ΔΙΕΘΝΗ

Μία σημαία που δίνει ταυτότητα και φωνή στην Ανταρκτική

Κάθε χώρα έχει δικαίωμα και υποχρέωση να έχει τη σημαία της. Σύμβολο ύπαρξης, οριοθέτησης και διαπραγμάτευσης με τα άλλα κράτη. Η Ανταρκτική μπορεί να μην έχει μόνιμο πληθυσμό, αλλά το μέλλον της βρίσκεται στα ανθρώπινα χέρια. Είναι πιο επείγον από ποτέ να υπάρχει ένα σύμβολο που να την εκπροσωπεί και να μπορεί να ενώσει την παγκόσμια κοινότητα, γιατί η προστασία και διαχείριση της Ανταρκτικής είναι ευθύνη όλων μας. Αυτό επιδιώκει και η οργάνωση «True South».

Τη σημαία «True South» σχεδίασε για την Ανταρκτική ο Αμερικανός δημοσιογράφος Evan Townsend για να δώσει μια διακριτή ταυτότητα στην ήπειρο και να ενθαρρύνει την προστασία της από τους υπόλοιπους κατοίκους του πλανήτη μας έναντι της κλιματικής αλλαγής.

Remaining Time-0:21
Fullscreen
Mute

O Townsend μίλησε προσφάτως στο Dezeen και τόνισε πως πρόκειται για την πρώτη σημαία της ηπείρου η οποία χαίρει της υποστήριξης Εθνικού Προγράμματος για την Ανταρκτική – για την ακρίβεια, έξι Εθνικών Προγραμμάτων – και ότι είναι η πρώτη σημαία που χρησιμοποιείται ευρέως εκεί.

«Η Ανταρκτική δεν έχει μόνιμους κατοίκους, αλλά είναι ένα από τα πλέον ευάλωτα μέρη στην παγκόσμια κρίση της κλιματικής αλλαγής» επισήμανε ο Townsend.

«Οι περισσότεροι δεν έχουν την ευκαιρία να πάνε εκεί και δεν υπάρχουν “πολιτιστικοί πρεσβευτές”, δεν υπάρχουν διπλωμάτες που να εκπροσωπούν την Ανταρκτική. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι μια σημαία είναι ένα πραγματικά σημαντικό εργαλείο για τη δημιουργία μιας αίσθησης σύνδεσης μεταξύ του κοινού εν γένει και αυτής της ηπείρου για την οποία έχει ευθύνη» υπογράμμισε.

Στο κέντρο της σημαίας, μια σε γραφίστικη εκδοχή μύτη βελόνας μια πυξίδας δείχνει το σημείο του πλανήτη μας στο οποίο βρίσκεται η Ανταρκτική, ενώ ως καθρέφτισμα από πάνω, μια τριγωνική, λευκή βουνοκορφή αποτυπώνει το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της γεωγραφίας της ηπείρου.

«Έχω πάει σε κάποια μέρη στην ήπειρο» εξήγησε ο Townsend. «Όπου όμως και να πας, αν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα αυτό θα είναι η κορυφή ενός χιονοσκέπαστου βουνού ή ενός παγετώνα».

naftemporoikigr με πληροφορίες ΑΜΠΕ

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος