειρμικά πήγε στην Πολιτεία του Πλάτωνα: “Ή οι Κυβερνήτες να φιλοσοφήσουν ή οι φιλόσοφοι να κυβερνήσουν.” Κάτι που αν μεταφερθεί στο σήμερα, θα έχει ως εξής: “Ή οι κυβερνήτες να ποιήσουν ή οι ποιητές να κυβερνήσουν”. Κάτι που είναι διαχρονικά επίκαιρο αφού οι Κυβερνήτες της χώρας, δεν ποιούν γενικώς. Οπότε σε μια τέτοια Κυβέρνηση ποιητών, δεν θα συμμετέχουν Υπουργοί που υβρίζουν τον πλανήτη ολόκληρο σαν εθνικιστή!
Αυτό γιατί οι πιο πολλές χώρες της γης, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ότι υπηρετούσαν τον εθνικισμό, όταν επεξέτειναν, τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια. Και άρα, το ίδιο το δίκαιο της θάλασσας, είναι επίσης εθνικιστικό!!
Και ότι η Τουρκία που δεν το έχει ψηφίσει, έστω και αν και το εφαρμόζει παντού, εκτός Αιγαίου, το κάνει για λόγους αρχής και επειδή είναι εναντίον του εθνικισμού!!!
Ας σταματήσω όμως με τα θαυμαστικά, και την αριθμητική τους πρόοδο. Απλά να πω ότι σε ότι αφορά την Ελλάδα, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη η ντροπή, όταν μια διαχρονική Κυβερνητική ντροπή 25 και ετών, πάνε να τη μετατρέψουν σε κατηγορία, σε βάρος όσων την επισημαίνουν.
Οι δηλώσεις του Πόντιου, κατά τα άλλα, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ξεπέρασαν ακόμη και τους χαρακτηρισμούς του ξεσαλωμένου Τούρκου προκαθημένου, σχετικά με τον Ελληνισμό, που κάνει λόγο, για μαξιμαλισμό των Ελληνικών θέσεων. Φαντάζεται λοιπόν κανείς να αρχίσει και ο Ερντογάν, να κατηγορεί τους Έλληνες για τον εθνικισμό των 12 μιλίων.
Όσον αφορά την Υπουργική κατηγορία για εθνικισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς τα 12 ναυτικά μίλια, μάλλον ως φιλοφρόνηση και μόνο, μπορούσε να εκληφθεί. Αφού η ρήση του κυρίου Υπουργού όφειλε να γνωρίζει ότι το μόνο που έκανε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, κατά τη διακυβέρνησή της, σχετικά με τα 12 μίλια, αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την περίπτωση του Ιονίου. Και ότι τα όσα τελευταία λέει περί 12 μιλίων, συνιστούν ένα copy paste σε γραπτά άλλων.
Μιλώ για τις πέντε Ελληνίδες νήσους, από το Καστελόριζο, τη Ρόδο και την Κάρπαθο μέχρι την Κάσο και την Κρήτη, {βλέπετε PDF- 12 μίλια, που, πως, πότε, και γιατί}, μετά του περιβάλλοντος Βορείου και Νοτίου Κρητικού Πελάγους. Επιπλέον, τόσο οι κυβερνώντες, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά της μείζονος εκ των ελασσόνων αντιπολιτεύσεων, οφείλουν και οι τρεις τους, να κατανείμουν μεταξύ τους, την 25ετία της ντροπής, που έλεγα στην αρχή.
Και να το πω πιο λογοτεχνικά, επικαλούμαι, με ταυτόχρονη παράφραση, τη φράση του Καβάφη από το ¨Ας φρόντιζαν”. Μόνο που ο ενεστώς χρόνος του “βλάπτουν”, έγινε αόριστος παλαιόθεν: “Έβλαψαν κι οι τρεις τους την Ελλάδα το ίδιο”.
Και γιατί λίγο απέχουν οι μεταξύ τους καυγάδες, από το να παραπέμπουν στους συμπαθείς κατά τα άλλα, όνους που μαλώνουν σε ξένο αχυρώνα. Γιατί αν τον αισθάνονταν σαν δικό τους, όπως όφειλαν, και όπως οφείλουμε όλοι, τα δώδεκα μίλια θα αποτελούσαν μια εθνική, αναπτυξιακή και γεωοικονομική πραγματικότητα, από πολλών ετών. Και δεν θα κινδύνευαν να περάσουν, αν δεν πέρασαν ήδη, στην ιδιοκτησία του Νασρεντίν Χότζα. Με την Ελλάδα να αισθάνεται κάποια ανακούφιση αφού το “Ορούτς ρέις” δεν θα φτάσει έως τα έξι μίλια αλλά έως τα εξήμισι, “χαρίζοντας” μισό μίλι, όπως προβλέπει και ο μύθος του γνωστού ιεροδιδασκάλου.
Απέναντι σε όλα αυτά, αποτελεί τύχη αγαθή η ύπαρξη του Πολεμικού Ναυτικού και της ένστολης Ελλάδας. Η ψήφος εμπιστοσύνης προς το οποίο, σε αντίθεση με την πολιτική Ελλάδα, παραμένει καθολική.
Διετέλεσε Βουλευτής Έβρου {1993-2000}, email: xrkipouros@gmail.com.