Στο «βάθρο» των πιο θερμών χρονιών στην ιστορία των καταγραφών ανέβηκε το δυσκολο 2020, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ. Η κλιματική κρίση άφησε το σημάδι της στο 2020 με θερμοκρασίες που σκαρφάλωσαν στα ύψη, πανίσχυρους τυφώνες και πυρκαγιές πρωτοφανούς έκτασης.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θερμοκρασία στεριάς και θαλάσσης το 2020 ήταν η υψηλότερη που καταγράφηκε ποτέ, ανακοίνωσε η NASA εχθές Πέμπτη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η διαφορά με το 2016 είναι οριακή, κάτω από το 1/10 του βαθμού, εντός του περιθώριου σφάλματος ανάλυσης. «Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά τα δύο έτη ισοφάρισαν στη θέση της θερμότερης καταγεγραμμένης χρονιάς», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διαστημική υπηρεσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω των ελαφρώς διαφορετικών μεθόδων που ακολουθήθηκαν, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως το 2020 ήταν οριακά δροσερότερο από το 2016, ενώ και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα, δίνοντάς του τη δεύτερη θέση στο βάθρο με τις θερμότερες χρονιές.
«Τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεχούς και δραματικής τάσης της υπερθέρμανσης. Το αν μία χρονιά σπάει το ρεκόρ ή όχι δεν είναι και τόσο σημαντικό. Αυτό που έχει σημασία είναι οι τάσεις που διαμορφώνονται μακροπρόθεσμα. Με αυτές τις τάσεις, και ενώ η ανθρώπινη επίδραση στο κλίμα αυξάνονται, θα πρέπει να αναμένουμε νέα (αρνητικά) ρεκόρ τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Goddard για διαστημικές μελέτες (GISS) Γκάβιν Σμιτ.
Η καταγραφή της παγκόσμιας θερμοκρασίας αποτελεί έναν κρίσιμο δείκτη για τον αντίκτυπο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, ειδικά των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στον πλανήτη μας. Η μέση θερμοκρασία της γης έχει αυξηθεί περισσότερο από 1,2 βαθμούς Κελσίου από τα τέλη του 19ου αιώνα.
protothema.gr